ΓΔ: 1453.37 0.38% Τζίρος: 52.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:22:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

Το κουπόνι του ομόλογου (επιτόκιο) αρχικά διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 0,9%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στην περιοχή του 0,85%.

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινείται η ζήτηση για το 10ετές ελληνικό ομόλογο, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την αρχική καθοδήγηση, το κουπόνι του ομόλογου (επιτόκιο) αρχικά διαμορφώθηκε στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς (midswap) προσαυξημένο κατά περιθώριο 1,1%, δηλαδή στο επίπεδο του 0,9%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στην περιοχή του 0,85%.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί, έπειτα από τη χθεσινή εντολή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε αναδόχους να προχωρήσουν σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2031. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura and Eurobank.

Από την έκδοση το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 1,5 - 2 δισ. ευρώ, ενώ στόχος του ΟΔΔΗΧ για εφέτος είναι η έκδοση ομολόγων ύψους έως 12 δισ. ευρώ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για την στήριξη της αγοράς και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας.

Ο ΟΔΔΗΧ δεν θα έχει σε αυτή την έκδοση την «υποστήριξη» των οίκων αξιολόγησης, καθώς την Παρασκευή η Fitch δεν αναβάθμισε τις προοπτικές ούτε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, επικαλούμενη κυρίως τα προβλήματα του δεύτερου lockdown τα οποία εκτιμά θα περιορίσουν την ανάπτυξη το 2021 στο 3%. 

Υπενθυμίζεται πως το Δημόσιο είχε προχωρήσει στην άντληση του ποσού των 2 δισ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 30ετών ομολόγων σε δύο ελληνικές τράπεζες. Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας «κατά τους τελευταίους δύο μήνες, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στο πλαίσιο της επίτευξης των διαχειριστικών στόχων του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, προέβησαν, με απόλυτη διαφάνεια, σε πράξεις επαναγοράς (buy back) και επανέκδοσης (re-opening) υφιστάμενων Ομολογιακών εκδόσεων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, μέλη της ομάδας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς του Ελληνικού Δημοσίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ