ΓΔ: 905.31 0.36% Τζίρος: 110.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τέσσερις μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier της ΕΤΕ

Τα μεγάλα ονόματα της διαχείρισης απαιτήσεων έδωσαν «παρών» στη διαδικασία για την τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ: doValue - Fortress - Bain Capital, Pimco - Quant, Intrum και DΚ Cepal.

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσε η μεγάλη τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας, καθώς υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές τέσσερις εταιρείες ή κοινοπρακτικά σχήματα εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται όλα τα μεγάλα ονόματα που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές έχουν υποβάλει οι: doValue - Fortress - Bain Capital, Pimco - Quant, Intrum και DΚ Cepal.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να αξιολογήσει τις  προσφορές το αμέσως επόμενο διάστημα, και κατόπιν θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Η υπογραφή της συναλλαγής αναμένεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Υπενθυμίζεται ότι η τιτλοποίηση Frontier αφορά δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο σχέδιο Ηρακλής για την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως 3,31 δισ. ευρώ. Οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων αφορούν το σκέλος των δανείων μέσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Την έγκριση για την προώθηση της τιτλοποίησης έδωσε η διοίκηση της Εθνικής τον Δεκέμβριο, όπως έγραφε το Business Daily.

Τα υπό πώληση «κόκκινα» δάνεια αποτελούν πάνω από το 60% του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της τράπεζας, ενώ με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο δείκτης NPEs της Εθνικής Τράπεζας θα υποχωρήσει κάτω του 15% από 30,1% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

Η επίπτωση της συναλλαγής στα κεφάλαια της τράπεζας θα είναι ουδέτερη, λόγω της αναμενόμενης καλής τιμολόγησης του χαρτοφυλακίου, ως αποτέλεσμα της σύνθεσης του Forntier που αποτελείται κατά κύριο λόγο από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια εξασφαλισμένα από ακίνητα. Ειδικότερα, από τα 6,1 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια που αποτελούν το Frontier, το 77%, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ, αφορούν στεγαστικά δάνεια, το 18% ή 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% αφορά καταναλωτικά δάνεια. Συνολικά πρόκειται για 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών.

Με τη συγκεκριμένη συναλλαγή η Εθνική «καθαρίζει» σχεδόν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων στη στεγαστική πίστη, καθώς τα υπό πώληση «κόκκινα» στεγαστικά αντιστοιχούν στο 80% των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ήδη προετοιμάζει τα βήματα μετά το Frontier με στόχο ο δείκτης NPEs να συρρικνωθεί κάτω του 10%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: Aίτηση ένταξης στο σχέδιο «Ηρακλής» για το Frontier

H τράπεζα υπέβαλε σήμερα αίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης στο Πρόγραμμα «Ηρακλής» για την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior) συνολικής αξίας έως 3,31δισ. ευρω.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η δομή της συμφωνίας της Εθνικής με CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

Η αξία της εταιρείας υπολογίζεται σε 505 εκατ. ευρώ, αλλά η Εθνική θα πάρει άμεσα για το 90,01% των μετοχών το ποσό των 209,5 εκατ. ευρώ. Στις 21 Απριλίου η γενική συνέλευση για την έγκριση του deal.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 90% της Εθν. Ασφαλιστικής στο CVC

Στα 505 εκατ. η αποτίμηση του 100% της ασφαλιστικής. Σημαντικό μέρος του τιμήματος, 120 εκατ. ευρώ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026.