ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών, Μετοχές, Επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

«Κατακτά» ξανά τις 800 μονάδες το ΧΑ, ισχυρή άνοδος των τραπεζών

Κέρδη άνω του 2% για τον τραπεζικό δείκτη. Κρίσιμος παράγοντας για την αγορά η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το lockdown. Ορόσημο και η ορκωμοσία Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Ανοδικές τάσεις καταγράφει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κινείται πάνω από τα επίπεδα των 800 μονάδων, εν μέσω κερδών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και έπειτα από το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα.

Σημειώνεται πως η αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον και η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν αποτελεί σίγουρα ένα ορόσημο για τις αγορές, ενώ η κόπωση των ξένων αγορών και το φάσμα μιας πτωτικής διόρθωσης από τα ιστορικά υψηλά που βρίσκονται, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη εστία ανησυχίας για τη βραχυπρόθεσμη πορεία και της εγχώριας αγοράς. 

Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,7% στις 805,45 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,45 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,8%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,55%. 

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 2,1%, με την Εθνική να κερδίζει 3,4%, την Alpha Bank να ενισχύεται 3,04%, τη Eurobank να κινείται στο +1,6% και την Τρ. Πειραιώς στο +0,54%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (1,6%), του ΟΠΑΠ (1,1%), των ΕΛΠΕ (1,06%) και της Jumbo (0,98%). Αντιθέτως πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (0,7%) και της Coca Cola HBC (0,35%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (1,3%) και των Ταξιδιών (0,86%), ενώ απώλειες καταγράφει μόνο ο δείκτης των Τροφίμων (0,3%). Ανοδικά κινούνται 43 μετοχές, 14 πτωτικά και 15 παραμένουν σταθερές.

Εχθές, ο Γενικός Δείκτης, αν και κατάφερε ενδοσυνεδριακά να ξεπεράσει το συμβολικό όριο των 800 μονάδων, έκλεισε τελικά οριακά χαμηλότερα (στις 799,97 μονάδες), κερδίζοντας 1,55%. Η απώλεια... ύψους στο τέλος της συνεδρίασης, παρότι είχε ανοίξει σε θετικό έδαφος το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπως και διατήρηση της αξίας των συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα 54,3 εκατ. ευρώ, δεν δημιουργούν πάντως την εντύπωση ότι η αγορά επανέρχεται ορμητικά σε ανοδική πορεία.

Η άνοδος του τραπεζικού δείκτη κατά 4,47% ήταν ο κύριος παράγοντας της ανόδου της αγοράς, καθώς η υποχώρηση των προηγούμενων ημερών έδωσε ευκαιρίες εισόδου σε επενδυτές, ενώ θετικά έκλεισαν οι περισσότεροι από τους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιαποίησης. Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις η συναλλακτική κινητικότητα ήταν περιορισμένη. Συνολικά, πάντως, το γεγονός ότι η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε σε 86 έναντι 34 δίνει το στίγμα μιας γενικά καλής συνεδρίασης.

Δύο είναι τα κρίσιμα στοιχεία για την πορεία της αγοράς τις επόμενες ημέρες: σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά την πορεία προς την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το lockdown. Διεθνώς, το μείζον γεγονός θα είναι οι αναμενόμενες ανακοινώσεις από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γιέλεν, για τα επόμενα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Με ισχυρή ώθηση από τις τράπεζες, ο Γ. Δείκτης πλησίασε τις 890 μον.

Η συμφωνία για τον αναβαλλόμενο φόρο έδωσε «αέρα» στις τραπεζικές μετοχές, ενώ ισχυρή παρουσία στη συνεδρίαση είχαν Mytilineos, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Εννέα συνεδριάσεις ανόδου με συνολικά κέρδη 6,61%.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες στο ΧΑ, πέρασε στο «συν» ο Γ. Δείκτης

Πρώτες σε συναλλαγές και άνοδο οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά αποτιμά τις αλλαγές για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ξεπέρασε την αρχική αδυναμία ο Δείκτης, ελπίδες για ένατο συνεχές ανοδικό κλείσιμο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνει τα κέρδη το ΧΑ με ώθηση από τις τράπεζες

Προσπάθεια να εδραιωθεί πάνω από τις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές να δίνουν καύσιμο να συνεχιστεί για 8η ημέρα το κερδοφόρο σερί της αγοράς. Ξεχωρίζει η μετοχή της Εθνικής με κέρδη 3,7% και Coca Cola HBC με άνοδο 1,53%.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο, προσπάθεια διάσπασης των 880 μονάδων

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να ενισχύεται μετά από επτά συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις που έχει καταγράψει άνοδο 5,38%, ωστόσο ο τζίρος παραμένει πολύ χαμηλός. «Ξυπνάει» από τον λήθαργο ο τραπεζικός κλάδος.