ΓΔ: 869.9 0.63% Τζίρος: 34.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moodys
Shutterstock

Moody's: Πρόσθετες δυσκολίες για τις ελληνικές τράπεζες από νέα NPEs

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης ερωτηματικό αποτελούν τα δάνεια σε αναστολή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η αξία των οποίων κυμαίνεται από 3,5 έως 5,5 δισ. ευρώ.

Πρόσθετη πίεση στην προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPEs) θα ασκήσουν τα κόκκινα δάνεια που αναμένεται να δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε ανάλυσή του.

Ο οίκος αναφέρεται στην πρόβλεψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρα, ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν κατά 8 - 10 δισ. ευρώ μετά τη λήξη των αναστολών πληρωμής δόσεων και των μέτρων στήριξης, ενώ σημειώνει ότι τα NPEs ανέρχονταν σε περίπου 58,7 δισ. ευρώ ή στο 35,8% των συνολικών δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 έναντι περίπου 3% κατά μέσο όρο για τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα δάνεια σε αναστολή ανά κατηγορία και κλάδο

 

Ο Moody's εκτιμά ότι τα νέα NPEs θα πλήξουν και τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες που αξιολογεί, τα δάνεια των οποίων σε αναστολή κυμαίνονται από 3,5 δισ. ευρώ έως 5,5 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα της ποιότητας ενεργητικού, προσθέτει, θα είναι εντονότερο για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε NPEs ύψους 15 δισ. ευρώ (pro forma), από ότι για την Eurobank, η οποία είχε εγχώρια NPEs ύψους 5,5 δισ. ευρώ την ίδια χρονική περίοδο μετά την τιτλοποίηση NPEs ύψους περίπου 6,8 δισ. ευρώ που είχε κάνει τον Μάρτιο.

Τα νέα NPEs θα έχουν συνέπειες και για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, σημειώνει ο Moody's. «Και οι δύο αναμένεται να ολοκληρώσουν μεγάλες τιτλοποιήσεις NPEs στο πρώτο εξάμηνο φέτος και να μειώσουν τον όγκο αυτών των ανοιγμάτων τους σε περίπου 8,9 δισ. ευρώ για την Alpha Bank από 18,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020 και σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ για την Εθνική από 10,3 δισ. ευρώ, αντίστοιχα», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Η πορεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών

 

Σύμφωνα με τον Moody's, το 40% αναστολών πληρωμών δανείων αφορά σε νοικοκυριά, ενώ το υπόλοιπο 60% σε εταιρείες. Το 33% των μορατόρια αφορά τους κλάδους της φιλοξενίας και του τουρισμού, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, ενώ το 29% αφορά το εμπόριο και τις μεταφορές και το 12% τη μεταποίηση.

Πάνω από το 80% των δανείων σε αναστολή χαρακτηρίζονταν εξυπηρετούμενα πριν την υποβολή αιτήσεων για αναστολή των δόσεων και αντιστοιχούν σε περίπου 15% του συνόλου εξυπηρετούμενων δανείων του συστήματος.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

monumenta-ktiria-ethniki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΕ: Προτιμητέος επενδυτής για Frontier οι Bain, Fortress και doValue

Το project Frontier περιλαμβάνει περίπου 190.000 δάνεια. Από αυτά το 77%, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ, αφορούν στεγαστικά δάνεια, το 18% ή 1,1 δισ. ευρώ δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% αφορά καταναλωτικά δάνεια.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ της Alpha Bank

««Είναι μία ημέρα – ορόσημο για την Alpha Bank. Πραγματοποιήσαμε επιτυχώς την πρώτη, αναπτυξιακού χαρακτήρα, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά το 2008», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Β. Ψάλτης.