ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αναβαθμίζει η HSBC το Χρηματιστήριο, ποιες οι κορυφαίες επιλογές της

Σε «overweight» αναβαθμίζει την αγορά η HSBC, με κορυφαίες επιλογές τις μετοχές των Eurobank, Jumbo και ΟΠΑΠ. Εκτιμά ότι είναι ελκυστικές οι αποτιμήσεις, «βλέπει» ανάκαμψη στον τουρισμό.

Σε αναβάθμιση της σύστασης της ελληνικής αγοράς σε «overweight» προχώρα η HSBC σε σημερινό report της, ενώ τοποθετεί μεταξύ των τριών κορυφαίων επιλογών της τις μετοχές των Eurobank, Jumbo και ΟΠΑΠ. Την ίδια ώρα ο χρηματοπιστωτικός όμιλος προχωρά σε υποβάθμιση της τουρκικής αγοράς και συστήνει στους επενδυτές να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έχει σαφώς καλύτερες προοπτικές.

Βασική αιτία για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών το γεγονός ότι πλέον οι αναλυτές του ομίλου είναι περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία του τουριστικού τομέα και ως εκ τούτου για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Αναφερόμενη στον τουρισμό η HSBC υπογραμμίζει το γεγονός ότι ήδη έχει καταγραφεί υψηλό ενδιαφέρον από τη Βρετανία, ενώ θεωρεί ότι ο κλάδος θα ευνοηθεί ακόμη περισσότερο εάν τελικώς υιοθετηθεί το «διαβατήριο» εμβολιασμών στην ΕΕ, ενώ παράλληλα η Ελλάδα φροντίζει να κλείσει συμφωνίες και με χώρες εκτός της Ένωσης, όπως το Ισραήλ και φυσικά η Βρετανία. 

Την ίδια ώρα οι αποτιμήσεις της ελληνικής αγοράς είναι ελκυστικές, με τον λόγο τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) να είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο των αναδυόμενων αγορών και να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 10,5 φέτος και στο 8 το 2022. 

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο για το ΧΑ είναι η προσφορά ικανοποιητικής μερισματικής απόδοσης, η οποία αναμένεται ότι θα φθάσει στο 4,4% για το 2021, ενώ κατά μέσο όρο αναμένεται ότι τα κέρδη θα τρέξουν με ρυθμό 19,6% φέτος και 32% το 2022. 

Επιπρόσθετα η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ομολόγων άλλων αναδυόμενων αγορών. 

Σημαντικό μερίδιο της θετικής προοπτικής για την ελληνική αγορά δίδεται στις τράπεζες, οι οποίες αντιστοιχούν συνολικά περίπου στο 30% του FTSE 25. Οι αναλυτές κατά μέσο όρο αναμένουν ότι το P/E για τις τραπεζικές  μετοχές θα φθάσει το 2021 στο 10,5 και στο 8 για το 2022, ενώ το Ρ/Β στο 0,7 και για τα δύο έτη. Στα συν η συνεχιζόμενη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs). 

HSBC, EUROBANK, OPAP, JUMBO, Xrimatistirio

 

Οι τρεις κορυφαίες επιλογές

  • Eurobank: Σύμφωνα με την HSBC η ελληνική τράπεζα μπορεί να μειώσει το επίπεδο των NPEs στο 5% έως τα τέλη του 2023, ενώ η μετοχή της διαπραγματεύεται –παρά τη βελτίωση που έχει υπάρξει – με discount σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Εκτιμάται ότι το 2021 θα υπάρξει σημαντική αύξηση των προμηθειών, σημαντική κάλυψη των επισφαλειών. Αναφορικά με τα δάνεια τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται «παγωμένα» εκτιμάται ότι αυτά που θα αθετηθούν μετά το πέρας των ευνοϊκών μέτρων θα προσθέσουν δύο ποσοστιαίες μονάδες στον όγκο των NPEs, με αποτέλεσμα αυτά να φθάσουν στο 16% στα τέλη του 2021. Επίσης ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET-1 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 12% στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η τιμή - στόχος τοποθετείται στα 0,75 ευρώ
  • Jumbo: Εξετάζοντας την εταιρεία Jumbo ο όμιλος αναφέρει ότι διαθέτει την ικανότητα να αντέξει τις δυσκολίες που δημιουργούν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ στα θετικά έγκειται το γεγονός ότι συνεχίζει να αναπτύσσει τις δραστηριότητές της και εκτός ελληνικής αγοράς. Παράδειγμα η έναρξη online πωλήσεων και στη Ρουμανία, αλλά και η δημιουργία υποκαταστημάτων το 2022 στο Ισραήλ. Αναφορικά με το τρέχον έτος τονίζεται ότι η βραχυπρόθεσμη πίεση από το κλείσιμο καταστημάτων είναι πιθανό να συνεχιστεί δεδομένου ότι 31 από τα 52 καταστήματα στην Ελλάδα παραμένουν κλειστά αυτήν τη στιγμή. Η εταιρεία ανακοίνωσε πωλήσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,6% και 34% σε ετήσια βάση, και υπογραμμίζουν την ανθεκτική φύση της λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό των κλειστών καταστημάτων στην Ελλάδα. Η HSBC εκτιμά ότι το β’ εξάμηνο του 2021 θα είναι η αρχή μίας περιόδου ανάκαμψης. Η τιμή - στόχος τοποθετείται στα 18,50 ευρώ
  • ΟΠΑΠ: Εκτιμάται ότι τα επόμενα δύο χρόνια πρόκειται να καθιερωθεί η κυριαρχία του ΟΠΑΠ στις διαδικτυακές πλατφόρμες (ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης και υπεράσπισης του μεριδίου αγοράς μακροπρόθεσμα). Η εταιρεία έχει επίσης δει μια ισχυρή αύξηση στο EBITDA για διαδικτυακές λειτουργίες, ενώ η αύξηση των ταμειακών ροών από τον μειωμένο φόρο GGR είναι ένα βασικό στοιχείο για τον ΟΠΑΠ. Παράλληλα αναμένεται ότι ο ΟΠΑΠ μπορεί να επιστρέψει σε πορεία καταβολής υψηλών μερισμάτων, ενώ η απόκτηση της Stoiximan είναι ένας ακόμη θετικός παράγοντας. Η τιμή - στόχος τοποθετείται στα 14 ευρώ
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το premium της Eurobank και η επεκτατική κίνηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Πώς η αποφασιστική μείωση των «κόκκινων» δανείων έδωσε ισχυρά στηρίγματα στη μετοχή της Eurobank, γιατί οι ανταγωνιστές ανησυχούν για την είσοδο του γίγαντα της μπύρας στα αλκοολούχα.
ΑΓΟΡΕΣ

Έρχεται ράλι μετοχών και το 2021, ποιοι θα κερδίσουν περισσότερο

Περιθώριο ανόδου 12,4% δίνει η HSBC στις μετοχές παγκοσμίως, με τη Wall Street να έχει προβάδισμα, με εκτιμώμενη άνοδο 15,4% και την Ευρώπη να υστερεί, με 7,7%. Οι τρεις παράγοντες που δίνουν ώθηση στις μετοχές.