ΓΔ: 1458.53 0.74% Τζίρος: 88.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:22:28 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τεστ αντοχής στις 800 μονάδες στο ΧΑ, εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες

Αρκετά ισχυρό σημείο στήριξης της αγοράς αποδεικνύονται οι 800 μονάδες. Πιέσεις που ξεπερνούν το 3% στις τράπεζες. Πτωτικά κινούνται και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αμερικανικά futures, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων παγκοσμίως. 

Με ισχυρές τραπεζικές πιέσεις συνεχίζει η ελληνική αγορά την πρώτη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρεί το επίπεδο των 800 μονάδων. Νωρίτερα, ο ΓΔ είχε ξεφύγει από το χαμηλό ημέρας των 802 μονάδων, φθάνοντας τις 806 μετά τις 13.00, αλλά στη συνέχεια μπήκε και πάλι σε πτωτική τροχιά. Προς το παρόν, πάντως, φαίνεται ότι οι 800 μονάδες αποτελούν αρκετά ισχυρό σημείο στήριξης της αγοράς.

Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,85% στις 804,15 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτασε και έως τις 801,95 μονάδες, με πτώση 2,11%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 34,55 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,9%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,73%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 3,66%, με την Εθνική να χάνει 4,6%, την Alpha Bank 4,1%, την Πειραιώς 3,4% και τη μετοχή της Eurobank στο -2,6%. Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν πτώση, με τη μετοχή της Viohalco να υποχωρεί 3,9%, των ΕΛΠΕ 3,2%, της Ελλάκτωρ 2,6%, της ΕΧΑΕ 2,5% και της Coca- Cola HBC 2,2%. 

Πτωτικά κινούνται επίσης όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (2,8%) και της Υγείας (2,6%). 

Εξάλλου, η αγορά εμφανίζει σημεία κόπωσης στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο του 2020 δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για την είσοδο σε φάση bull market. Το επενδυτικό κλίμα στην Αθήνα επηρεάζεται δυσμενώς από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, τα οποία έχουν παραταθεί πολύ περισσότερο από όσο σχεδιαζόταν αρχικά, επηρεάζοντας την οικονομική δραστηριότητα και τα δημοσιονομικά μεγέθη σε μεγαλύτερο βαθμό από τα σενάρια της κυβέρνησης και των περισσότερων οικονομικών αναλυτών.

Προς το παρόν, οι εξελίξεις αυτές δεν αναιρούν τις προσδοκίες για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021, αλλά για τη χρηματιστηριακή αγορά θα έχει κρίσιμη σημασία να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και εκ νέου παράτασης των περιοριστικών μέτρων, αλλά και να προχωρήσει χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ώστε να διευκολυνθεί η επανεκκίνηση του τουρισμού και να ανακτηθεί ένα μέρος του χαμένου εδάφους του 2020.

Πτώση και σε Ευρώπη και futures 

Πτωτικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «χάνοντας» το υψηλό των 10 και πλέον μηνών, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποίηση κερδών, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων στην Ευρώπη και την ηπειρωτική Κίνα. 

Η Γερμανία ανακοίνωσε αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται υπό αυστηρούς περιορισμούς, ενώ η Κίνα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε μολύνσεις εδώ και πάνω από πέντε μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων καταγράφηκε τις τελευταίες 48 ημέρες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,36%. Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει πτώση 0,71%, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,68%, ενώ ο CAC 40 στη Γαλλία 0,65%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει απώλειες 0,20%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία χάνει 0,52%. 

Στο ίδιο κλίμα και τα futures του Dow που σημειώνουν πτώση 0,67%, του S&P 500 0,53%, ενώ του Nasdaq κινούνται στο -0,47%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ