ΓΔ: 1481.65 0.11% Τζίρος: 87.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-AIGIS-AEGIS

Η ΑΙΓΙΣ Σ.Κ. συνεχίζει ως ανεξάρτητος επόπτης και στον «Ηρακλή ΙΙΙ»

Έχοντας ήδη διατελέσει με επιτυχία ως Ανεξάρτητος Επόπτης κατά τις δύο προηγούμενες φάσεις του Σχεδίου, «Ηρακλής I» και «Ηρακλής II», η ΑΙΓΙΣ Σ.Κ θα συνεχίσει να υποβάλλει αναφορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία τιτλοποίησης των ΜΕΔ.

Την ανανέωση καθηκόντων της ως Ανεξάρτητος Επόπτης για το Πρόγραμμα «Ηρακλής III» ανακοίνωσε η ΑΙΓΙΣ Σ.Κ - Σύμβουλοι Επενδύσεων & Σχεδιασμού. Με απόφαση της κυβέρνησης, η ΑΙΓΙΣ Σ.Κ. συνεχίζει να υποστηρίζει το Ελληνικό Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων - «ΗΡΑΚΛΗΣ», το οποίο στοχεύει στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών μέσω τιτλοποίησης αυτών και παροχής κρατικής εγγύησης.  

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, έχοντας ήδη διατελέσει με επιτυχία ως Ανεξάρτητος Επόπτης κατά τις δύο προηγούμενες φάσεις του Σχεδίου, «Ηρακλής I» και «Ηρακλής II», η ΑΙΓΙΣ Σ.Κ θα συνεχίσει να υποβάλλει αναφορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία τιτλοποίησης των ΜΕΔ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ», οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν υποβάλει 18 αιτήσεις για ΜΕΔ συνολικού ύψους άνω των 50 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, το Ελληνικό Δημόσιο έχει εγκρίνει 17 από αυτές τις αιτήσεις, παρέχοντας εγγυήσεις για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που αγγίζουν τα 19,3 δισ. ευρώ. Ως την επίσημη λήξη του «Ηρακλής III» στις 31/12/2024, αναμένεται να έχουν υποβληθεί αιτήσεις από συστημικές και μη συστημικές τράπεζες για τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ

Η ΑΙΓΙΣ Σ.Κ. δεσμεύεται να υπηρετήσει με ακεραιότητα τους σκοπούς του Ελληνικού Προγράμματος Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων - «ΗΡΑΚΛΗΣ», συμβάλλοντας στην ευστάθεια και την ανθεκτικότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Ολοκλήρωσε την πώληση του Project Delta, έναντι 160 εκατ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το συμφωνηθέν συνολικό τίμημα ανήλθε περίπου στο 34% της μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου που ήταν στα 0,4 δισ. ευρώ. Στην EBRD το 30% του χαρτοφυλακίου.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων της Alpha Bank στην Hoist Finance

Πρόκειται για το Project Cell και αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Με τη συναλλαγή η τράπεζα πετυχαίνει μείωση του δείκτη NPEs κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Ολοκληρώθηκε η πώληση του χαρτοφυλακίου AstirI

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η συναλλαγή έχει θετική επίδραση στα αποτελέσματα της τράπεζας ενώ ενισχύει τα κεφάλαιά της κατά περίπου 60 μονάδες βάσης, με το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται σε 17,8%.
psaltis-alpha
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Κάτω από το 7% θα υποχωρήσουν τα κόκκινα δάνεια το 2023

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης σημείωσε ότι αποτελεί συνειδητή απόφαση της διοίκηση η πειθαρχημένη ανάληψη κινδύνων. Μειώθηκαν κατά 39% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.