ΓΔ: 2279.55 6.29% Τζίρος: 409.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:50:41
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

«Πολιορκία» των 840 μονάδων στο ΧΑ με πρωταγωνίστρια την Jumbo

Στο στοίχημα του ανοίγματος του λιανικού εμπορίου ποντάρουν οι επενδυτές, με την Jumbo να ενισχύεται άνω του 5%, ενώ κατά πόδας ακολουθεί η μετοχή της Fourlis με κέρδη 4%.

Αποφασισμένο να αποδείξει ότι έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να κατακτήσει νέα υψηλά εμφανίζεται το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται μία ανάσα από τις 840 μονάδες και μάλιστα σε μία ημέρα όπου οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζουν ήπια κέρδη. 

Στην «κορυφή» των προτιμήσεων των επενδυτών μετοχές εταιρειών που θα ευνοηθούν περισσότερο από την ανάκαμψη και κυρίως τη διαφαινόμενη επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου από τις 22 Μαρτίου, ενώ η ελαφρώς «χαμηλή πτήση» των τραπεζικών μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση στερεί από το ΧΑ τη δυνατότητα να κινηθεί ακόμη υψηλότερα. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 1,t% στις 839,48 μονάδες, με το ενδοσυνεδριακό υψηλό να φθάνει στις 839,61 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να εμφανίζει καλή πορεία, καθώς διαμορφώνεται στα 52,17 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό εννέα εκατ. αφορά «πακέτα» της εταιρείας Jumbo. Κέρδη 1,6% για τον δείκτη  υψηλής κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,58%. Ανοδικά κινούνται 66 μετοχές, με 39 να εμφανίζουν πτώση και 17 να παραμένουν αμετάβλητες. 

Καταλύτης και της σημερινής πολύ καλής πορείας θα μπορούσε να θεωρηθεί η έκθεση της HSBC, η οποία προχώρησε σε αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς σε overweight και ταυτόχρονη υποβάθμιση του τουρκικού χρηματιστηρίου, συστήνοντας στους επενδυτές να μεταφέρουν κεφάλαια στο ΧΑ και τονίζοντας ότι οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές, ενώ παράλληλα η Λεωφόρος Αθηνών προσφέρει και καλές μερισματικές αποδόσεις. 

Η HSBC είναι ο δεύτερος μεγάλος χρηματοοικονομικός όμιλος μετά τη BlackRock που δείχνει προτίμηση στις ελληνικές μετοχές έναντι των τουρκικών, πιθανώς σε μία ένδειξη ότι τελικά το ΧΑ εισέρχεται στο ραντάρ των ξένων επενδυτών. 

Σε επίπεδο μετοχών εντυπωσιακή πορεία εμφανίζει ο τίτλος της Jumbo (+5,32%), με τον τζίρο για τη μετοχή να φθάνει το επίπεδο των 13 εκατ. ευρώ, ενώ ισχυρά ανοδικά κινείται και η μετοχή της Fourlis (+4,09%), δύο εταιρείες που θα επωφεληθούν τα μέγιστα με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου. Σημαντικά κέρδη για τη Lamda Development (+3,34%), τον ΟΤΕ (+2,84%), την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+3,49%) αλλά και τη Motor Oil (+3,45%). Στον αντίποδα πιέσεις για την Aegean (-1,97%), τη Viohalco (-0,46%) αλλά και την ΕΥΔΑΠ (-0,59%).

Ήπια ανοδική κίνηση για τον τραπεζικό δείκτη στο +0,5%, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,84%, την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 1,41%, την Eurobank να έχει κέρδη 1,4%, ενώ στο -1,6% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακή αγορά γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Πάρτι στις τράπεζες φέρνει η εκεχειρία, άλμα τιμών με +9%

Ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στις διεθνείς αγορές μετά την αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Στις 2.253,12 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 5,05% ενώ άλμα πραγματοποιούν οι τράπεζες με +8,51%.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Άλμα άνω του 5% με ώθηση από τράπεζες στον απόηχο της εκεχειρίας

Στις 2.253,76 μονάδες βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης που σημειώνει άνοδο άνω του 5%, με την αξία των συναλλαγών να έχει ήδη ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Στο 8% τα κέρδη των τραπεζών, ξεχωρίζουν Metlen, Coca Cola HBC, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ και ΟΤΕ.
Credia Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Στην CrediaBank το «καμπανάκι» στο ΧΑ, σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές

Οι 375 εκατομμύρια νέες μετοχές της CrediaBank διαπραγματεύονται και επισήμως στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την διευθ. σύμβουλο Ελ. Βρεττού να κάνει λόγο για επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της τράπεζας.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ράλι στις αγορές μετά την εκεχειρία ΗΠΑ - Ιράν

Ράλι στις διεθνείς αγορές μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν για εκεχειρία, ενώ υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου. Αισιοδοξία και στο ΧΑ στον απόηχο της ανακοίνωσης του FTSE Russell για αναβάθμιση της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο.