ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο, ξεπέρασε τις 800 μονάδες ο Δείκτης

Με αιχμή τις μετοχές των τραπεζών που αποκομίζουν κέρδη άνω του +5% ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο +2,27% και διαπραγματεύεται στις 805 μονάδες.

Με ισχυρή άνοδο εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα του 2020 το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών και με τον Γενικό Δείκτη να έχει διασπάσει τα επίπεδα των 800 μονάδων, με μοχλό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές.

Στις τρεις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδος, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 1,57%, από τις αρχές Δεκεμβρίου καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 6,86%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 14,05%. Η αγορά δείχνει διάθεση να κρατηθεί σε επίπεδα κοντά στις 800 μονάδες, με την προοπτική, εφόσον δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη, να ξεπεράσει το συμβολικό αυτό όριο στις τελευταίες συνεδριάσεις του 2020. 

Ο Γενικός Δείκτης, στις 11.17, ενισχύεται κατά 2,27% και διαπραγματεύεται στις 805,28 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 12,29 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 2,49%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 2,05%. 

Κέρδη 5,2% για τον τραπεζικό δείκτη, όπου η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ενισχύεται 7,4%, η ΕΤΕ κερδίζει 6,6%, η Alpha Bank 5,6%, ενώ της Eurobank κινείται στο +3,6%. Σημειώνεται ότι η Eurobank λογιστικοποίησε κέρδη 155 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή (swap) ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (5,4%), της ΔΕΗ (4,4%) και της ΕΧΑΕ (3,04%). Αντιθέτως πτώση καταγράφει μόνο η μετοχή του ΟΛΠ (1,2%). Ανοδικά κινούνται 68 μετοχές, 7 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.

Εξάλλου, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos και ΑΔΜΗΕ είναι οι τέσσερις μετοχές που κλέβουν την παράσταση το 2020, ολοκληρώνοντας τη χρονιά με μεγάλη άνοδο, κόντρα στις σημαντικές απώλειες του Γενικού Δείκτη και των περισσοτέρων μετοχών.

Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2019 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 14,1%, ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 18%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών βρίσκεται στο -44,2%, η χειρότερη απόδοση της αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ψηφιακή καινοτομία τεχνολογία
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια είναι η Trek Development που κάνει ντεμπούτο στην ΕΝ.Α Plus στις 17/11

Η Trek Development, με ισχυρή παρουσία σε τεχνολογίες, ενέργεια και smart cities από το 1995, ενισχύει τη διεθνή της δραστηριότητα με νέο αναπτυξιακό πλάνο. Τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση της μετοχής της στην ΕΝ.Α του ΧΑ.
Χρηματιστήριο
MARKET MAKER

Οι long είναι εδώ, το ράλι του ΑΔΜΗΕ, οι αυξήσεις στο νερό και οι τράπεζες

Δυνατή κίνηση το τελευταίο διάστημα από το ΧΑ αλλά και σνησυχία για τον κίνδυνο «ατυχήματος» στις ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας. Tεχνολογικές μετοχές δέχονται πιέσεις και η πορεία των ξένων αγορών μπορεί να μας επηρεάσει σήμερα.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Σκαρφαλώνει υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, νέα κέρδη +1,04% και αυξημένο τζίρο

Στις 2.074,96 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης που ενισχύθηκε κατά 1,04%. Ο ενεργειακός κλάδος συνεχίζει να έχει αγοραστές και η ΔΕΗ καταγράφει νέα πολυετή υψηλά. Ώθηση στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, πτώση 3% για ΟΤΕ.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

«Σκληρές μάχες» στη μετοχή της Metlen, ισχυρή αντίδραση σήμερα

Η μετοχή το προηγούμενο διάστημα λόγω δέχθηκε ισχυρές πιέσεις λόγω των φημών, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, για έξοδο της μετοχής από τον MSCIGreece. Αντιδρά η αγορά μετά τις αγορές μετοχών από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.