ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κυρίαρχη η επιφυλακτικότητα στο ΧΑ, μικρή κάμψη για τον Γ. Δείκτη

Στις 755 μονάδες σταμάτησε η πρωινή ανοδική κίνηση και ο Δείκτης «ταλαιπωρείται» με μικρές απώλειες κάτω από τις 750 μονάδες. Δεν καταφέρνουν να βρουν ανοδικό βηματισμό οι τραπεζικές μετοχές.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών, εν μέσω δυσμενών εξελίξεων στο «μέτωπο» της πανδημίας και των εμβολιασμών, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης συνεδρίασης του Φεβρουαρίου στο ΧΑ. Η αρχική προσπάθεια για μια ανοδική κίνηση σταμάτησε στο επίπεδο των 755 μονάδων, για να «προσγειωθεί» στη συνέχεια ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα από τις 745 μονάδες και να κερδίσει κάποιο έδαφος στη συνέχεια, φθάνοντας, λίγο πριν τις 14.30 στο επίπεδο των 747 μονάδων, με πτώση 0,30% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Οι επενδυτές δεν φαίνονται έτοιμοι να προεξοφλήσουν μια θετική έκβαση της «μάχης» με την πανδημία, που θα επιβεβαίωνε το θετικό σενάριο για μια θεατική οικονομική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο, καθώς στη δημόσια συζήτηση γίνεται λόγος για τρίτο κύμα και αυστηρά μέτρα, που θα μπορούσαν να φθάσουν ως ένα νέο lockdown τύπου Μαρτίου 2020, ενώ οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει γίνει ακόμη ορατό πώς μπορούν να ξεπεραστούν.

Σε αυτό το κλίμα, οι τραπεζικές μετοχές, κατ' εξοχήν ευαίσθητες στα σενάρια για το μακροοικονομικό περιβάλλον, δυσκολεύονται να βρουν ανοδικό βηματισμό. Ο κλαδικός δείκτης έχανε 0,80% πριν τις 14.30, ενώ νωρίτερα είχε και σοβαρότερες απώλειες. Εθνική και Alpha χάνουν περίπου 0,60%, ενώ μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 1,20%, σημειώνουν οι μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, απώλειες μικρότερες του 1% καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, ενώ περίπου 3,5% χάνει η μετοχή της Aegean, όσο και η μετοχή της Ελλάκτωρ, καθώς έχει τελειώσει πλέον η «μάχη» για το μετοχικό έλεγχο του ομίλου και έρχεται η προετοιμασία αύξησης κεφαλαίου.

Θετικά ξεχωρίζει η μετοχή της Intralot με άνοδο 5%, ενόψει της αποψινής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τις αποφάσεις των ομολογιούχων σχετικά με την αναδιάρθρωση χρέους.

Η ψυχρολουσία που επεφύλαξε ο Ιανουάριος στους επενδυτές, κόβοντας απότομα την φόρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τις τιμές πολλών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης να ολοκληρώνουν τον πρώτο μήνα του νέου έτους με διψήφιες απώλειες, υπό παραπάνω συνθήκες είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης, μετά την εντυπωσιακή πορεία κατά το τελευταίο δίμηνο του 2020, έκλεισε τον Ιανουάριο με απώλειες -7,4%, με τις μετοχές των τραπεζών να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις και να κλείνουν με διπλάσιες, σε σχέση με το Γενικό Δείκτη, απώλειες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Με ισχυρή ώθηση από τις τράπεζες, ο Γ. Δείκτης πλησίασε τις 890 μον.

Η συμφωνία για τον αναβαλλόμενο φόρο έδωσε «αέρα» στις τραπεζικές μετοχές, ενώ ισχυρή παρουσία στη συνεδρίαση είχαν Mytilineos, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Εννέα συνεδριάσεις ανόδου με συνολικά κέρδη 6,61%.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες στο ΧΑ, πέρασε στο «συν» ο Γ. Δείκτης

Πρώτες σε συναλλαγές και άνοδο οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά αποτιμά τις αλλαγές για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ξεπέρασε την αρχική αδυναμία ο Δείκτης, ελπίδες για ένατο συνεχές ανοδικό κλείσιμο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνει τα κέρδη το ΧΑ με ώθηση από τις τράπεζες

Προσπάθεια να εδραιωθεί πάνω από τις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές να δίνουν καύσιμο να συνεχιστεί για 8η ημέρα το κερδοφόρο σερί της αγοράς. Ξεχωρίζει η μετοχή της Εθνικής με κέρδη 3,7% και Coca Cola HBC με άνοδο 1,53%.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο, προσπάθεια διάσπασης των 880 μονάδων

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να ενισχύεται μετά από επτά συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις που έχει καταγράψει άνοδο 5,38%, ωστόσο ο τζίρος παραμένει πολύ χαμηλός. «Ξυπνάει» από τον λήθαργο ο τραπεζικός κλάδος.