ΓΔ: 877.54 0.24% Τζίρος: 8.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:45:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έρχεται η πρώτη κοινή τιτλοποίηση δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Αίτηση για παροχή εγγυήσεων μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» για την τιτλοποίηση Solar καταθέτουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τις επόμενες ημέρες. Στην πρώτη διατραπεζική τιτλοποίηση περιλαμβάνονται δάνεια αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να καταθέσουν αίτηση οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για την ένταξη της τιτλοποίησης Solar στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙ, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily.

Η συναλλαγή Solar, η οποία αποτελεί το πρώτο διατραπεζικό project τιτλοποίησης «κόκκινων» δανείων, οδεύει πλέον προς την ολοκλήρωσή της, μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών δεδομένου ότι το porject βρίσκεται στα «σκαριά» από το 2021. Πρόκειται για τιτλοποίηση δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων συνολικών απαιτήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που ανήκουν στη Eurobank, την Alpha Bank, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με ανώτατες τραπεζικές πηγές, αυτή την εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία της τιτλοποίησης με το teaser και το process letter, με στόχο οι μη δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Συνολικά το project αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.

Επτά τιτλοποιήσεις στο σχέδιο Ηρακλής II

Πρόκειται για την έβδομη τιτλοποίηση που εντάσσεται στη δεύτερη φάση του πετυχημένου προγράμματος Ηρακλής η οποία νομοθετήθηκε πριν από ένα έτος και εκπνέει τον προσεχή Νοέμβριο. Στην πρώτη φάση του προγράμματος (Ηρακλής Ι) εντάχθηκαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 32 δισ. ευρώ και στη δεύτερη, μέχρι σήμερα, περισσότερα από 17 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής τιτλοποιήσεις:

  • Μάρτιος 2021: Τιτλοποίηση «Mexico» της Eurobank (3,3 δισ.)
  • Ιούνιος 2021: Τιτλοποίηση «Sunrise I» της Τράπεζας Πειραιώς (7,2 δισ.)
  • Αύγουστος 2021: Τιτλοποίηση «Sunrise II» της Τράπεζας Πειραιώς (2,6 δισ.)
  • Οκτώβριος 2021: Τιτλοποίηση «Cosmos» της Alpha Bank (3,4 δισ.)
  • Ιούνιος 2022: Τιτλοποίηση «Frontier II» της Εθνικής Τράπεζας (1 δισ. ευρώ)
  • Ιούλιος 2022: Τιτλοποίηση «Sunrise III» της Τράπεζας Πειραιώς (506 εκατ.)

Οι ενστάσεις της Κομισιόν κάμφθηκαν

Η σημαντική χρονική απόσταση που καταγράφεται μεταξύ των τιτλοποιήσεων και Frontier II οφείλεται στις ενστάσεις που προέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στο κατά πόσο η εγγύηση Δημοσίου που παρέχεται στο ομόλογο υψηλής διαβάθμισης (senior) συνιστά ή όχι κρατική εγγύηση που θα πρέπει να εγγραφεί στο χρέος.

Όπως έχει αναφέρει το BD, το ζήτημα αυτό φαίνεται πως ξεπεράστηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπαναχωρεί, γεγονός που σημαίνει το «ξεπάγωμα» του προγράμματος. Την εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί η κατάθεση του Frontier II από την Εθνική, καθώς και η κατάθεση του Sunrise III από την Τρ. Πειραιώς.

Τη σκυτάλη του Ηρακλή αναμένεται να πάρει η Attica Bank με τέσσερις τιτλοποιήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να αντληθούν τα κεφάλαια από την αγορά με βάση τις εκτιμήσεις της DBRS, που αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία του pre-rating εντός του Αυγούστου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Το τίμημα για το Frontier II και οι ενστάσεις από τη Eurostat

Κοντά στο 50% της λογιστικής αξίας των δανείων αναμένεται να κλείσει η τιτλοποίηση Frontier II. Δεν επιμένει η Eurostat να εγγράφονται στο δημόσιο χρέος οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή».
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πήρε αναβολή η Attica Bank από ΤτΕ για την κατάθεση του capital plan

Θα κατατεθεί ένα μήνα αργότερα, καθώς το pre-rating για τα προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκια θα ολοκληρωθεί από τον οίκο αξιολόγησης DBRS εντός του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θα μπορεί να έχει νωρίτερα σαφή εικόνα για τις συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεν φοβίζει τους τραπεζίτες η νέα κρίση, «ποντάρουν» στο Ταμείο Ανάκαμψης

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι τέσσερις κορυφαίοι τραπεζίτες για την ανθεκτικότητα των τραπεζών στις πιέσεις από τον πόλεμο. Προβλέπουν αύξηση δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Γ. Στουρνάρας προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει έντονα τους ευάλωτους οφειλέτες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μονοψήφιος δείκτης «κόκκινων» δανείων χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου

Το μεγάλο στοίχημα του 2021 για τράπεζες, κυβέρνηση και οικονομία. Γιατί είναι αισιόδοξες οι τράπεζες. Από τι θα κριθεί η «αναίμακτη» για τους μετόχους εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ηρακλής ΙΙ»: Ο κύβος ερρίφθη για οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Ο υφυπ. Οικονομικών Γ. Ζαββός μετέφερε χθες στους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών την απόφαση της κυβέρνησης για την άμεση παρουσίαση της επέκτασης των κρατικών εγγυήσεων στην Κομισιόν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Moody's στο BD: Δεν αποτελεί πανάκεια το σχέδιο «Ηρακλής»

Με το σχέδιο «Ηρακλής» αντιμετωπίζονται «κόκκινα» δάνεια έως 36 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό υπόλοιπο φθάνει τα 71 δισ. ευρώ, επισημαίνει ανώτερο στέλεχος του οίκου Moody's. Κρίσιμης σημασίας η μηδενική στάθμιση κινδύνου.