ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το premium της Eurobank και η επεκτατική κίνηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Πώς η αποφασιστική μείωση των «κόκκινων» δανείων έδωσε ισχυρά στηρίγματα στη μετοχή της Eurobank, γιατί οι ανταγωνιστές ανησυχούν για την είσοδο του γίγαντα της μπύρας στα αλκοολούχα.
  • Μπορεί οι μετοχές των τραπεζών να δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο, στην διαπίστωση αυτή υπάρχει ένας αστερίσκος: με εξαίρεση την Eurobank. Η μετοχή της Eurobank υποχώρησε κατά -5%, όταν η Εθνική Τράπεζα έπεσε κατά -13,7%, η Alpha Bank κατά -20,9% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά -30,8%. Και δεν είναι μόνο η χρηματιστηριακή φωτογραφία του Ιανουαρίου. Η Eurobank διαπραγματεύεται στο ΧΑ με αποτίμηση σημαντικά υψηλότερη των άλλων τραπεζών, όπως αποτυπώνεται από τον δείκτη τιμή προς λογιστική αξία.
  • Που οφείλεται το premium της Eurobank; Στο γεγονός ότι έχει προχωρήσει περισσότερο απ' όλες τις συστημικές στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω του Σχεδίου Επιτάχυνση, ολοκληρώνοντας από τον περασμένο Ιούνιο τη μεγάλη συναλλαγή πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων (project Cairo), συναλλαγή που οδήγησε στη μείωση του δείκτη NPEs από 28,6% στο 15,6%.
  • Η σκυτάλη τώρα βρίσκεται στην Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας δουλεύει εντατικά για την ολοκλήρωση του project Galaxy, που αφορά «κόκκινα» δάνεια 10,8 δισ. ευρώ -μια από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της τράπεζας, η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου.
  • Σημαντική ημέρα για τον ΟΠΑΠ σήμερα, καθώς η επαναλειτουργία των καταστημάτων της εταιρείας την επαναφέρουν σε τροχιά σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Θα ανοίξουν περίπου 2.000 από τα 4.000 καταστήματα ΟΠΑΠ, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τελικά τα ΟΠΑΠ Play. Η διοίκηση της εταιρείας έχει επεξεργαστεί ένα αναλυτικό πρόγραμμα για τη διασφάλιση των ειδικών μέτρων προστασίας τόσο για τους πελάτες όσο και τους εργαζόμενους.
  • Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τελικά στην Αττική τα καταστήματα της Jumbo παρά τις προσπάθειες της εταιρίας να επαναλειτουργήσουν. Όπως γνωστοποίησε η εταιρεία, τα καταστήματα Jumbo σε Αττική, Χαλκίδα και Πάτρα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα θα λειτουργούν κανονικά. Αρχικά η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι τα καταστήματά της θα λειτουργήσουν και στην Αττική με την μέθοδο του click inside, ωστόσο λίγο αργότερα η απόφαση ανακλήθηκε, καθώς τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν με αυτή τη μέθοδο δεν μπορούν να πωλούν προϊόντα που δεν ανήκουν στον βασικό τους ΚΑΔ. Οπότε η λειτουργία δεν θα είχε και πολύ νόημα. Κάπως έτσι, ύστερα από ένα δύσκολο 2020 για την εταιρεία, καί το 2021 δεν ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο.
  • Νευρικότητα, που αυξάνει τις δουλειές ειδικών νομικών συμβούλων για θέματα ανταγωνισμού, επικρατεί στον κλάδο της διανομής οινοπνευματωδών ποτών. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική του ολλανδικού κολοσσού Heineken, ανέλαβε, ως γνωστόν, μέσα από διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, τη διανομή των ποτών της Bacardi (ρούμι Bacardi, Martini, Dewars κ.α.), παίρνοντας τη θέση της Άμβυξ, που είχε ως τώρα αυτή τη δραστηριότητα. Η συμφωνία ενεργοποιείται από τον Απρίλιο και στην αγορά παρακολουθούν πολύ στενά τις κινήσεις του γίγαντα, που κυριαρχεί συντριπτικά για δεκαετίες στην αγορά της μπύρας και τώρα εισέρχεται με αξιώσεις σε μια «γειτονική» αγορά, έχοντας αρχικά ένα μερίδιο της τάξεως του 12% με το «μπουκέτο» σημάτων της Bacardi.
  • Η είσοδος σε «γειτονική» αγορά είναι μια συνήθης πρακτική που ακολουθούν οι μεγάλοι, οι οποίοι διαχειρίζονται ισχυρά εμπορικά σήματα και ελέγχουν κυρίαρχα δίκτυα διανομής. Ανάλογες ανησυχίες προκαλεί από το περασμένο καλοκαίρι η είσοδος της Coca Cola HBC στην αγορά του καφέ, με τη διάθεση των προϊόντων Costa Coffee.
  • Αυτό που παρακολουθούν στενά οι ανταγωνιστές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στον κλάδο των αλκοολούχων ονομάζεται από τους νομικούς «μόχλευση δεσπόζουσας θέσης», δηλαδή να χρησιμοποιεί μια εταιρεία την κυριαρχία της σε ένα προϊόν και στο δίκτυο διανομής του για να ενισχύσει τη θέση της σε μια «γειτονική» αγορά.
  • Από μόνη της, αυτή η μόχλευση δεν αντίκειται στο δίκαιο για τον ανταγωνισμό, τουλάχιστον όσο δεν υπάρχει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης με πρακτικές που αντίκεινται στη νομοθεσία και τις έχουμε δει να τιμωρούνται στο παρελθόν στην Ελλάδα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, από αυτή την άποψη, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι παρακολουθείται πολύ στενά από τους ανταγωνιστές: έχει τιμωρηθεί με ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ελληνική αγορά για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της μπύρας, σε μια υπόθεση - σίριαλ, που κράτησε πολλά χρόνια και συζητήθηκε πολύ. Αυτό δεν σημαίνει ότι, κατ' ανάγκη, θα επαναληφθούν οι κακές πρακτικές του παρελθόντος, όμως και οι επιχειρηματίες της διανομής αλκοολούχων δεν έχουν άδικο να είναι ανήσυχοι.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο περιορισμός των «Ελλήνων» στο ΔΣ του ΟΠΑΠ, τι μετράνε στη Eurobank και το ΧΑ

Οι νέοι συσχετισμοί στη διοίκηση του ΟΠΑΠ μετά την αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, η «πράσινη» απογραφή στη Eurobank, οι αποφάσεις για την αύξηση της Intralot, ο καταστροφικός Μάιος στο ΧΑ και οι αργές διαδικασίες εξυγίανσης επιχειρήσεων.
Karamanlis, Ypourgeio Ypodomon kai Metaforon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Καραμανλής στη Σόφια, η βόμβα του ιδιωτικού χρέους, τα... προβλήματα Καρώνη και ο ΟΠΑΠ

Ο διοικητής της ΤτΕ δείχνει τον... ελέφαντα στο δωμάτιο, τι είπε ο Φ. Καραβίας για τους πλειστηριασμούς, τι θα συζητήσει ο υπουργός Υποδομών στη Σόφια, τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ και της Fourlis και η εμμονή του δημιουργού της Viva με την Deca.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννα Αγγελοπούλου
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η χορηγία με τα λεφτά των άλλων, η «αδικία» στη μετοχή της Eurobank και ο ΑΔΜΗΕ

Το παρασκήνιο της μεγάλης δωρεάς από την Επιτροπή Ελλάδα 2021 στο ΕΣΥ, η «κρυμμένη» δύναμη της μετοχής της Eurobank, ο άνθρωπος του υπουργού στον ΑΔΜΗΕ και η αγωνία Βακάκη για το Πάσχα.
opap-tzogos-stoixima
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί καθυστερούν οι εγγυήσεις για το Cairo, η επάνοδος του ΟΠΑΠ και η κόπωση στο ΧΑ

Η δυστοκία του υπουργείου Οικονομικών στην υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», το πλήρες σχέδιο του ΟΠΑΠ για επανεκκίνηση στο δίκτυο καταστημάτων και η έλλειψη «καυσίμων» στο Χρηματιστήριο.