ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Πτώση στο Χρηματιστήριο, «μάχη» για τις 790 μονάδες

Μόνο η Εθνική Τράπεζα έχει θετικό πρόσημο στον τραπεζικό δείκτη. Άνοδος και σε ΕΥΔΑΠ, Coca-Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Aegean. Ισχυρή πτώση σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.

Οριακή πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο, έπειτα από αρκετές εναλλαγές προσήμων, με τον Γενικό Δείκτη να δίνει μάχη για να διατηρήσει τις 790 μονάδες και με τις τραπεζικές μετοχές αντίθετα να υποχωρούν.

Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,07% στις 789,58 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17,09 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά έχει κινηθεί σε εύρος διακύμανσης 6 μονάδων. Κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 794,58 μονάδες (+0,56%) και κατώτερη τιμή στις 788,69 μονάδες (-0,18%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,09%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,83%

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 0,75%, με την Εθνική μόνο να κερδίζει 0,21%, ενώ αντίθετα η Τρ. Πειραιώς υποχωρεί 2,1%, η Eurobank χάνει 1,3% και η Alpha Bank κινείται στο -0,28%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (1,2%), της Coca-Cola HBC (1,1%), του ΟΤΕ (0,77%), του ΟΠΑΠ (0,7%) και της Aegean Airlines (0,6%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,88%), της Ελλάκτωρ (1,1%) και του ΟΛΠ (1,1%). 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (1,6%) και των Τροφίμων (1,1%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Κατασκευών (1,2%) και των Πρώτων Υλών (0,98%). 

Στο μέτωπο των εξελίξεων της Ελλάκτωρ, μέτοχος μειοψηφίας της εταιρείας κατήγγειλε στην Κομισιόν ότι η Reggeborgh, μέσω των συμμετοχών σε Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα μονοπωλήσει τις κατασκευές, τις παραχωρήσεις και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της νομικής εταιρείας EEP, η ολλανδική Reggeborgh έχει θέσει υπό τον έλεγχό της το 95% των σταθμών διοδίων της Ελλάδας και πήρε μονοπωλιακή θέση σε πολλές επιμέρους ελληνικές αγορές, αψηφώντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τον ανταγωνισμό.

Σημειώνεται πως αυτή η εβδομάδα θα είναι αρκετά κρίσιμη για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των τραπεζικών μετοχών, καθώς ο κλαδικός δείκτης, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής, χάνει από την αρχή του έτους 8% και από την πορεία αυτής της εβδομάδας θα φανεί αν θα υπάρξει μια ανοδική αντίδραση, ή θα συνεχισθεί η καθοδική πορεία σε έδαφος διψήφιου ποσοστού απωλειών, κάτι που θα «επισημοποιούσε» την έναρξη μιας διορθωτικής κίνησης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εβδομαδιαία κέρδη 1,30% για τον Γενικό Δείκτη με ώθηση από τις τράπεζες

Στις 912,81 μονάδες ο Γενικός Δείκτης καθώς «ξέσπασε» την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με την αξία των συναλλαγών να αγγίζει τα 128 εκατ. ευρώ. Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών, με εβδομαδιαία ενίσχυση 2,70%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κρατάει τις 910 μονάδες παρά τις πιέσεις ο ΓΔ, στήριξη από τράπεζες

Το αρνητικό πρόσημο στις ευρωπαϊκές αγορές επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά με τον τραπεζικό κλάδο να στηρίζει τον Γενικό Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 910 μονάδων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσπάθεια σταθεροποίησης πάνω από τις 910 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Με ώθηση από το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και την ανοδική πορεία των βαριών χαρτιών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 910 μονάδες στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.