ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Μεταμόρφωση της Alpha Bank με το Galaxy: Πόσο μειώνονται τα «κόκκινα»

Μειώσεις 62% έως 75% στις επιμέρους κατηγορίες μη εξυπηρετούμενων δανείων και υποχώρηση του δείκτη ΜΕΔ από 29% σε 13%. Στο 60% η κάλυψη με προβλέψεις, άνετη κεφαλαιακή επάρκεια με «μαξιλάρι» 4,5%.

Ένα αποφασιστικό βήμα βελτίωσης της ποιότητας του ισολογισμού της κάνει η Alpha Bank με την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Davidson Kempner για την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων Galaxy, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ως τώρα στην ελληνική τραπεζική αγορά, καθώς καλύπτει δάνεια 10,8 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε θεαματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τα 18,3 δισ. 8,9 δισ. ευρώ, με παράλληλη αύξηση της κάλυψης προβληματικών δανείων με προβλέψεις στο 60%.

Ειδικότερα, με τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στην Ευρώπη, η Alpha επιτυγχάνει:

  • Μείωση των ΜΕΑ με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 62% (από 12,5 σε 4,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,7 δισ. αφορούν δάνεια λιανικής).
  • Μείωση των καταγγελμένων ανοιγμάτων κατά 64% (από 9,1 σε 3,2 δισ. ευρώ).
  • Μείωση των ανοιγμάτων λιανικής που καλύπτονται από το νόμο Κατσέλη κατά 75% (από 3,2 σε 0,8 δισ. ευρώ).
  • Μείωση του δείκτη ΜΕΑ από 43% σε 24%, ενώ ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με καθυστέρηση πάνω από 90 ημερών υποχωρεί από το 29% στο 13%, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ορατός στόχος πλέον για την Alpha είναι η μείωση του δείκτη ΜΕΑ σε μονοψήφιο ποσοστό.

Πώς δομείται η τιτλοποίηση

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του project Galaxy, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των 10,8 δισ. ευρώ θα «σπάσουν» σε τρεις επιμέρους συναλλαγές, μεταφερόμενα σε ισάριθμα οχήματα ειδικού σκοπού (SPV). Οι τίτλοι ανώτεροι διαβάθμισης (senior notes) θα έχουν αξία 3,8 δισ. ευρώ, αυξημένη σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, και θα λάβουν εγγύηση από το σχέδιο «Ηρακλής». Οι τίτλοι αυτοί θα παραμείνουν στο σύνολό τους στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και θα έχουν μηδενική στάθμιση κινδύνου, χάρη στην κρατική εγγύηση.

Οι τίτλοι χαμηλότερης διαβάθμισης, mezzanine και senior notes, θα περάσουν κατά 51% στην DK. Η Alpha αρχικά θα κρατήσει το 49% αυτών των τίτλων, αλλά στη συνέχεια σχεδιάζεται να διανείμει δωρεάν το 44% στους μετόχους της.

Τι προβλέπει η συμφωνία για τη Cepal

Το μεγάλο deal με τον οίκο Davidson Kempner προβλέπει ότι ο οίκος θα αποκτήσει το 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal, ενώ η Alpha θα διατηρήσει το 20%. Η Cepal θα αναλάβει για τα επόμενα 13 χρόνια τη διαχείριση των δανείων που τιτλοποιούνται με το Galaxy και όλων των υφιστάμενων ΜΕΑ της Alpha Bank στην Ελλάδα, ύψους 8,9 δισ. ευρώ, καθώς και όσων νέων ΜΕΑ προκύψουν στο μέλλον, αλλά και 4,6 δισ. ευρώ τρίτους επενδυτές. Έτσι, αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στη χώρα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η αξία της Cepal αποτιμάται στα 267 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα έχει τη δυνατότητα μελλοντικά να εισπράξει μεγαλύτερο τίμημα, μέσα από συμφωνία για πρόσθετες καταβολές έως 68 εκατ. ευρώ, που θα συνδέονται με την επίτευξη στόχων.

Η επίδραση στα κεφάλαια

Η τιτλοποίηση Galaxy θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Alpha Bank, αλλά χωρίς να επηρεάσει σοβαρά την κεφαλαιακή βάση, καθώς η επίδραση στα κεφάλαια της τράπεζας υπολογίζεται σε 5,3%, από το οποίο όμως το 2,5% αντισταθμίζεται από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού (2,1%) και τα έσοδα από την πώληση της Cepal (0,4%).

Έτσι, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μειώνεται από 18,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 στο 15,5%, ποσοστό που αφήνει ένα σημαντικό κεφαλαιακό «μαξιλάρι» έναντι των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων, περίπου 4,5% (οι ελάχιστες απαιτήσεις φθάνουν το 11%).

Το χρονοδιάγραμμα

Παρά τις αβεβαιότητες που έχει δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας, η Alpha προχωρά χωρίς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των επιμέρους σταδίων της συναλλαγής Galaxy:

  • Μετά τη διάσπαση της Cepal, στα τέλη Νοεμβρίου 2020, αφού είχε επιλεγεί τον Οκτώβριο ως αγοραστής η DK, και τη χθεσινή υπογραφή της οριστικής συμφωνίας με την DK, ακολουθεί μέσα στο δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου η ολοκλήρωση της διάσπασης των τραπεζικών δραστηριοτήτων της Alpha (hive-down).
  • Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα ολοκληρωθεί το project Galaxy, ενώ εντός του τρίτου τριμήνου θα διανεμηθούν στους μετόχους της τράπεζας οι τίτλοι μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης.

Νέα δάνεια 5,4 δισ. στον ιδιωτικό τομέα

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank προχώρησε μέσα στο 2020 σε δραστικές κινήσεις βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού, ενώ παράλληλα προσέφερε στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη διάρκεια της πανδημίας.

Ειδικότερα, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων έφθασαν στα 5,4 δισ. ευρώ και προσφέρθηκε στήριξη σε επιχειρήσεις για να αποκτήσουν πρόσβαση στα κρατικά εγγυοδοτικά προγράμματα. Επιπλέον, μέσω ρυθμίσεων οφειλών και αναστολών δανείων υποστηρίχθηκαν περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρέχουν οι τράπεζες για τιτλοποιήσεις παρά την εκκρεμότητα με τον «Ηρακλή»

Eurobank και Alpha Bank προωθούν με γοργούς ρυθμούς τα σχέδια «Cairo» και «Galaxy», παρότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οριστική συμφωνία με την ΕΚΤ για την εποπτική μεταχείριση των τιτλοποιήσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι τρεις πυλώνες της νέας Alpha Bank, οι προκλήσεις του 2021

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τονίζει ότι η πελατοκεντρική προσέγγιση, η αναδιάρθρωση του λειτουργικού μοντέλου και η ενίσχυση της οργανωτικής αποτελεσματικότητας αποτελούν κεντρικά σημεία.