Φωτο: Shutterstock

Ψήφος εμπιστοσύνης από Moody's και DBRS στο σχέδιο «Ηρακλής»

Με θετικό τρόπο έχουν υποδεχθεί οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody's και DBRS την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου «Ηρακλής» που έχει ως στόχο να δώσει λύση στα «κόκκινα» δάνεια.

Θετικές είναι οι αντιδράσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, Moody's και DBRS, στο σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου «Ηρακλής» θεωρείται από τον οίκο Moody's πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive) για τις ελληνικές τράπεζες και ο οίκος υποστηρίζει ότι θα έχει θετική επίδραση στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και κατά συνέπεια στην βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, θεωρείται δεδομένο ότι σταδιακά θα αυξηθεί η δανειοδοτική τους ικανότητα και η κερδοφορία τους, αν και θα υπάρξει κάποια επίπτωση στα επίπεδα των κεφαλαίων τους την περίοδο 2020-21.

«Η έγκριση του APS είναι πιστωτικά θετική για τις ελληνικές τράπεζες, γιατί προσφέρει ένα πρόσθετο εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, επιταχύνοντας τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω τιτλοποιήσεων», υποστηρίζει η Moody's και τονίζει ότι τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα είναι στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών που αξιολογεί.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι τράπεζες θα απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια αξίας 30 δισ. ευρώ με το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο κινείται στα ιταλικά πρότυπα.

DBRS: Σημαντικό βήμα για τον τραπεζικό τομέα

Με αισιοδοξία υποδέχεται και ο καναδικός οίκος DBRS το σχέδιο «Ηρακλής» ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «δεν θα μεταμορφώσει άμεσα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας».

Σε κάθε περίπτωση πάντως σημειώνει ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει σημαντικά τον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας προκειμένου κι αυτός να καταφέρει να προσφέρει την απαιτούμενη στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη που προσδοκά η χώρα.

Εξάλλου, ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση παρεμβαίνει ως ιδιώτης επενδυτής, κάτι το οποίο συνέβη και με το ιταλικό GACS, άρα δεν πρόκειται για κρατική ενίσχυση. Μάλιστα, το ρίσκο για το ελληνικό δημόσιο θεωρείται πολύ χαμηλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η DBRS θεωρεί πως κάτι ανάλογο θα εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. «Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως ο ηράκλειος άθλος της μείωσης των ευρωπαϊκών κόκκινων δανείων θα περιλαμβάνει στο προσεχές μέλλον τη χρήση τιτλοποιήσεων», κλείνει τη τοποθέτησή του ο οίκος αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Στήριξη για τις τράπεζες η στροφή των Ελλήνων στις καταθέσεις ταμιευτηρίου

Μεγάλο μερίδιο των καταθετών «γυρίζει την πλάτη» στις προθεσμιακές καταθέσεις και προτιμά αυτές όψεως ή ταμιευτηρίου, οι οποίες, όμως, είναι λιγότερο «δαπανηρές» για τις τράπεζες.