ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:02:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimatistirio, metoxes, wall street
Φωτο: Pixabay

Βρίσκει στήριξη το Χρηματιστήριο, σταμάτησε η διολίσθηση προς τις 750 μον.

Σε πτωτική πορεία σχεδόν το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον τραπεζικό δείκτη να περιορίζει, όμως, τις απώλειές τους στο 3,49%.

Πτωτικά αλλά με περιορισμό των αρχικών του απωλειών κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά τις 15.30 εμφανίστηκε σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον, με τον Γενικό Δείκτη να ανακάμπτει από το χαμηλό ημέρας των 755 μονάδων. 

Ο Γενικός Δείκτης σχεδόν μία ώρα πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης υποχωρεί 2,14% στις 762,30 μονάδες και όπως όλα δείχνουν θα κατορθώσει να αποτραπεί το αρνητικό σενάριο διολίσθησης κοντά στο επίπεδο των 750 μονάδων. 

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 57,92  εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 2,13%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 2,08%.

Σταθερά σε κλοιό πιέσεων παραμένουν οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 3,49%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να σημειώνει απώλειες στο -6%,  με την Τρ. Πειραιώς στο -6,19%, την Alpha Bank να κινείται στο -5,37%, την Εθνική να χάνει 2,18% και τη Eurobank να υποχωρεί 2,9%.

Η πίεση στις τράπεζες είναι αποτέλεσμα της σημαντικής επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος μετά το δεύτερο lockdown. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Fitch δεν αναθεώρησε την προοπτική της βαθμολογίας του ελληνικού χρέους σε «θετική», τονίζοντας ότι για το 2021 αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και αναμένει πλέον ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί σε 3%.

Πτωτική πορεία για όλους τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μοναδική εξαίρεση τη μετοχή της Σαράντης η οποία ενισχύεται έστω και κατά το οριακό 0,34%. 

Η αγορά παρά το γενικά θετικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα φαίνεται ότι επηρεάζεται από την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει το παρατεταμένο πέρα από κάθε αρχική πρόβλεψη δεύτερο lockdown, το οποίο έχει αλλάξει προς το χειρότερο το μακροοικονομικό περιβάλλον μεταφέροντας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τις προβλέψεις για ανάκαμψη. Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε σταθερή πορεία επανεκκίνησης παρά τα βήματα που έχουν γίνει, καθώς στο διεθνή χώρο υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το νέο κύμα της πανδημίας και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Η εβδομάδα αυτή είναι κρίσιμη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς όσοι προσέβλεπαν σε μια ευχάριστη έκπληξη από την Fitch, που θα μπορούσε να αποτελέσει καύσιμο για υψηλότερα επίπεδα, απογοητεύτηκαν, καθώς δεν υπήρξε μεταβολή ούτε στο outlook.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Είσοδος στον Μάρτιο με ράλι στο ΧΑ, εκτίναξη της μετοχής της Alpha

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα και οι θετικές ειδήσεις για τον τουρισμό έφεραν τον Γενικό Δείκτη πάνω από το όριο των 800 μονάδων με την αξία των συναλλαγών να αυξάνεται κοντά στα 73 εκατ. ευρώ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σε επαφή με τις 810 μον. ο Γενικός δείκτης με τις τράπεζες στο +4,9%

Συνεχίζεται η υπεραπόδοση για τον τίτλο της Alpha Bank στο +7,6%, με σημαντικά κέρδη για ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Aegean, με την αγορά να ευθυγραμμίζεται πλήρως με το καλό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Κόντρα στο ρεύμα των αγορών το ΧΑ με προσδοκίες για την επανεκκίνηση

Παρά την πτωτική τάση των ευρωαγορών και τις ανησυχίες για τα ομόλογα οι επενδυτές στοιχημάτισαν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 890 μονάδες.