ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Βγήκε στην αγορά η Alpha Bank με ομόλογο Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ

Ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης μετά τη μεγάλη τιτλοποίηση Galaxy και διαφοροποίηση της σύνθεσής της, ώστε να βελτιωθεί η απόδοση για τους μετόχους. Ισχυρό σχήμα ξένων τραπεζών υποστηρίζει την έκδοση.

Το επόμενο βήμα μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την τιτλοποίηση Galaxy κάνει η Alpha Bank, βγαίνοντας στην αγορά για την έκδοση ομολόγου Tier 2, με το οποίο θα ενισχυθεί σημαντικά η κεφαλαιακή βάση και θα διαφοροποιηθεί η σύνθεσή της, ώστε να βελτιωθεί η απόδοση κεφαλαίου για τους μετόχους.

Οι παρουσιάσεις της νέας έκδοσης στους επενδυτές (road show) άρχισαν σήμερα. Την έκδοση υποστηρίζει μια ισχυρή κοινοπραξία επενδυτικών τραπεζών, με επικεφαλής (Joint Lead Managers) τις JP Morgan, Goldman Sachs, Citi, Nomura και Barclays, σε μια ένδειξη του ισχυρού διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Alpha Bank, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Galaxy.

Το Galaxy, ύψους €10.8 δισ., είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή NPEs στην Ελλάδα και η 2η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας. Ενδεικτική της θετικής υποδοχής της συμφωνίας είναι η υπεραπόδοση της τιμής της μετοχής από την περασμένη Δευτέρα, αλλά και το πρόσφατο report της Axia Ventures με συντηρητική (κατά το report) τιμή στόχο τα 2.4 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η τιτλοποίηση Galaxy οδηγεί σε θεαματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τα 18,3 δισ. 8,9 δισ. ευρώ, με παράλληλη αύξηση της κάλυψης προβληματικών δανείων με προβλέψεις στο 60%.

Ειδικότερα, με τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στην Ευρώπη, η Alpha επιτυγχάνει:

  • Μείωση των ΜΕΑ με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 62% (από 12,5 σε 4,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,7 δισ. αφορούν δάνεια λιανικής).
  • Μείωση των καταγγελμένων ανοιγμάτων κατά 64% (από 9,1 σε 3,2 δισ. ευρώ).
  • Μείωση των ανοιγμάτων λιανικής που καλύπτονται από το νόμο Κατσέλη κατά 75% (από 3,2 σε 0,8 δισ. ευρώ).
  • Μείωση του δείκτη ΜΕΑ από 43% σε 24%, ενώ ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με καθυστέρηση πάνω από 90 ημερών υποχωρεί από το 29% στο 13%, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ορατός στόχος πλέον για την Alpha είναι η μείωση του δείκτη ΜΕΑ σε μονοψήφιο ποσοστό.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: «Πράσινο φως» στην απόσχιση του τραπεζικού κλάδου

Η διασπώμενη καθίσταται η μέτοχος της επωφελούμενης, λαμβάνοντας το σύνολο των μετοχών έκδοσης και ειδικότερα 50.838.244.961 κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Η Alpha Bank έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα των τραπεζών να στηρίξουν την ανάκαμψη, μετά την μεγάλη προσπάθεια του τραπεζικού συστήματος να υπερβεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.