ΓΔ: 910.34 0.25% Τζίρος: 43.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Υποχωρούν S&P 500 και Nasdaq μετά την άνοδο απόδοσης του 10ετούς

Πάνω από το 1,60% ανέβηκε η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου αμέσως μετά τη νομοθέτηση του πακέτου Μπάιντεν. Θετικό πρόσημο μόνο για τον Dow Jones.

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street σήμερα, καθώς εκτινάχθηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κατά 7 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 1,61%. Ως εκ τούτου αυξάνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για την πίεση που θα δεχθούν οι μετοχές και ειδικά αυτές του τεχνολογικού τομέα.

Ο Dow Jones έχει κέρδη 0,58% στις 32.675 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει πτώση 1,04% στις 13.259 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,16% χαμηλότερα στις 3.932 μονάδες.

Το άλμα των αποδόσεων έρχεται μία ημέρα αφού υπεγράφη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το πακέτο οικονομικής  τόνωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας. Πολλοί αναλυτές ωστόσο ππροειδοποιούν για το ενδεχόμενο αυξητικών τάσεων του πληθωρισμού. Οι  αξιωματούχοι της Federal Reserve ωστόσο, έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένεται άμεσα να αλλάξει η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

«Τα υψηλότερα επιτόκια, η λιγότερο υποστηρικτική στάση των κεντρικών τραπεζών, θεωρούνται ως η μεγαλύτερη απειλή για τα στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο», υπογράμμισε σε σημείωμά του, ο Ραλφ Πρόζιερ, αναλυτής της Bank of America.

Η γρήγορη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ώθησε τους επενδυτές να απομακρυνθούν από τις μετοχές του τεχνολογικού δείκτη  Nasdaq, μετά από μια σύντομη ανάκαμψη που πραγματοποίησε αυτήν την εβδομάδα. Οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων μπορούν να ασκήσουν υπερβολική πίεση στις τεχνολογικές μετοχές, τις πλέον ευάλωτες στη μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων.

Η μετοχή της Tesla υποχώρησε περισσότερο από 3%. Το Netflix και το Facebook έχουν απώλειες κατά 2%, ενώ η Apple, η Amazon και η Microsoft κινούνται χαμηλότερα τουλάχιστον κατά 1%.

H μετοχή της Novavax σημειώνει κέρδη αφού το εμβόλιο της εταιρίας κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικό κατά  96%, όντας ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση του.

Οι κινεζικές Baidu, Tencent και Alibaba καταγράφουν απώλειες  μετά την επιβολή κυρώσεων από την ρυθμιστική αρχή της χώρας σε 12 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των τριών, λόγω παραβίασης των αντιμονοπωλιακών κανόνων.

Στη Γηραιά Ήπειρο, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,26% στις 423 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 6.761 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 0,46% στις 14.502 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι είχε κέρδη 0,21% στις 6.046 μονάδες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις στη Wall, έτοιμος για νέο ρεκόρ ο Nasdaq

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε υψηλό 14 ετών, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατέγραψε νέο ρεκόρ στις 62,6 μονάδες. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 1,48%.