ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moodys
Shutterstock

Ανησυχεί ο οίκος Moody's για το «πάγωμα» πλειστηριασμών

Θετικά αξιολογείται η συμβολή του σχεδίου «Ηρακλής» στη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Moody's, αλλά προβληματίζουν οι καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς.

Σημαντική βοήθεια στις τράπεζες για να μειώσουν γρήγορα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα προσφέρει το σχέδιο «Ηρακλής», όπως εκτιμά ο οίκος Moody's. Ταυτόχρονα, εκφράζονται φόβοι για καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και στους πλειστηριασμούς, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την πανδημία.

Η Moody's σημειώνει ότι το σχέδιο «Ηρακλής» θα διευκολύνει τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων και την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν το απόθεμα «κόκκινων» δανείων που άφησε η κρίση, το οποίο φθάνει τα 74,5 δισ. ευρώ ή 37,4% του χαρτοφυλακίου. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα μειώθηκαν σημαντικά, από τα 84,3 δισ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου 2019, υπενθυμίζει η Moody's.

Ο οίκος υπογραμμίζει, πάντως, ότι η ελληνική αγορά εξασφαλισμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων (με ενέχυρα ακινήτων) είναι πολύ μικρή και οι συναλλαγές έφθασαν τα 4,8 δισ. ευρώ το 2019, έναντι 3,2 δισ. ευρώ το 2018. Με τις εγγυήσεις από το σχέδιο «Ηρακλής», οι τράπεζες θα μπορέσουν να προστατευθούν από τη μη πληρωμή του κεφαλαίου των δανείων και των τόκων και να «πακετάρουν» σε τίτλους με εξασφαλίσεις ακίνητης περιουσίας.

Πάντως, ο οίκος σημειώνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ευρώπη για την πανδημία δυσκολεύουν τις κινήσεις των τραπεζών. Το κλείσιμο των δικαστηρίων θα αυξήσει τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα επηρεάσει αρνητικά τις ανακτήσεις και τη λειτουργία της αγοράς ακινήτων, θέτοντας σε δοκιμασία την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων των τραπεζών. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα αυτό πολύ σημαντικό, καθώς μόλις είχε αρχίσει να αυξάνεται η κινητικότητα στους πλειστηριασμούς με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Τζούρος: Να λειτουργήσει ομαλά ο μηχανισμός αναγκαστικής εκτέλεσης

Ο γενικός διευθυντής της Intrum Hellas σημείωσε πως τα επόμενα έτη, σημαντικός όγκος ακινήτων θα αποκτηθεί από τις real estate εταιρείες που δημιουργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναθεωρεί η ΕΚΤ τη «μαύρη» πρόβλεψη για κόκκινα δάνεια 1,4 τρισ.

Ανησυχία προκαλεί, όμως, στον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά την ικανότητα των δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη για ίδρυση bad bank

Μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 35,8% διαπιστώνει η ΤτΕ, σημειώνοντας όμως ότι παραμένει πολύ υψηλός, ενώ μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.