Φωτο: Shutterstock

Moody's στο BD: Δεν αποτελεί πανάκεια το σχέδιο «Ηρακλής»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Με το σχέδιο «Ηρακλής» αντιμετωπίζονται «κόκκινα» δάνεια έως 36 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό υπόλοιπο φθάνει τα 71 δισ. ευρώ, επισημαίνει ανώτερο στέλεχος του οίκου Moody's. Κρίσιμης σημασίας η μηδενική στάθμιση κινδύνου.

Το σχέδιο «Ηρακλής» δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα των «κόκκινων» δανείων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, τονίζει ο Νώντας Νικολαΐδης, Vice President – Senior Credit Officer της Moody’s Investors Service, σε δηλώσεις του στο Business Daily.

«Το σχέδιο από μόνο του δεν αποτελεί πανάκεια για την λύση των προβλημάτων σχετικά με την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος. Εκτιμούμε ότι μόνο μέχρι 36 δισ. ευρώ από "κόκκινα" δάνεια μπορούν να τακτοποιηθούν μέσα από αυτό το πρόγραμμα, έναντι περίπου 71 δισ. ευρώ από "κόκκινα" δάνεια που υπήρχαν στο σύστημα τον Σεπτέμβρη πέρυσι», εξηγεί ο κ. Νικολαΐδης.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρεί πως το σχέδιο είναι «θετικό πιστωτικά» για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο τονίζει την κρισιμότητα των λεπτομερειών που ακόμα εκκρεμούν.

«Η αναγνώριση του μηδενικού κινδύνου για τους τίτλους υψηλής διαβάθμισης που θα διακρατηθούν από τις τράπεζες, για την οποία εκκρεμεί η έγκριση από τις εποπτικές αρχές, είναι κρίσιμη όσον αφορά τα εποπτικά τους κεφάλαια, καθώς θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στο σταθμισμένο σύμφωνα με τον κίνδυνο ενεργητικό τους (Risk Weighted Assets - RWA)», προσθέτει ο ίδιος.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στο πλαίσιο του «Ηρακλή» συγκαταλέγονται οι δυνητικές απώλειες που θα καταγραφούν από τις τιτλοποιήσεις δανείων και οι επιπτώσεις στα κεφάλαιά τους.

«Κάποιες τράπεζες έχουν κεφαλαιακό πλεόνασμα ώστε να απορροφήσουν τις απώλειες, ενώ άλλες έχουν προχωρήσει σε κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων τους, γεγονός που θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων», επισημαίνει ο κ. Νικολαϊδης.

Σημειώνεται, ότι σε έκθεση της, τον Οκτώβριο, η Moody's επισημαίνει πως η χρήση του σχεδίου θα είναι «κάπως» επιβαρυντική για τα κεφάλαια των τραπεζών για το 2020-2021.

«Η επιτυχία του σχεδίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση τίτλων εκ μέρους των ξένων επενδυτών, η οποία οδηγείται από το ισχύον σταθερό πολιτικό περιβάλλον, τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες και τις αυξανόμενες τιμές ακινήτων στην Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Νικολαΐδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χάνεται η μάχη για τη μηδενική στάθμιση κινδύνου στους τίτλους του «Ηρακλή»

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τις κρατικές εγγυήσεις στις τιτλοποιήσεις, ορατός ο κίνδυνος να επιβληθεί στις τράπεζες συντελεστής στάθμισης κινδύνου μέχρι να φθάσει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πόλεμος των... εισπρακτόρων και τα δισ. του σχεδίου «Ηρακλής»

Όλα τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς αγοράς διαχείρισης απαιτήσεων έχουν πάρει θέσεις στην ελληνική αγορά. Το δύσκολο τεστ της είσπραξης των δανείων που θα τιτλοποιηθούν με το σχέδιο «Ηρακλής».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σχέδιο «Ηρακλής»: Γιατί διατηρούν επιφυλάξεις οι τράπεζες

Ως υπερβολικά συντηρητικό σχέδιο χαρακτηρίζουν τον «Ηρακλή» τραπεζικά στελέχη, που εκτιμούν ότι δεν αρκεί για να οδηγήσει σε ριζική εξυγίανση των ισολογισμών. Ποιο είναι οι «κρυφοί» κίνδυνοι για τις τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται... Ηρακλής στις τράπεζες: Γιατί άργησε τρία χρόνια

Το σχέδιο για μεγάλη μείωση των «κόκκινων» δανείων με κρατικές εγγυήσεις παίρνει σύντομα την έγκριση της Κομισιόν. Οι καθυστερήσεις και παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποφασιστικές κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κόκκινα» δάνεια 453 εκατ. ανέθεσε η Attica Bank στην QQuant Master Servicer

Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα ξεκινήσει δυο μήνες από την ημερομηνία υπογραφής, με την συμφωνία να αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου της Attica Bank για καλύτερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.