ΓΔ: 873.86 -0.22% Τζίρος: 73.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:34:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Σε ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο παρά την κάμψη στην Ευρώπη

Πορεία καλύτερη από τις ευρωπαϊκές αγορές για το ΧΑ με ώθηση κατά κύριο λόγω από τις μετοχές των Aegean στο +3,5% αλλά και Eurobank στο +4,1%.

Η πολύ καλή πορεία μετοχών όπως αυτή της Aegean αλλά και της Eurobank διατηρεί τον Γενικό Δείκτη στο επίπεδο των 809 μονάδων, την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν «γυρίσει» σε θετική πορεία, μετά την αρχική ήπια υποχώρησή τους και ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,37%. 

Οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στο στοίχημα ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και στις εκτιμήσεις ότι ο τουρισμός θα ακολουθήσει φέτος καλύτερη πορεία, ενώ επιταχύνονται τα προγράμματα εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη και ως εκ τούτου στηρίζουν μετοχές που θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτήν την πορεία. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,81% στις 809 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 21,94 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 1,17%, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά 0,04%. Ανοδικά κινούνται 45 μετοχές, 33 πτωτικά και 15 παραμένουν αμετάβλητες. 

Μία ακόμη συνεδρίαση ισχυρής ανόδου για τη μετοχή της Aegean στο +3,5%, καθώς τα μηνύματα για τον τουρισμό γίνονται όλο και πιο αισιόδοξα ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι θα εισηγηθεί νομοθετικό πλαίσιο για τα λεγόμενα διαβατήρια εμβολιασμού που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να διευκολύνουν σημαντικά τις διασυνοριακές μετακινήσεις κατά την τουριστική σεζόν. Σημαντικά τα κέρδη για τον ΟΠΑΠ στο +2%, ενώ 2,3% υψηλότερα κινείται η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά και την ανακοίνωση συμφωνίας με την Ocean Winds για την ανάπτυξη  ενός πλήρους πλάνου έργων αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας άνω των 1,5 GW.

Σε θετική τροχιά και ο τραπεζικός δείκτης με κέρδη 2,48%, ενώ σήμερα τη σκυτάλη αναλαμβάνει η μετοχή της Eurobank η οποία ενισχύεται 4,1%. Κέρδη 1,99% για την Alpha Bank, η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην έκδοση ομολόγου Tier 2 συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ. Θετική η εικόνα και για την Εθνική Τράπεζα στο +1,41%, ενώ πλήρης αντιστροφή τάσεων για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η οποία βρίσκεται στο +0,4%, ενώ είχε φθάσει να έχει απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Η αντιστροφή αυτή οφείλεται και στην ανακοίνωση συμφωνίας με την Intrum για την τιτλοποίηση «Vega».

Στα θετικά για την αγορά και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να βρίσκεται οριακά πάνω από 1%, ενώ είχε διολισθήσει και στο 0,96%, εμφανίζοντας ημερήσια πτώση 2,2%. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτική στροφή για το Χρηματιστήριο εν μέσω επιλεκτικών ρευστοποιήσεων

Αντιστροφή τάσεων για τις τραπεζικές μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει απώλειες 0,4%. Σημαντικές πιέσεις στο -2% για την Εθνική Τράπεζα, ενώ διέγραψε τα αρχικά της κέρδη η Alpha Bank. Στο +0,8% η Eurobank.