ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Moody's: Έρχεται επιτάχυνση το 2021 στις τιτλοποιήσεις δανείων

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών διαπιστώνει ο Νώντας Νικολαΐδης, Vice President-Senior Credit Analyst της Moody’s. Τι δηλώνει στο Business Daily για τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας.

Ο δρόμος ανοίγει για νέες τιτλοποιήσεις από τις ελληνικές τράπεζες το 2021, εν μέσω ισχυρής ζήτησης για πακέτα «κόκκινων» δανείων από ξένους επενδυτές, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Σε δηλώσεις του στο Business Daily, o Νώντας Νικολαΐδης, Vice President-Senior Credit Analyst της Moody’s Investors Service, τονίζει ότι το 2021 θα είναι η χρονιά που οι τράπεζες στην Ελλάδα θα δουν τα στοιχεία του ενεργητικού τους να βελτιώνονται.

«Αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να προχωρήσουν στις τιτλοποιήσεις NPLs το 2021, χωρίς να αντιμετωπίσουν σημαντικά εμπόδια, δεδομένης της "μεγάλης όρεξης’' των επενδυτών για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία από ξένες εταιρείες», τονίζει ο κ. Νικολαϊδης.

Η μεγάλη ζήτηση για κόκκινα δάνεια έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η Πειραιώς Τράπεζα και η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζουν νέα πακέτα (Vega  και Frontier αντίστοιχα) που θα διαθέσουν στην αγορά του χρόνου, ενώ οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν εντυπωσιακά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον τελευταίο μήνα.

Τα προβλήματα, ωστόσο, των τραπεζών αυξάνονται λόγω της πανδημίας που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέα κόκκινα δάνεια μέχρι το ποσό των 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Νικολαιδή.

Οι τράπεζες γενικά αναμένουν ότι έως και το 25% των δανείων που μπήκαν σε αναστολή, αξίας 20 δισ. ευρώ, θα «κοκκινίσουν», εξηγεί ο ίδιος, που σημαίνει ότι τα νέα NPLs μπορεί να φτάσουν έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Όμως δεν θα εκπλαγούμε να δούμε αυτόν τον αριθμό να αυξάνεται έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδoς, δεδομένης της έκτασης των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική οικονομία,» εξηγεί ο ίδιος.

Με το βλέμμα στους ισολογισμούς των τραπεζών της Ευρώπης που διογκώνονται από προβληματικά δάνεια, στις Βρυξέλλες ξεπερνούν πλέον τις επιφυλάξεις τους για τις bad banks και εντάσσουν τις κρατικές εταιρείες διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (asset management companies) στον στρατηγικό σχεδιασμό για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποκαλύψει το στρατηγικό της σχέδιο για την ίδρυση bad banks σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Μαρέιντ Μαγκίνες.

Στην Ελλάδα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το τοπίο σχετικά με το θέμα, καθώς η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για αν θέλει μια bad bank, μένοντας στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής», που θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα.

Το σχέδιο «Ηρακλής» έχει συμβάλει μέχρι στιγμής στις τιτλοποιήσεις NPL και παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξυγίανση των ισολογισμών τους, εξηγεί ο κ. Νικολαδής, αλλά η asset management company πάει ένα βήμα παρά πέρα.

«Ένας πιθανός σχηματισμός μιας bad bank που θα διευκόλυνε τις τράπεζες να πουλήσουν περαιτέρω, και να μειώσουν, τα NPL τους με συστηματικό τρόπο, θα παρείχε μια πρόσθετη ανακούφιση στις προσπάθειες τους να βελτιώσουν την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων και θα τις βοηθήσει, επομένως, να διαχειριστούν με ισορροπημένο τρόπο τα κεφάλαιά τους και τους αναβαλλόμενους  φόρους», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 ολοκληρώθηκε το project Cairo της Eurobank, μέσω του οποίου η τράπεζα πέτυχε τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 15%, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η μεγάλη τιτλοποίηση της Alpha Bank, project Galaxy, με την διοίκηση της τράπεζας να στοχεύει στην υπογραφή της τελικής συμφωνίας εντός Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα εργάζεται εντατικά για την τιτλοποίηση Frontier που αφορά την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά με γρήγορα βήματα στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά επιπλέον 7 δισ. ευρώ μέσω των συναλλαγών Pheonix και Vega που είναι σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Moody's στο BD: Δεν αποτελεί πανάκεια το σχέδιο «Ηρακλής»

Με το σχέδιο «Ηρακλής» αντιμετωπίζονται «κόκκινα» δάνεια έως 36 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό υπόλοιπο φθάνει τα 71 δισ. ευρώ, επισημαίνει ανώτερο στέλεχος του οίκου Moody's. Κρίσιμης σημασίας η μηδενική στάθμιση κινδύνου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στοίχημα επιστροφής στις τράπεζες «θεραπευμένων» δανείων 15 δισ.

Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και πωληθεί σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων και τα οποία έχουν τις προϋποθέσεις να καταστούν ενήμερα και βιώσιμα. Το θέμα αφορά περίπου 200.000 δανειολήπτες.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Αναβάθμισε το αξιόχρεο των συστημικών ελληνικών τραπεζών

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του Moody's ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά προφίλ τους και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν οποιαδήποτε νέα διαμόρφωση κόκκινων δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Πιστωτικά θετικό για τις τράπεζες το stress test

Σύμφωνα με τον οίκο Moody's, η Alpha Bank εμφάνισε την μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια στο δυσμενές σενάριο, ενώ τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.