ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:49:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανάγκη πρόσθετων μέτρων για τη μείωση των NPLs των ελληνικών τραπεζών

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης DPRS το επίπεδο των NPLs των ελληνικών τραπεζών παρά τη σημαντική μείωσή τους παραμένει πολύ υψηλό σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Θετικό αλλά όχι «πανάκεια» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το «Σχέδιο Ηρακλής» όπως αναφέρει σε report του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DPRS, τονίζοντας ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν επιτύχει σημαντική υποχώρηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), όμως το επίπεδό τους παραμένει υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. 

Παράλληλα εκφράζει κάποιες ανησυχίες για το επίπεδο των νέων NPLs που μπορούν να προκύψουν λόγω της κρίσης που προκαλεί σε οικονομία και επιχειρήσεις η πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον οίκο υπάρχει ανάγκη επιπλέον παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων η δεύτερη φάση του «Σχεδίου Ηρακλής» αλλά και η εφαρμογή της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία «Bad Bank».

Αναφορικά με τη μέχρι σήμερα πρόοδο των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών στη μείωση των NPLs στο report τονίζεται ότι ο δείκτης καθυστερήσεων έχει υποχωρήσει στο 25% από 35,8% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019, παραμένοντας, όμως, πολύ υψηλός εάν συγκριθεί με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που φθάνει στο 2,8%. 

«Υπογραμμίζουμε τη συμβολή του Ηρακλή στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους μήνες. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι συναλλαγές NPE οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών θα βελτιωθούν σημαντικά, αν και θα υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ως εκ τούτου, απαιτούνται πρόσθετες συστημικές λύσεις ώστε να συγκλίνουν περαιτέρω με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο report.

dprs, alpha bank, Eurobank, Peiraios, Ethniki
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

BofA: Αναβαθμίζει τις τιμές - στόχους για Εθνική Τράπεζα και Eurobank

Παράλληλα ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος προχωρά σε υποβάθμιση των τιμών - στόχων για Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ εκτιμά ότι τα NPEs αποτελούν τον βασικό πονοκέφαλο του τραπεζικού συστήματος.
ATM_Card
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες έκτακτες χρεώσεις παίρνουν πίσω οι τράπεζες

Εθνική και Eurobank προχωρούν στην κατάργηση της χρέωσης για την επανέκδοση και αποστολή κωδικού PIN. Η Πειραιώς ανακοινώνει επίσης ότι αναπροσαρμόζει τις προμήθειες των τραπεζικών εργασιών της. Καταργεί τις χρεώσεις για ανάληψη μετρητών σε 16 νησιά η Alpha Bank.