ΓΔ: 1205.66 0.47% Τζίρος: 16.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:08:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανάγκη πρόσθετων μέτρων για τη μείωση των NPLs των ελληνικών τραπεζών

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης DPRS το επίπεδο των NPLs των ελληνικών τραπεζών παρά τη σημαντική μείωσή τους παραμένει πολύ υψηλό σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Θετικό αλλά όχι «πανάκεια» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το «Σχέδιο Ηρακλής» όπως αναφέρει σε report του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DPRS, τονίζοντας ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν επιτύχει σημαντική υποχώρηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), όμως το επίπεδό τους παραμένει υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. 

Παράλληλα εκφράζει κάποιες ανησυχίες για το επίπεδο των νέων NPLs που μπορούν να προκύψουν λόγω της κρίσης που προκαλεί σε οικονομία και επιχειρήσεις η πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον οίκο υπάρχει ανάγκη επιπλέον παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων η δεύτερη φάση του «Σχεδίου Ηρακλής» αλλά και η εφαρμογή της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία «Bad Bank».

Αναφορικά με τη μέχρι σήμερα πρόοδο των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών στη μείωση των NPLs στο report τονίζεται ότι ο δείκτης καθυστερήσεων έχει υποχωρήσει στο 25% από 35,8% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019, παραμένοντας, όμως, πολύ υψηλός εάν συγκριθεί με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που φθάνει στο 2,8%. 

«Υπογραμμίζουμε τη συμβολή του Ηρακλή στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους μήνες. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι συναλλαγές NPE οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών θα βελτιωθούν σημαντικά, αν και θα υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ως εκ τούτου, απαιτούνται πρόσθετες συστημικές λύσεις ώστε να συγκλίνουν περαιτέρω με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο report.

dprs, alpha bank, Eurobank, Peiraios, Ethniki
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

BofA: Αναβαθμίζει τις τιμές - στόχους για Εθνική Τράπεζα και Eurobank

Παράλληλα ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος προχωρά σε υποβάθμιση των τιμών - στόχων για Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ εκτιμά ότι τα NPEs αποτελούν τον βασικό πονοκέφαλο του τραπεζικού συστήματος.
ΑΓΟΡΕΣ

Αναβαθμίσεις των τραπεζικών μετοχών φέρνουν τα αποτελέσματα α' εξαμήνου

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών οι επιδόσεις των συστημικών τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο με τα έσοδα τόκων να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Ακόμα υψηλότερα οι τιμές στόχος για τις μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι «βλέπουν» οι αναλυτές: Όλες οι νέες τιμές - στόχοι

Διψήφια ποσοστά περαιτέρω ανόδου των τραπεζικών μετοχών προβλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι, με βασική ώθηση από τα αυξημένα επιτόκια. Ποιες τιμές δίνουν Goldman Sachs, Morgan Stanley, Jefferies, Ambrosia Capital και Axia.