ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuuterstock

Εθνική: Το τίμημα για το Frontier II και οι ενστάσεις από τη Eurostat

Κοντά στο 50% της λογιστικής αξίας των δανείων αναμένεται να κλείσει η τιτλοποίηση Frontier II. Δεν επιμένει η Eurostat να εγγράφονται στο δημόσιο χρέος οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή».

Κοντά στο 50% της λογιστικής αξίας του δανειακού χαρτοφυλακίου αναμένεται να κυμανθεί το τίμημα του Frontier I», αναφέρουν στο Business Daily πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα την πρώτη συναλλαγή προς ένταξη στον Ηρακλή ΙΙ, συνολικής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Το αίτημα κατατέθηκε προκειμένου να εγκριθούν κρατικές εγγυήσεις έναντι των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior tranche) ύψους 460 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο πέρυσι ολοκληρώθηκε η συναλλαγή Frontier I έναντι 3 δισ. ευρώ στο 50% της λογιστικής αξίας. Η δεύτερη συναλλαγή, η οποία περιλαμβάνει εξασφαλισμένα δάνεια μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων καθώς και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, θα κυμανθεί στα ίδια ή ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έκλεισε το 2021 με δείκτη NPEs 6,9% μετά την ολοκλήρωση του Frontier I, συναλλαγή συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του Frontier II ο δείκτης NPEs της τράπεζας θα διαμορφωθεί κοντά στο 5% με στόχο να περιοριστεί στο 3% μέχρι το 2024.

Ο «σκόπελος» της Eurostat

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που έχει εγείρει η Eurostat έναντι των κρατικών εγγυήσεων οι οποίες παρέχονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων Ηρακλής Ι και Ηρακλής ΙΙ, η εκτίμηση που διατυπώνουν υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές είναι ότι η ευρωπαϊκή αρχή υποχώρησε -τουλάχιστον για την ώρα. Σημειώνεται ότι η ένσταση που έχει εγείρει η Eurostat είναι ότι το σύνολο των κρατικών εγγυήσεων που παρέχονται έναντι του senior tranche θα έπρεπε να προστίθεται στο δημόσιο χρέος.

Οι ίδιες πηγές διατυπώνουν, πάντως, ισχυρές επιφυλάξεις για την ορθότητα του ισχυρισμού της Eurostat, εξηγώντας ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς, ακόμη και στην περίπτωση που καταπέσουν κάποιες κρατικές εγγυήσεις, αυτές θα αφορούν στο 10-15% και όχι το σύνολο. Επιπλέον, όπως σημειώνουν, ούτε ο αναβαλλόμενος φόρος προσαυξάνει το δημόσιο χρέος -παρά το γεγονός ότι καταβάλλεται συνολικά από το κράτος όταν ενεργοποιηθεί η σχετική διάταξη λόγω καταγραφής ζημιάς σε πιστωτικό ίδρυμα που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με συμμετοχή του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η ευρωπαϊκή αρχή υποχώρησε -προς το παρόν τουλάχιστον, γεγονός που σημαίνει ότι οι τιτλοποιήσεις του Ηρακλής ΙΙ θα ξεπαγώσουν και το Frontier IΙ θα πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η πρώτη υποβολή τιτλοποίησης που γίνεται εδώ και αρκετό καιρό στον Ηρακλή ΙΙ και εκκρεμούν ακόμη οι τιτλοποιήσεις Sunrise 3 της Τράπεζας Πειραιώς και το Solar, όπου συμμετέχουν όλες οι συστημικές τράπεζες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται η πρώτη κοινή τιτλοποίηση δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Αίτηση για παροχή εγγυήσεων μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» για την τιτλοποίηση Solar καταθέτουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τις επόμενες ημέρες. Στην πρώτη διατραπεζική τιτλοποίηση περιλαμβάνονται δάνεια αξίας 1,5 δισ. ευρώ.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πήρε αναβολή η Attica Bank από ΤτΕ για την κατάθεση του capital plan

Θα κατατεθεί ένα μήνα αργότερα, καθώς το pre-rating για τα προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκια θα ολοκληρωθεί από τον οίκο αξιολόγησης DBRS εντός του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θα μπορεί να έχει νωρίτερα σαφή εικόνα για τις συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Αίτηση για ένταξη του Frontier II στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ»

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της ETE με την ονομασία Frontier II, συνολικής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕ είναι το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα που καταθέτει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεν φοβίζει τους τραπεζίτες η νέα κρίση, «ποντάρουν» στο Ταμείο Ανάκαμψης

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι τέσσερις κορυφαίοι τραπεζίτες για την ανθεκτικότητα των τραπεζών στις πιέσεις από τον πόλεμο. Προβλέπουν αύξηση δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Γ. Στουρνάρας προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει έντονα τους ευάλωτους οφειλέτες.
monumenta-ktiria-ethniki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΕ: Προτιμητέος επενδυτής για Frontier οι Bain, Fortress και doValue

Το project Frontier περιλαμβάνει περίπου 190.000 δάνεια. Από αυτά το 77%, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ, αφορούν στεγαστικά δάνεια, το 18% ή 1,1 δισ. ευρώ δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% αφορά καταναλωτικά δάνεια.
Ethniki Trapeza, ETE, Pavlos Milonas, Pavlos Mylonas, Paylos Mylonas, Payvlos Milonas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς: Απαραίτητη η σύνεση στη χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων» δανείων.