ΓΔ: 901.22 0.62% Τζίρος: 31.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:59:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Alexandros Michailidis/SOOC

Τρ. Πειραιώς: Δυνατότητα προνομιακής συμμετοχής των παλαιών μετόχων στην ΑΜΚ

Η προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων αναμένεται να αποφασιστεί από το ΔΣ και θα ισχύει τόσο για τους μη ειδικούς όσο και για τους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στο book building στην Ελλάδα.

Την προνομιακή συμμετοχή των παλαιών μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς στην επικείμενη δημόσια πρόταση θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Η προνομιακή κατανομή των υφισταμένων μετοχών θα αφορά τόσο τους ιδιώτες επενδυτές όσο και τους θεσμικούς και άλλους επαγγελματίες της αγοράς.

Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας Πειραιώς οι βασικοί όροι της διαδικασίας του book building θα ειναι:

  • Ταυτόχρονη διαδικασία σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Ιδιωτική τοποθέτηση (δηλ. διαδικασία που δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά) μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά (ΔΠ) στην Ελλάδα.
  • Καταρχήν επιμερισμός σε 10% (ενδεικτικά) κατανομή για ΔΠ στην Ελλάδα σε υφιστάμενους μετόχους.
  • Θα καθοριστεί εύρος τιμών (min-max) για την εγγραφή στο βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά.
  • Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της ΑΜΚ, ήτοι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.
  • Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους.
  • Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό.
  • Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διακρίνεται σε δυο υποκατηγορίες, ήτοι μη ειδικούς επενδυτές και ειδικούς επενδυτές που είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, με τη δυνατότητα μεταφοράς μετοχών μεταξύ των κατηγοριών σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών κάποιας κατηγορίας. 
  • Η προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων που αναμένεται να αποφασιστεί από το ΔΣ θα ισχύει τόσο για τους μη ειδικούς όσο και για τους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη ΔΠ στην Ελλάδα.

Και κατά τη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της τράπεζας δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις κλείνοντας με απώλειες -21,95% ενώ απώλειες άνω του 20% σημείωσε η μετοχή και κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης. 

Η αβεβαιότητα για τους όρους της αύξησης και τις επιπτώσεις στους παλαιούς μετόχους πυροδότησαν πολλές εικασίες και φήμες με τη μετοχή να παρουσιάζει ακραίες διακυμάνσεις. Από τα 0,7450 ευρώ που ήταν την περασμένη Παρασκευή «εκτοξεύτηκε» στα 0,94 ευρώ την Τρίτη 16 Μαρτίου (+26,17%) για να προσγειωθεί σήμερα στα 0,5354 ευρώ, σημειώνοντας σε τρεις συνεδριάσεις απώλειες -43%. Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν και οι συναλλαγές: Την Τρίτη άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 7,7 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη μετοχές αξίας 9,4 εκατ. ευρώ, την Πέμπτη αξίας 21,6 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 27,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7  Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς με βασικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 1 δισ. ευρώ.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Θέμα 1ο: Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, σύμφωνα με τα άρθρα 24 παρ.1 και 27 παρ. 4 Ν. 4548/2018

Θέμα 2ο: Αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε υφιστάμενης κοινής ονομαστικής μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων κοινών μετοχών της Εταιρείας δια της συνένωσής τους (reverse split), και, εφόσον απαιτηθεί προς το σκοπό επίτευξης ακεραίου αριθμού μετοχών, συνακόλουθη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με κεφαλαιοποίηση μέρους του υφιστάμενου αποθεματικού υπέρ το άρτιο. Αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 5 και 25 του καταστατικού και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας

Θέμα 3ο: Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας δια μειώσεως της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής, χωρίς αλλαγή του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών (όπως αυτά τα μεγέθη θα έχουν διαμορφωθεί κατόπιν των εταιρικών πράξεων που περιλαμβάνονται στο Θέμα 2ο της ημερήσιας διάταξης) με σκοπό τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 Ν. 4548/2018. Αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 5 και 25 του καταστατικού της Εταιρείας 

Θέμα 4ο: Παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο να θεσπίσει πρόγραμμα διάθεσης μετοχών κατ’ άρθρο 113 παρ. 4 του Ν. 4548/2018 σε στελέχη της διοίκησης και του προσωπικού της Εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών κατά την έννοια του άρθρου 32 του Ν. 4308/2014, με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης για απόκτηση μετοχών (stock options)

Σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης απαρτίας για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η Γενική Συνέλευση θα συνέλθει εκ νέου σε Επαναληπτική Συνέλευση από απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης την 14η Απριλίου 2021 ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζει σελίδα η Τρ. Πειραιώς: «Τρέχει» το Sunrise, βελτίωση μεγεθών

Το τελευταίο εξάμηνο έχει υλοποιηθεί το 80% του σχεδίου Sunrise. Οι δέκα κινήσεις της διοίκησης που εδραιώνουν τη θέση της τράπεζας. Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η κερδοφορία στο α' αξάμηνο. Τι δήλωσε ο Χρ. Μεγάλου.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο αμοιβαίο κεφάλαιο για τους πελάτες του Piraeus Private Banking

Το νέο αμοιβαίο κεφάλαιο  επενδύει σε μετοχικές αξίες επιλεγμένων εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης διεθνώς, οι οποίες ανήκουν στους κλάδους που σε κάθε χρονική συγκυρία θεωρούνται επίκαιροι και ελκυστικοί