ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εν αναμονή της Fed οι αγορές, ράλι πετρελαίου

Πτωτικά κινούνται οι διεθνείς αγορές, με την άνοδο του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια να ενισχύει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Wall Street, Ευρώπη και Ασία δέχονται πιέσεις, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την Παρασκευή σε νέο υψηλό 17 ετών.

Κυρίως αρνητική τάση επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθώς η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι εντείνει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. 

Στη Wall Street, τα futures κινούνται με αρνητικά πρόσημα, με του Dow Jones να σημειώνουν πτώση κατά 0,10%, του S&P 500 κατά 0,48% και του Nasdaq κατά 1,20%.

Στις ευρωπαϊκές αγορές τα futures του πανευρωπαϊκού δείκτη Eurostoxx 50 σημειώνουν πτώση 0,49%, του DAX στη Φρανκφούρτη 0,48%, του CAC 40 στο Παρίσι 0,32% ενώ του FTSE 100 στο Λονδίνο κινούνται θετικά κατά 0,11%. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών στην συνεδρίαση της Παρασκευής κατέγραψε νέα υψηλά 17 ετών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.726,49 μονάδες και σε νέα υψηλά 17 ετών, με άνοδο 1,07% και καλές συναλλαγές 327,7 εκατ. ευρώ. Συμπλήρωσε την όγδοη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, με εβδομαδιαία κέρδη 0,93%.

Οι ασιατικές αγορές σημειώνουν πτώση σήμερα Δευτέρα, καθώς η αυξανόμενη τάση των κορυφαίων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης να επιβραδύνουν την ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων επηρέασε αρνητικά τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 σημειώνει πτώση 0,60%, στη Ν. Κορέα ο Kospi χάνει 3,30% ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύεται κατά -0,33%. 

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν περαιτέρω άνοδο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Το δολάριο ενισχύεται, ενώ τα κρατικά ομόλογα διατηρούν τις απώλειές τους από την πτώση της περασμένης εβδομάδας, γεγονός που ώθησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς πιο κοντά στο 5%. Αυτό συνέβη αφού ο υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενίσχυσε τα επιχειρήματα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. 

Οι επενδυτές σε συμβόλαια ανταλλαγής (swaps) εκτιμούν πλέον ότι υπάρχει σχεδόν 90% πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει το βασικό επιτόκιο την Τετάρτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Πιέσεις από πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές

Αρνητικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με το πετρέλαιο να ενισχύεται πάνω από τα 103 δολάρια και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να αυξάνονται, ενώ η ένταση στη Μέση Ανατολή εντείνει την ανησυχία των επενδυτών.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε αρνητικό έδαφος οι αγορές, ανοδικά το πετρέλαιο

Αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές με το πετρέλαιο να ενισχύεται και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ το ΧΑ προέρχεται από ισχυρή άνοδο 1,75%.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Θετικό κλίμα στις αγορές, στο επίκεντρο τα ομόλογα

Η άνοδος των ασιατικών αγορών και τα θετικά futures σε Ευρώπη και ΗΠΑ δημιουργούν περιθώριο για καλύτερο ξεκίνημα, ενώ οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν βασικός παράγοντας πίεσης.