ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βυθίζεται κάτω από τις 760 μονάδες το ΧΑ, στο -6% οι τράπεζες

Ξεπερνά το 6% η «βουτιά» στις τραπεζικές μετοχές. Μεγάλες απώλειες και για ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Viohalco, Aegean Airlines, ΟΤΕ, Coca - Cola HBC, EXAE και ΟΛΠ.

Όλο και διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να επιταχύνει την πτώση κάτω από το επίπεδο των 760 μονάδων, ενώ κινδυνεύει να χάσει και τις 750. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές που καταγράφουν μεγάλες απώλειες. 

Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 3% και διαπραγματεύεται στις 755,61 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 46,18 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 2,58%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,62%.

Έντονες πιέσεις και στον τραπεζικό δείκτη που υποχωρεί 5,7%, με την Τρ. Πειραιώς στο -7,08%, την Alpha Bank να κινείται στο -6,35%, την Εθνική να χάνει 4,69% και τη Eurobank να υποχωρεί 4,27%.

Η πίεση στις τράπεζες είναι αποτέλεσμα της σημαντικής επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος μετά το δεύτερο lockdown. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Fitch δεν αναθεώρησε την προοπτική της βαθμολογίας του ελληνικού χρέους σε «θετική», τονίζοντας ότι για το 2021 αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ανάτπυξη και αναμένει πλέον ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί σε 3%.

Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνουν απώλειες, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (4,5%), της Ελλάκτωρ (3,2%), της Viohalco (3,1%), της Aegean Airlines (3,09%), του ΟΤΕ (3,01%), της Coca - Cola HBC (2,7%), της EXAE (2,19%) και του ΟΛΠ (1,94%). 

Από τους επιμέρους δείκτες, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (3,7%) και των Τηλεπικοινωνιών (3%). 

Η αγορά παρά το γενικά θετικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα φαίνεται ότι επηρεάζεται από την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει το παρατεταμένο πέρα από κάθε αρχική πρόβλεψη δεύτερο lockdown, το οποίο έχει αλλάξει προς το χειρότερο το μακροοικονομικό περιβάλλον μεταφέροντας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τις προβλέψεις για ανάκαμψη. Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε σταθερή πορεία επανεκκίνησης παρά τα βήματα που έχουν γίνει, καθώς στο διεθνή χώρο υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το νέο κύμα της πανδημίας και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Η εβδομάδα αυτή είναι κρίσιμη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς όσοι προσέβλεπαν σε μια ευχάριστη έκπληξη από την Fitch, που θα μπορούσε να αποτελέσει καύσιμο για υψηλότερα επίπεδα, απογοητεύτηκαν, καθώς δεν υπήρξε μεταβολή ούτε στο outlook.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Με ισχυρή ώθηση από τις τράπεζες, ο Γ. Δείκτης πλησίασε τις 890 μον.

Η συμφωνία για τον αναβαλλόμενο φόρο έδωσε «αέρα» στις τραπεζικές μετοχές, ενώ ισχυρή παρουσία στη συνεδρίαση είχαν Mytilineos, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Εννέα συνεδριάσεις ανόδου με συνολικά κέρδη 6,61%.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες στο ΧΑ, πέρασε στο «συν» ο Γ. Δείκτης

Πρώτες σε συναλλαγές και άνοδο οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά αποτιμά τις αλλαγές για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ξεπέρασε την αρχική αδυναμία ο Δείκτης, ελπίδες για ένατο συνεχές ανοδικό κλείσιμο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνει τα κέρδη το ΧΑ με ώθηση από τις τράπεζες

Προσπάθεια να εδραιωθεί πάνω από τις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές να δίνουν καύσιμο να συνεχιστεί για 8η ημέρα το κερδοφόρο σερί της αγοράς. Ξεχωρίζει η μετοχή της Εθνικής με κέρδη 3,7% και Coca Cola HBC με άνοδο 1,53%.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο, προσπάθεια διάσπασης των 880 μονάδων

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να ενισχύεται μετά από επτά συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις που έχει καταγράψει άνοδο 5,38%, ωστόσο ο τζίρος παραμένει πολύ χαμηλός. «Ξυπνάει» από τον λήθαργο ο τραπεζικός κλάδος.