ΓΔ: 895.34 -1.18% Τζίρος: 75.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:04:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Πτωτική στροφή για το Χρηματιστήριο εν μέσω επιλεκτικών ρευστοποιήσεων

Αντιστροφή τάσεων για τις τραπεζικές μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει απώλειες 0,4%. Σημαντικές πιέσεις στο -2% για την Εθνική Τράπεζα, ενώ διέγραψε τα αρχικά της κέρδη η Alpha Bank. Στο +0,8% η Eurobank.

Λιγότερο από μία ώρα διήρκησε η προσπάθεια για ανοδική αντίδραση για την αγορά, με την αντιστροφή των τάσεων να αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις τραπεζικές μετοχές που «μάζεψαν» τα αρχικά τους κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει προς το επίπεδο των 872 μονάδων, ακολουθώντας, πάντως, πορεία καλύτερη από αυτή των διεθνών αγορών, καθώς ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,8%. 

Η αρχική καλή πορεία των τραπεζικών μετοχών δεν κράτησε, με την Τράπεζα Πειραιώς να παραμένει κλειδωμένη στο -29%, ενώ οι ανεκτέλεστες εντολές φθάνουν στα 1,4 εκατ. τεμάχια. 

Στις 12.57 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,41% στις 872,18 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 37,03 εκατ. ευρώ, βοηθούμενη ελαφρώς και από πακέτα των Eurobank και ΟΤΕ, τα οποία ξεπερνούν τα 3,7 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,3% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,7%. Ανοδικά κινούνται 52 μετοχές, 38 εμφανίζουν απώλειες και 15 παραμένουν αμετάβλητες. 

Στο -0,64% ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος ξεκίνησε με άνοδο που ξεπέρασε το 1%, καθώς η μετοχή της Alpha Bank εμφανίζει άνοδο μόλις 0,09% από το +2,6% που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά, με την Εθνική Τράπεζα να διευρύνει τις απώλειές της στο -2,07%, ενώ η Eurobank από το +3% βρίσκεται στο +0,55%. 

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με περιορισμό κερδών για αρκετές μετοχές, εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι Aegean (+1,17%), Mytilineos (+0.97%) και Viohalco (+1,44%). Απώλειες άνω του 1% για τους τίτλους των Σαράντης και Jumbo, ενώ στο -0,81% κινείται ο τίτλος της ΔΕΗ, εν αναμονή και της ανακοίνωσης των μεγεθών της για το 2020 μετά το κλείσιμο της αγοράς. 

Οι τραπεζικές μετοχές επηρεάζονται, πέραν πάσης αμφιβολία, από την Τράπεζα Πειραιώς, η πορεία της οποίας πάντως αποτελεί την αφορμή αλλά όχι τη βασική αιτία για την εμφάνιση «κούρασης» και τάσεων διόρθωσης στην αγορά. Το Χρηματιστήριο έχει τρέξει αρκετά το τελευταίο διάστημα, πετυχαίνοντας 10 διαδοχικές συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα η διόρθωση να έρχεται ως ένα φυσιολογικό επακόλουθο. Παράλληλα πέραν της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς στη... σειρά περιμένουν για ανάλογη κίνηση η Aegean Airlines και η Ελλάκτωρ. 

Όπως, πάντως, σημειώνουν αναλυτές στο Business Daily οι ανοδικές τάσεις για το ΧΑ δεν έχουν χαθεί, ενώ οι ρευστοποιήσεις γίνονται και προκειμένου οι επενδυτές να μαζέψουν κεφάλαια για να ενταχθούν στην ΑΜΚ της Πειραιώς. Σε ό,τι αφορά την ίδια την τράπεζα, η διόρθωση θα συνεχιστεί έως ότου η μετοχή φθάσει  κοντά στο επίπεδο των 1 έως 1,5 που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί και στην αύξηση κεφαλαίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή επανήλθε τη Δευτέρα στο ταμπλό με νέα τιμή μετά το reverse split, άνοιξε στα 4,78 ευρώ, στη νέα προσαρμοσμένη τιμή, με το πρώτο limit down να οδηγεί την τιμή στα 3,35 ευρώ και το σημερινό δεύτερο να την οδηγεί στα 2,3460 ευρώ, σε μία πορεία καθ' όλα αναμενόμενη..

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο παρά την αδυναμία των τραπεζών

Επανέρχεται στην κανονικότητα η μετοχή της Τρ. Πειραιώς με μικρή υποχώρηση στη σημερινή συνεδρίαση ενώ οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε blue chips ποντάροντας σε επανεκκίνηση της οικονομίας.