ΓΔ: 903.69 -0.49% Τζίρος: 49.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:28:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διατηρείται η άνοδος στο ΧΑ, κρατά τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Κέρδη άνω του 4% για τον τραπεζικό δείκτη. Ισχυρή άνοδος σε Aegean Airlines, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Άνοδο άνω του 1% συνεχίζει να καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, προσπαθώντας να κρατήσει το επίπεδο των 800 μονάδων, εν μέσω των κερδών και στις διεθνείς αγορές, μετά την υπογραφή του πακέτου τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τη συμφωνία για το Brexit.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 1,7% και διαπραγματεύεται στις 801,39 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτασε έως και τις 807,41 μονάδες με άνοδο 2,53%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 12,29 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,86%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 1,65%. 

Κέρδη 4,3% για τον τραπεζικό δείκτη, όπου η μετοχή της ΕΤΕ κερδίζει 5,9%, η Τρ. Πειραιώς ενισχύεται 5,4%, η Alpha Bank 3,9%, ενώ της Eurobank κινείται στο +2,9%.

Σημειώνεται ότι η Eurobank λογιστικοποίησε κέρδη 155 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή (swap) ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη δεσμευτική συμφωνία για την πώληση ποσοστού 30% των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) της τιτλοποίησης Phoenix μεικτής λογιστικής αξίας 1,92 δισ. ευρώ. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (5,4%), της ΔΕΗ (4,2%), της ΕΧΑΕ (2,9%) και του ΟΤΕ (2%). Αντίθετα, πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (1,4%) και της Ελλάκτωρ (1,1%). Ανοδικά κινούνται 96 μετοχές, 18 πτωτικά και 11παραμένουν σταθερές.

Εξάλλου, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos και ΑΔΜΗΕ είναι οι τέσσερις μετοχές που κλέβουν την παράσταση το 2020, ολοκληρώνοντας τη χρονιά με μεγάλη άνοδο, κόντρα στις σημαντικές απώλειες του Γενικού Δείκτη και των περισσοτέρων μετοχών.

Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2019 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 14,1%, ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 18%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών βρίσκεται στο -44,2%, η χειρότερη απόδοση της αγοράς.

Στις τρεις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδος, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 1,57%, από τις αρχές Δεκεμβρίου καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 6,86%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 14,05%. Η αγορά δείχνει διάθεση να κρατηθεί σε επίπεδα κοντά στις 800 μονάδες, με την προοπτική, εφόσον δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη, να ξεπεράσει το συμβολικό αυτό όριο στις τελευταίες συνεδριάσεις του 2020. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρούνται οι πιέσεις για το Χρηματιστήριο με εκ νέου χαμηλό τζίρο

Αρνητική πορεία για σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση μόνο τις μετοχές των ΕΤΕ και Lamda που έχουν οριακή άνοδο, με τον Γενικό Δείκτη, όμως, να διατηρείται υψηλότερα από τις 900 μονάδες.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Αφύπνιση αγοραστών με στοιχήματα για άνοδο του ΧΑ στις 1.000 μονάδες

Εν μέσω θετικών προβλέψεων από διεθνείς οίκους για το Χρηματιστήριο και το ΑΕΠ εκδηλώθηκε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που οδήγησε το Δείκτη με πειστικό τρόπο πάνω από τις 900 μονάδες, με τις συναλλαγές να πλησιάζουν στα 100 εκατ. ευρώ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Ανοίγει» τον βηματισμό του το ΧΑ με σημαντική αύξηση του τζίρου

Ξεχωρίζει η μετοχή της Jumbo με κέρδη που ξεπερνούν το 2,3%, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται και η αξία των συναλλαγών, με το ΧΑ να ακολουθεί, εκ νέου, πορεία καλύτερη από αυτήν των ευρωπαϊκών αγορών.