ΓΔ: 891.69 0.78% Τζίρος: 69.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

«Ανεβάζει στροφές» το Χρηματιστήριο, σε νέα υψηλά ο Γενικός Δείκτης

Στο +1,78% η αγορά με αιχμή τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Προσδοκίες για επανεκκίνηση του εμπορίου και της οικονομίας. Σήμερα παρουσιάζεται το Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μια ανάσα από τις 870 μονάδες βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης σημειώνοντας άλμα +1,78% με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην επανεκκίνηση του εμπορίου και στην σταδιακή επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Μεγάλες προσδοκίες δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης με το Εθνικό Σχέδιο αξιοποίησης των πόρων να παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται, στις 13.35, μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως ΟΠΑΠ (+1,76%), Coca Cola HBC (+2,38%), ΕΛΠΕ (+5,45%), Μότορ Όιλ (+3,26%), Τιτάν (+3,6%) και Lamda Develpment (+3,5%) ενώ ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο +1,88%.

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες για το Ταμείο Ανάκαμψης και την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας ενεργοποιώντας ένα ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο μετά την υπερδεκαετή ύφεση που προηγήθηκε. Παράλληλα όλα δείχνουν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και γενικότερα την σταδιακή επάνοδο της οικονομίας στην κανονικότητα. Ισχυρές προσδοκίες υπάρχουν και για τον τουρισμό με τους επαγγελματίες του κλάδου να περιμένουν μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης μετά τον Ιούνιο.

Στις τράπεζες η εικόνα είναι διχασμένη με την Eurobank να αποκομίζει νέα μεγάλα κέρδη με +3,05%, διευρύνοντας την απόστασή της από τις άλλες τράπεζες με την αγορά να συνεχίζει να αντιδρά θετικά στην μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η τράπεζα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και τους φιλόδοξους στόχους αποδοτικότητας που έθεσε η διοίκηση της τράπεζας για για την περίοδο 2021 - 2022. Ισχυρά κέρδη σημειώνει και η μετοχή της Alpha Bank (+1,52%) μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2020, με την μετοχή της τράπεζας να έχει μείνει κάπως πίσω. 

Εκτός κλίματος βρίσκεται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνοντας οριακή άνοδο +0,23% με την αγορά να χωνεύει το χαμηλό τίμημα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Υπό πίεση παραμένει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (2,69%) εν αναμονή της Γενικής Συνέλευσης την επόμενη εβδομάδα (7 Απριλίου) για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 1 δισ. ευρώ.

Η σημερινή άνοδος στο ΧΑ στηρίζεται σε μετοχές που είχαν μείνει πίσω λόγω των περιορισμών όπως ο ΟΠΑΠ και η Jumbo (+2,55%) ενώ στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται τα πετρέλαια. Ισχυρή άνοδο και για την μετοχή της Lamda Develpment στον απόηχο των θετικών εξελίξεων για το έργο του Ελληνικού. Ανακάμπτουν επίσης Ελλάκτωρ (+1,6%) και Aegean (+2,16%) οι μετοχές των οποίων είχαν δεχθεί πιέσεις το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των δρομολογούμενων αυξήσεων. 

Από τις 120 μετοχές που έχουν πραγματοποιήσει πράξεις οι 67 σημειώνουν άνοδο, οι 37 υποχωρούν ενώ αμετάβλητες είναι οι υπόλοιπες 16.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπιες διακυμάνσεις πέριξ των 890 μονάδων για το Χρηματιστήριο

«Στασιμότητα» στην αγορά με τους επενδυτές να μην εμφανίζονται πρόθυμοι για «γενναίες» κινήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και τις τράπεζες να κινούνται υποτονικά με εξαίρεση το +2% της Alpha Bank.