ΓΔ: 898.96 0.86% Τζίρος: 50.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Μάχη» στο ΧΑ για τις 800 μονάδες με νέο άλμα των τραπεζών

Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο. Έως και πάνω από 7% ενισχύονται οι τραπεζικές μετοχές.

Με ισχυρή άνοδο που ξεπερνά το 2,5% κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις περί bull market και εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 2,6%, στις 799,28 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτασε έως και τις 802,27 μονάδες (+2,98%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 47,53 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 2,7%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 2,4%. 

Ο δείκτης Τραπεζών ενισχύεται 5,6%, με την Alpha Bank να ενισχύεται 7%, την Τρ. Πειραιώς στο +5,9%, την ΕΤΕ να κερδίζει 5,7% και τη Eurobank να κινείται στο +3,9%. 

Κέρδη καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Aegean Airlines (4,4%), της Ελλάκτωρ (4%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (3,8%), της ΕΧΑΕ (3,4%), της Viohalco (3,2%), της Coca Cola HBC (3,1%), της ΔΕΗ (2,4%). 

Πτώση καταγράφει μόνο η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,9%).

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (3,2%), της Τεχνολογίας (3,5%) και των Τροφίμων (2,8%). 

Τα καλά νέα για τις τράπεζες αυξάνονται καθώς ο δρόμος ανοίγει για νέες τιτλοποιήσεις από τις ελληνικές τράπεζες το 2021, εν μέσω ισχυρής ζήτησης για πακέτα «κόκκινων» δανείων από ξένους επενδυτές, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Σε δηλώσεις του στο Business Daily, o Νώντας Νικολαΐδης, Vice President-Senior Credit Analyst της Moody’s Investors Service, τονίζει ότι το 2021 θα είναι η χρονιά που οι τράπεζες στην Ελλάδα θα δουν τα στοιχεία του ενεργητικού τους να βελτιώνονται.

«Αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να προχωρήσουν στις τιτλοποιήσεις NPLs το 2021, χωρίς να αντιμετωπίσουν σημαντικά εμπόδια, δεδομένης της "μεγάλης όρεξης’' των επενδυτών για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία από ξένες εταιρείες», τονίζει ο κ. Νικολαϊδης

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή οι συναλλαγές άγγιξαν επίπεδο ρεκόρ και μάλιστα σε μια ημέρα πτώσης για τις διεθνείς αγορές, με ένα αγοραστικό ξέσπασμα, που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη από το -1,95% στο +0,61% και με τις μετοχές των τραπεζών να σημειώνουν άλμα.

Σημειώνεται πως σε εβδομαδιαία βάση, ο ΓΔ κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,75%, ενώ από τις αρχές Δεκεμβρίου ενισχύεται σε ποσοστό 5,72% και από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 15,01%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Διεύρυνση κερδών για το Χρηματιστήριο με «καύσιμα» από ΔΕΗ και τράπεζες

Πορεία καλύτερη των ευρωπαΪκών αγορών ακολουθεί το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να «φλερτάρει» με το επίπεδο των 900 μονάδων. Ξεχωρίζει ο τίτλος της ΔΕΗ με κέρδη 1,75%, αλλά παραμένει χαμηλά η αξία των συναλλαγών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΤΕ και τράπεζες ωθούν υψηλότερα το Χρηματιστήριο αλλά με ήπιο τζίρο

Θετική στροφή για τις τραπεζικές μετοχές, όπου ξεχωρίζει η Εθνική με +1,1%, ενώ 1,3% υψηλότερα κινείται ο ΟΤΕ και πλησίον του 1% ο τίτλος της ΔΕΗ. Επιστροφή σε χαμηλά επίπεδα για την αξία συναλλαγών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Μάχη» για το «συν» στο ΧΑ με αύξηση τζίρου και κόντρα στην Ευρώπη

Αξιοσημείωτη αύξηση της αξίας συναλλαγών, με τις τραπεζικές μετοχές αλλά και τον τίτλο της ΔΕΗ να δίνουν τον τόνο στην αγορά. Στον αντίποδα συνεχίζονται οι πιέσεις για Jumbo, ενώ πτωτικά κινείται και η Coca-Cola HBC.