ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εκτίναξη της τουρκικής λίρας μετά τις «χλιαρές» κυρώσεις της ΕΕ

Σε ανοδική πορεία έναντι του δολαρίου κινείται το τουρκικό νόμισμα, καθώς η ΕΕ δεν εμφανίζεται και τόσο επιθετική έναντι της Άγκυρας, ενώ οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν εκτιμάται ότι θα είναι «σκληρές».

Σωσίβιο για την τουρκική λίρα αποτέλεσαν οι ήπιες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Άγκυρας, καθώς μετά την ανακοίνωσή τους, το νόμισμα κατόρθωσε όχι μόνο να καλύψει όλες τις απώλειές του έναντι του δολαρίου αλλά και να κινηθεί ανοδικά. 

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης το τουρκικό νόμισμα είχε φθάσει να υποχωρεί έως και 1,7%, φθάνοντας στο επίπεδο των 8,0272 λιρών ανά δολάριο, πιεζόμενο από την προοπτική ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν, τελικά, στην επιβολή δικών τους κυρώσεων έναντι της Τουρκίας λόγω της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. 

Όμως η χλιαρή στάση της Ευρώπης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν εκτιμάται ότι θα είναι τόσο επιθετικές, με δεδομένη τη «συμπάθεια» του Ντόνταλντ Τραμπ για το καθεστώς της Άγκυρας ήταν αρκετές ώστε η λίρα να ανακάμψει, σημειώνοντας κέρδη που άγγιξαν το 0,7% και η ισοτιμία της να διαμορφωθεί στις 7,8251 λίρες ανά δολάριο.

Η σημερινή πορεία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας

tourkiki lira, dolario

 

Βέβαια σε καμία περίπτωση η ανάκαμψη αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως διατηρήσιμη με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία. Το γεγονός αυτό φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι το έχει κατανοήσει και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές του οικονομικού επιτελείου, ενώ επέτρεψε στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να προχωρήσει σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων. 

Την ίδια ώρα, όμως, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου, ο οποίος συνέχισε να κινείται ανοδικά αναγκάζουν τον Νατζί Αγκμπάλ, νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να προχωρήσει και σε μία νέα γενναία αύξηση επιτοκίων στην προγραμματισμένη συνεδρίασή της για τις 24 Δεκεμβρίου, εάν φυσικά επιθυμεί να στηρίξει την πραγματική οικονομία. 

Παράλληλα έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει αγγίξει τα 27,5 δισ. δολάρια στο εννεάμηνο του 2020, λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο και της μείωσης των εσόδων από υπηρεσίες. Με δεδομένη την αδυναμία προσδιορισμού της χρονικής διάρκειας της πανδημίας και κατά συνέπεια των επιπτώσεών της στη ζήτηση για αγαθά και βασικές υπηρεσίες όπως ο τουρισμός, η επιδείνωση του ελλείματος στο ισοζύγιο δείχνει ότι θα είναι αναπόφευκτη.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα καθορίσουν τις τάσεις

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για το Μάιο βγαίνουν την Τρίτη και θα δείξουν το βαθμό στον οποίο οι πληθωριστικές πιέσεις εκεί ακολουθούν την ανοδική πορεία των ΗΠΑ με καθυστέρηση.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι φόβοι για την ανάπτυξη έφεραν πτώση στη Wall Street

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σφίξει την οικονομική πολιτική της μέχρι το 2023 η Fed και να περιορίσει τις αγορές ομολόγων από το φθινόπωρο. Αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.