ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πτώση στις αγορές μετά τη νέα εμπλοκή μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Νευρικότητα στους επενδυτές προκαλούν οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η κινεζική πλευρά παρουσιάζεται απαισιόδοξη για το ενδεχόμενο επίτευξης μιας μακροχρόνιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αρνητικά αντιδρούν οι παγκόσμιες αγορές μπροστά στα εμπόδια που φαίνεται να έχουν προκύψει για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Μετά από ένα διάστημα στο οποίο όλα έδειχναν ότι ο εμπορικός πόλεμος που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών έβαινε προς εκτόνωση, έκαναν την εμφάνισή τους πληροφορίες στο Bloomberg, που παρουσιάζουν τη κινεζική πλευρά έντονα προβληματισμένη.

Ειδικότερα, η Κίνα φαίνεται να αμφιβάλλει ότι είναι εφικτή η δυνατότητα μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα αμερικανικά Futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) να υποχωρούν. Ακόμη, άνοδος παρουσιάστηκε στα επιτόκια των ομολόγων, ενώ το δολάριο υποχώρησε.

O δείκτης Stoxx Europe 600 παρουσιάζει πτώση 0,53% μετά την είδηση ότι Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι δεν θα κινηθούν για την επίτευξη συμφωνίας στα πιο ακανθώδη ζητήματα και εξακολουθούν να ανησυχούν για τον παρορμητικό χαρακτήρα του Trump.

Την ίδια ώρα το Παρίσι σημειώνει απώλειες 0,59%, η Ζυρίχη -0,40%, το Λονδίνο -0,95% και ο DAX στη Φρανκφούρτη πτώση -0,43%.

Πλέον οι δύο πλευρές θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή, ανέφερε το Xinhua, αφού η Χιλή ακύρωσε μια συνάντηση όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα σκόπευαν να υπογράψουν ένα μερικό σύμφωνο, γνωστό και ως πρώτο μέρος της συμφωνίας.

Το χρηματιστήριο στη Wall Street έκλεισε χθες με άνοδο, ενώ ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε το δεύτερο ιστορικό του υψηλό μέσα σε τρεις ημέρες. Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου της και κατέστησε σαφές ότι θα περιμένει πριν λάβει οποιαδήποτε νέα απόφαση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία ΗΠΑ και Κίνα - Άνοδος στις ασιατικές μετοχές

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της φαίνεται να βρίσκεται η υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά από ένα τηλεφώνημα το πρωί της Τρίτης. Αισιοδοξία στις αγορές της Ασίας και άνοδος των μετοχών.
ΑΓΟΡΕΣ

Τη διαγραφή κινεζικών εταιριών από τα αμερικανικά χρηματιστήρια εξετάζει ο Τραμπ

Η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο διαγραφής κινεζικών εταιριών από τα αμερικανικά χρηματιστήρια, κίνηση που μπορεί να κλιμακώσει ραγδαία την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.