ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πτώσης συνέχεια στο Χρηματιστήριο, «βουτιά» στις τράπεζες

Κρίσιμη η εβδομάδα, καθώς όσοι προσέβλεπαν σε μια ευχάριστη έκπληξη από την Fitch απογοητεύτηκαν. Άνω του 4% η πτώση στις τραπεζικές μετοχές.

Αρνητικές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στο επίπεδο των 770 μονάδων, ενώ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται με μικτά πρόσημα. 

Η εβδομάδα αυτή είναι κρίσιμη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς όσοι προσέβλεπαν σε μια ευχάριστη έκπληξη από την Fitch, που θα μπορούσε να αποτελέσει καύσιμο για υψηλότερα επίπεδα, απογοητεύτηκαν, καθώς δεν υπήρξε μεταβολή ούτε στο outlook.

Η αγορά παρά το γενικά θετικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα φαίνεται ότι επηρεάζεται από την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει το παρατεταμένο πέρα από κάθε αρχική πρόβλεψη δεύτερο lockdown, το οποίο έχει αλλάξει προς το χειρότερο το μακροοικονομικό περιβάλλον μεταφέροντας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τις προβλέψεις για ανάκαμψη. Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε σταθερή πορεία επανεκκίνησης παρά τα βήματα που έχουν γίνει, καθώς στο διεθνή χώρο υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το νέο κύμα της πανδημίας και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,1% και διαπραγματεύεται στις 770,45 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,84 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 1,2%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,86%.

Έντονες πιέσεις και στον τραπεζικό δείκτη που υποχωρεί 3,3%, με την Τρ. Πειραιώς στο -4,62%, την Alpha Bank να κινείται στο -4,1%, την Εθνική να χάνει 3,87% και τη Eurobank να υποχωρεί 2,63%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,3%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,28%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (2,2%), του ΟΠΑΠ (1,5%), της Aegean Airlines (1,6%), της EXAE (1,1%) και της Viohalco (1,1%). 

Από τους επιμέρους δείκτες, μικρή άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης Πετρελαίου (0,12%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,2%) και των Τροφίμων (1%). Ανοδικά κινούνται 21 μετοχές, 36 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές.

Εξάλλου, η κυριαρχία των πωλητών και η επιφυλακτικότητα των αγοραστών ήταν σαφέστερη στη συνεδρίαση της Παρασκευής από τις προηγούμενες της εβδομάδας και οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε κλείσιμο κάτω από τις 780 μονάδες με τις πιέσεις να εκδηλώνονται σε όλο το ταμπλό αλλά εντονότερα στις τραπεζικές μετοχές.

Σε μεγάλο βαθμό η πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών, πρέπει να αποδοθεί σε τεχνικούς παράγοντες δεδομένου οτι το μεγάλο ράλι του τελευταίου διμήνου του 2020, έχει αφήσει υπολογίσιμες υπεραξίες στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών και πάντα είναι ισχυρός ο πειρασμός της ρευστοποίησης κερδών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

«Απόρθητες» και σήμερα οι 900 μον., γύρισαν στο «μείον» οι τράπεζες

Εν μέσω περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να βρει τα «καύσιμα» που χρειαζόταν για να σπάσει το φράγμα των 900 μονάδων. Έχασαν όλα τα κέρδη την τελευταία ώρα οι τράπεζες.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Πλησιάζει πάλι τις 900 μονάδες ο Δείκτης, συνεχή τα ρεκόρ στα ομόλογα

Επανήλθαν σε άνοδο, αλλά χωρίς μεγάλη ορμή, οι τραπεζικές μετοχές και ο Δείκτης δίνει τη «μάχη» για τις 900 μονάδες. Στο 0,544% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Τι λέει η Citi για τις αποτιμήσεις.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Με στήριγμα τις τράπεζες επιχειρεί να διασπάσει τις 900 μονάδες ο ΓΔ

Μετά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις που προήλθαν από το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών, οι τραπεζικές μετοχές ανακάμπτουν και δίνουν στήριξη στην αγορά στην προσπάθεια να σπάσει και σήμερα το φράγμα των 900 μονάδων.