ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Σε τεστ αντοχής μπήκε το Χρηματιστήριο με την αύξηση της Τρ. Πειραιώς

Η ακραία μεταβλητότητα της Πειραιώς παρέσυρε τις τραπεζικές μετοχές και έφερε την πρώτη πτωτική εβδομάδα ύστερα από έξι ανοδικές. Θετική η γενική εικόνα της αγοράς, αλλαγή δεδομένων μόνο με πτώση κάτω από 800 μονάδες.

Σε crash test για όλη τη χρηματιστηριακή αγορά εξελίσσεται η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial, κάτι που επιβεβαιώθηκε ξεκάθαρα την περασμένη εβδομάδα, όπου λόγω της σύγχυσης για την τιμή και τους όρους της ΑΜΚ, υπήρξαν ισχυρότατοι κλυδωνισμοί που επηρέασαν όλο τον τραπεζικό κλάδο και ευρύτερα την ψυχολογία της αγοράς.

Αυτοί οι κλυδωνισμοί ήρθαν σε μια συγκυρία που η αγορά βρίσκεται σε ένα δημιουργικό momentum σημαντικής αύξησης της ρευστότητας, «στροφής» προς τις μετοχές της κυκλικής οικονομίας και τους ομίλους που πρώτοι θα επηρεαστούν θετικά από το γύρισμα της οικονομίας στη μετά Covid-19 εποχή. Στην αγορά υπάρχει κρεσέντο ομολογιακών εκδόσεων με εξαιρετικές επιδόσεις, καθώς μετά την επιβλητική υπερκάλυψη ευρωομολόγου που πέτυχε πρόσφατα η ΔΕΗ, ήρθε και η Motor Oil να πετύχει 5,1 φορές υπερκάλυψη στην έκδοση του εταιρικού της ομολόγου στην εγχώρια αγορά, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, ενώ ζητούσε 200 εκατ. ευρώ.

Όμως, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει μια τραπεζοκεντρική αγορά, μολονότι από τις 13 και πλέον εισηγμένες τράπεζες προ 15ετίας, πλέον υπάρχουν μόνο τέσσερις συστημικές και η Attica Bank. Η ελληνική αγορά έχει πληρώσει ακριβά το… μάρμαρο των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων την τελευταία 10ετία. Από την άλλη πλευρά, ο τραπεζικός κλάδος είναι και αυτός που λειτουργεί ως σηματωρός για κάθε ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, πέρα από βραχυπρόθεσμου τύπου ξεσπάσματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2019, που το Χ.Α. βρέθηκε στην πρώτη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 50%, ο τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε στην κούρσα, έχοντας αντίδραση 101%.

Η αύξηση της Πειραιώς

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη διόρθωση στο Χ.Α. και η πρώτη πτωτική εβδομάδα ύστερα από έξι διαδοχικά ανοδικές, ήρθε μόλις σημειώθηκαν οι αναταράξεις στη μετοχή της Πειραιώς και η ευρύτερη σύγχυση που επικράτησε, οδηγώντας τον τίτλο σε ακραία μεταβλητότητα.

Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης 16 Μαρτίου η μετοχή της Πειραιώς Financial ξέσπασε με ράλι +26,17% πριν ανακοινωθούν οι όροι της ΑΜΚ. Την Τετάρτη διόρθωσε σε ποσοστό 6,38%, την Πέμπτη οδηγήθηκε σε ξεπούλημα και στο -22,05%, ενώ την Παρασκευή έκλεισε επίσης με μεγάλη πτώση σε ποσοστό 21,95%! Συνολικά, στις τρεις συνεδριάσεις μετά το ράλι της Τρίτης, έχει πτώση 43%. Παράλληλα, η πτώση των δύο τελευταίων ημερών είχε πολύ μεγάλο βάθος, καθώς την Πέμπτη διακινήθηκαν 29 εκατ. μετοχές με τζίρο 21,58 εκατ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή άλλαξαν χέρια 49,45 εκατ. τεμάχια αξίας 27,25 εκατ. ευρώ.

Και όλα αυτά, ενώ το +26,17% της περασμένης Τρίτης είχε γίνει με όγκο μόλις 8,86 εκατ. μετοχές, ενώ η πρώτη πτώση της Τετάρτης (-6,38%) είχε γίνει με 10,4 εκατ. τεμάχια και τζίρο 9,43 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές ότι το τελευταίο διήμερο, υπήρξαν γενικευμένες πωλήσεις στη μετοχή, ενώ οι όγκοι Πέμπτης και Παρασκευής δεν έχουν ξαναγίνει, ιστορικά, στη μετοχή.

Η συμπεριφορά της μετοχής της Πειραιώς επηρέασε και τον υπόλοιπο κλάδο. Η Alpha Bank, μετά το -6,02% της Πέμπτης, υποχώρησε εκ νέου κατά 2,37% την Παρασκευή και μάλιστα με όγκο 23,8 εκατ. τεμαχίων, η Εθνική μετά το -4,81% της Πέμπτης υποχώρησε κατά 2,57%, ενώ η Eurobank έχασε την Παρασκευή 2,51% με όγκο 16 εκατ. τεμάχια.

Μια σημαντική αλλαγή στην ΑΜΚ

Μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, πληροφορίες από την Τρ. Πειραιώς έκαναν λόγο για μια επικείμενη τροποποίηση στο σχεδιασμό της αύξησης κεφαλαίου προς όφελος των παλαιών μετόχων, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει και τη συμπεριφορά της μετοχής αυτή την εβδομάδα. Ειδικότερα, το δ.σ. της Πειραιώς Financial δρομολογεί απόφαση για κατανομή του 10% στους υφιστάμενους μετόχους μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας Πειραιώς οι βασικοί όροι της διαδικασίας του book building θα είναι:

  • Ιδιωτική τοποθέτηση μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά (ΔΠ) στην Ελλάδα.
  • Καταρχήν επιμερισμός σε 10% (ενδεικτικά) κατανομή για ΔΠ στην Ελλάδα σε υφιστάμενους μετόχους. Θα καθοριστεί εύρος τιμών (min-max) για την εγγραφή στο βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά.
  • Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της ΑΜΚ, ήτοι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους.
  • Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διακρίνεται σε δυο υποκατηγορίες, ήτοι μη ειδικούς επενδυτές και ειδικούς επενδυτές που είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, με τη δυνατότητα μεταφοράς μετοχών μεταξύ των κατηγοριών σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών κάποιας κατηγορίας. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Πειραιώς Financial με βασικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 1 δισ. ευρώ.

Εβδομαδιαία πτώση 1,97% στο ΧΑ

Εν μέσω των κραδασμών που έφερε η ΑΜΚ στην Πειραιώς, το ΧΑ κινήθηκε πτωτικά την περασμένη εβδομάδα με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 1,97%. Σημειώνεται ότι η αγορά είχε συμπληρώσει 12 ανοδικές συνεδριάσεις στις 14 τελευταίες, οπότε ύστερα από το +1,23% της περασμένης Τρίτης, υπήρξε ένα τριήμερο αθροιστικής πτώσης 3,16% σε επίπεδο Γ.Δ., με τον FTSE 25 να χάνει 3,29% και τον τραπεζικό 9%. Πάντως, παρά τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας, ο Μάρτιος εξακολουθεί να είναι ανοδικός (+5,14% για το Γ.Δ.), ενώ απομένουν εφτά συνεδριάσεις για το τέλος του μήνα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 833,07 μονάδες με πτώση 1,36%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 830,78 μονάδες (-1,63%) και υψηλό στις 842,05 μονάδες (-0,30%). Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.004,43 μονάδες με πτώση 1,41%, ο Mid Cap είχε ξανά καλύτερη συμπεριφορά με άνοδο 0,40% και κλείσιμο στις 1.185,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε στις 521,01 μονάδες με πτώση 3,43%.

Η αξία συναλλαγών την Παρασκευή εκτοξεύτηκε στα 215,07 μονάδες εκ των οποίων τα 61,1 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, ενώ σημαντικό τμήμα των συναλλαγών αφορούσε rebalancing λόγω των αναδιαρθρώσεων των δεικτών Stoxx και FTSE Russell. Στα αξιοσημείωτα της αγοράς είναι το +1,23% του Mid Cap σε εβδομαδιαίο επίπεδο, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, με μετοχές όπως Cenergy Holdings (+8,24%), AVAX (+7,57%), Autohellas (+2,43%), Κρι Κρι (+1,93%), Intracom Holdings (+1,69%) και Profile (+1,72%) να ξεχωρίζουν.

Στήριξη στις 802/794 μονάδες

Σύμφωνα με την άποψη του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη, στα θετικά του τελευταίου τριημέρου της διόρθωσης, καταγράφηκε αποφόρτιση της υπεραγορασμένης εικόνας των ταλαντωτών, ενώ η μεγάλη εικόνα παραμένει αισιόδοξη και τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο σε ενδεχόμενη πτώση κάτω από τις 800 μονάδες.

Σύμφωνα με τον ίδιο «λόγω της ταχύτητας της ανόδου που προηγήθηκε αλλά και της κλίσης της ανόδου, τα κομβικά σημεία της τάσης απέχουν 30 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών κινούνται ανοδικά στο εύρος 802/794 μονάδες, επίπεδο το οποίο συνιστά και την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη. Προς το παρόν, η πτώση έχει χαρακτηριστικά διόρθωσης, καθώς και ο MACD φαίνεται να επιμένει ανοδικά ακόμα και στο ενδεχόμενο υποχώρησης προς τα επίπεδα στήριξης».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «σ’ αυτό το επίπεδο φαίνεται να συνηγορεί και η πλαγιοανοδική γραμμή στήριξης που διέρχεται από τις 726 και 777 μονάδες. Η ένταση με την οποία η αγορά θα βρει "πάτημα" στο εν λόγω επίπεδο θα προσδιορίσει και το χαρακτήρα της κίνησης από τις 861 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα παραμένει αισιόδοξη, ενώ τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο σε ενδεχόμενη διάσπαση και κλείσιμο κάτω από τις 800 μονάδες. Συμπερασματικά θα αναμέναμε την συνέχιση των ταλαντώσεων που προκαλούν τα τραπεζικά απόνερα στις επόμενες συνεδριάσεις, ενδεχομένως σε πιο μικρή έκταση καθώς ο κλάδος έχει ισχυρό αποτύπωμα στην διαμόρφωση της ψυχολογίας και ακολούθως στην τάση της Αγοράς».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Διπλή ώθηση στο Χρηματιστήριο από Τρ. Πειραιώς και την έκπληξη της S&P

Δύο βαθμίδες από την επενδυτική έφερε την Ελλάδα ο οίκος την Παρασκευή με μια κίνηση - έκπληξη. Απρόσμενα μεγάλη η κάλυψη της ΑΜΚ της Πειραιώς, φέρνει στην αγορά νέα κεφάλαια. Άμεσος στόχος οι 950 μονάδες.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η πρεμιέρα της Πειραιώς στο ΧΑ: Η «βουτιά», τα 135 εκατ. και η συνέχεια

Πώς «σκούπισαν» 17 εκατ. μετοχές από το limit down μέσα σε 20 λεπτά. Οι χιλιάδες εντολές αγοράς - καρμπόν 757 τεμαχίων πιθανότατα από private bank για λογαριασμό πελατών της. Τι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρωτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις αποδόσεις του α' τετραμήνου

Με απόδοση 21%, ο δείκτης Mid Cap ξεπέρασε τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE και τον τραπεζικό. Μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση επανέρχονται στο προσκήνιο, καθώς επιστρέφουν στην αγορά οι Έλληνες μικροεπενδυτές.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Αλλάζει επενδυτική... πίστα η Ελλάδα, εισροή κεφαλαίων και deals

Πολιτική σταθερότητα και οικονομική πολιτική υπέρ των επενδύσεων τροφοδοτούν την αισιοδοξία για την οικονομία και το Χρηματιστήριο. Οι κινήσεις των επιχειρήσεων και η είσοδος ξένων κεφαλαίων.