ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Μία ακόμη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη

Θετικές τάσεις επικρατούν στην ελληνική αγορά, μετά και τις διευκρινίσεις του υπ. Οικονομικών για τα νέα μέτρα στήριξης για οικονομία και επιχειρήσεις.

Με θετικό βηματισμό ξεκινά το Χρηματιστήριο Αθηνών τη νέα εβδομάδα, καθώς ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει τη μάχη όχι μόνο για να ξεπεράσει το «ψυχολογικό» επίπεδο των 770 μονάδων αλλά και να κινηθεί υψηλότερα με βραχυπρόθεσμο στόχο τις 780 μονάδες. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 1,15% στις 773,30 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 3,13 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ο Δείκτης αν και ενδοσυνεδριακά κατακτούσε ή ξεπερνούσε το επίπεδο των 770 μονάδων, κατόπιν ακολουθούσε πορεία «μαζέματος» των κερδών του, καθώς η αγορά βρίσκονταν  και εν αναμονή των νέων μέτρων περιορισμού, προκειμένου να «μετρήσει» την επίπτωση που θα μπορούσαν να έχουν στην οικονομία. 

Το ερωτηματικό για τη σημερινή συνεδρίαση είναι πόσο θα επηρεάσουν οι διευκρινιστικές δηλώσεις του υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων για τις επιχειρήσεις, αν και ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το κόστος της πανδημίας σε μηνιαία βάση υπολογίζεται σε 2,4 δισ. ευρώ το μήνα, δηλαδή είναι υψηλότερο σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,18%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,87%. Ανοδικά κινούνται 57 μετοχές, 15 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Μπορεί ο Ιανουάριος να απογοήτευσε όλους όσους πόνταραν σε μια γρήγορη ανάκαμψη, με δεδομένο ότι η εγχώρια αγορά έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, ωστόσο η καθίζηση των τιμών και του τζίρου δεν αναιρεί το σενάριο του bull market.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (+2,83%), της Πειραιώς (+2,47%), της Εθνικής (+1,55%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+1,54%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (-1,03%) και της Jumbo (-0,66%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+1,83%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,76%), ενώ απώλειες καταγράφει μόνο ο δείκτης των Προσωπικών Προϊόντων (-0,61%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ξυλεμπορία(κ) +9,09% και Μύλοι Κεπενού +8,00%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Attica Συμμετοχών -4,12% και Πετρόπουλος -3,51%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ