ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μένει από «καύσιμα» το ΧΑ, σημαντικές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

Ρευστοποιήσεις κερδών οδηγούν σε απώλειες άνω του 1% τον Γενικό Δείκτη ενώ κατά -3% υποχωρούν οι τραπεζικές μετοχές. «Κόντρα» στο ρεύμα Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή.

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδών. Χαρακτηριστικό της εικόνας της αγοράς είναι ότι μόνον δυο μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης Τέρνα Ενεργειακή και Mytilineos αποκομίζουν κέρδη άνω του 1%.

Ο Γενικός Δείκτης, στις 15.17, υποχωρεί κατά -1,26% και διαπραγματεύεται στις 811,87 μονάδες ενώ οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 35,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά -1,57%, ο δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζει οριακή μεταβολή -0,04% ενώ ο δείκτης των FTSE Μεσαίας και Μικρής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά -0,24%.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές με τον δείκτη του κλάδου να υποχωρεί κατά -3,14%. Υπό πίεση βρίσκεται η μετοχή της Alpha Bank η οποία υποχωρεί κατά -3,33%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί σε ποσοστό -4,36% ενώ απώλειες -2,64% σημειώνει η μετοχή της Eurobank. Καλύτερη είναι η εικόνα της Τράπεζας Πειραιώς, μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες, με την μετοχή να υποχωρεί κατά -0,40% καθώς στα επίπεδα των 1,2 ευρώ εκδηλώθηκε αγοραστική αντίδραση.

Απώλειες άνω του -1% εμφανίζουν ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ. Στο -2,10% διαπραγματεύεται η μετοχή της Aegean, στο-2,78% η Τιτάν, στο -1,34% η Jumbo, στο -1,91% η Lamda Develpment, στο -2,29% ΟΠΑΠ και στο -1,68% η Coca Cola HBC.

Μόνο τρεις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται ανοδικά: Mytilineos (+1,53%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,33%) και ΟΤΕ (+0,30%)

Η αγορά από χθες προβλημάτισε τους επαγγελματίες της αγοράς καθώς η δυναμική εκκίνηση προκάλεσε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις οι οποίες δεν απορροφήθηκαν και μόνο στο τέλος, στις δημοπρασίες, υπήρξε αντίδραση που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στο +1,64%

Το κλίμα βαραίνει και λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στις διεθνείς αγορές. Η ανησυχία για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και η έξαρση της επιδημίας που υποχρέωσε το Λονδίνο στην επιβολή 3ου lockdown τροφοδοτούν πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές. Επιπλέον κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street δέχθηκε έντονες πιέσεις στη σκιά της ανησυχίας για τις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια. Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται κοντά στα χαμηλά ημέρας ενώ υπο πίεση παραμένουν και τα futures στη Wall Street. 

Σε ότι αφορά την εγχώρια αγορά υπάρχουν δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη από τις αρχές Νοεμβρίου, με τις μετοχές των τραπεζών να έχουν διπλασιαστεί, που δικαιολογούν μια ισχυρή διόρθωση. Η δεύτερη ιδιαιτερότητα της εγχώριας αγοράς ωστόσο είναι ότι παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα έχοντας ακολουθήσει αντίθετη πορεία σε σχέση με τις ξένες αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια επένδυση 100 ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2007 σε μετοχές του Dow Jones αξίζει σήμερα περίπου 240 ευρώ, σε μετοχές του δείκτη DAX 30 να αποδίδει σήμερα 205 ευρώ, στον Nikkei να αποδίδει 157 ευρώ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών μόλις 17,5 ευρώ. Έτσι πολλοί αναλυτές επισημαίνουν τα μεγάλα περιθώρια ανόδου μόλις ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ