Φώτο: Shutterstock

Σταθεροποιητικές τάσεις για την αγορά ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς έφθασε και πάλι το 1,15%, ωστόσο στη συνέχεια εμφανίστηκαν ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών, με αποτέλεσμα η απόδοση να αυξηθεί στο 1,18%.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στην αγορά ομολόγων, μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών. Στο 0,40% από 0,388%, χθες, αυξήθηκε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου. Πτωτικά κινούνται, εξάλλου, και οι τιμές των περισσοτέρων ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Η απόδοση του 10ετούς έφθασε και πάλι το 1,15%, ωστόσο στη συνέχεια εμφανίστηκαν ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών, με αποτέλεσμα η απόδοση να αυξηθεί στο 1,18%.

Στο 0,40% από 0,388%, χθες, αυξήθηκε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου. Πτωτικά κινούνται, εξάλλου, και οι τιμές των περισσοτέρων ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 10ετές ομόλογο, με 13 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,18%, από 1,17% χθες, έναντι 0,39% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,57%, από 1,59% που έκλεισε χθες.

 Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς ανοδικά κινείται το απόγευμα το ευρώ, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1167 δολάρια από το επίπεδο των 1,1115 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Το δολάριο αποκόμισε πρόσκαιρα κέρδη μετά την ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς ο αριθμός τους (128.000) ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών.

Από την άλλη πλευρά, περιορισμένη θετική επίπτωση είχαν στο ευρωπαϊκό νόμισμα τα ελαφρώς καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για το ΑΕΠ και το δομικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Επιπροσθέτως, η ενισχυμένη διάθεση για ανάληψη κινδύνου το πρωί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ευνόησε το ευρώ. 

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,276%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,337%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,405% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,42%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1139 δολάρια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στα ομόλογα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ

Τα νέο κύμα ανόδου των τιμών που πυροδοτήθηκε από την ΕΚΤ οδήγησε στην εγχώρια αγορά την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 0,65% από 0,69% που κυμαίνονταν χθες, του 5ετούς στο 0,027% από 0,032% και του 15ετούς στο 0,885% από 0,886%.
bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Aρνητική και πάλι η απόδοση του 5ετους ομολόγου

H περιορισμένη προσφορά τίτλων στη δευτερογενή αγορά σε συνδυασμό με την αγοραστικές παρεμβάσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν το βασικό μοχλό που συμπιέζει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.