ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άνω των 14 δισ. οι προσφορές για το 5ετές, guidance για επιτόκιο 0,23%

Ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε σε μείωση της καθοδήγησης για το επιτόκιο λόγω της καθ' όλα εντυπωσιακής ζήτησης, με τη χώρα να «βγαίνει» στις αγορές σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή περίοδο.

Εντυπωσιακή, κάτι το οποίο αναμενόταν, είναι η ζήτηση για το νέο 5ετές ομόλογο, με τις προφορές να έχουν ξεπεράσει τα 14 δισ. ευρώ, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ο ΟΔΔΗΧ να βελτιώσει την αρχική καθοδήγηση (guidance) για το επιτόκιο, το οποίο, πλέον, τοποθετεί στο 0,23% από 0,28% που ήταν αρχικά. 

Η έξοδος αυτή στις αγορές είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει οκτώ δισ. ευρώ με χαμηλά επιτόκια από τα 10 έως 12 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το σύνολο της χρονιάς. 

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες, ότι ανέθεσε την κοινοπρακτική έκδοση του νέου ομολόγου στις τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale, γεγονός το οποίο «έδειξε» ότι είχε προεξοφήσει την υψηλή ζήτηση για το νέο χρεόγραφο.

Η πολύ καλή πορεία της ζήτησης οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους: 

  1. Η πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor's στο BB, δηλαδή δύο «σκαλοπάτια» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για την αγορά, ενώ ο οίκος έδωσε θετική προοπτική (outlook) στη βαθμολογία, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια νέα αναβάθμιση μέσα στους επόμενους 12 - 18 μήνες. Σημειώνεται ότι η S&P επικαλέσθηκε ως βασικό παράγοντα που οδήγησε στην αναβάθμιση τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας.
  2. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκπλήρωσε τον Απρίλιο στο ακέραιο την υπόσχεσή της για επιτάχυνση των αγορών κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος για την πανδημία (PEPP). Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το σύνολο των αγορών κρατικών ομολόγων έφθασε τον Απρίλιο τα 80 δισ. ευρώ, έναντι 60 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, καθώς η ΕΚΤ θέλει να περάσει στην αγορά ένα σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητά της να κρατήσει ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην ευρωζώνη μέχρι να ξεπερασθούν οι συνέπειες της πανδημίας.
  3. Οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτή την φάση στις ευρωπαϊκές αγορές είναι ευνοϊκές για τα κρατικά ομόλογα. Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 0,091% στις ευρωπαϊκές αγορές, έναντι 0,13% που ήταν η τελευταία τιμή στην Αθήνα, σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Δεν θα πρέπει να αποκλείεται, πάντως, με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών που δημιούργησε φέτος η παράταση των μέτρων για την πανδημία, να χρειασθεί το Δημόσιο να αντλήσει και μεγαλύτερο ποσό από τα 12 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν αντληθεί φέτος 8 δισ. ευρώ, μέσω εκδόσεων 30ετών και 10ετών ομολόγων, αλλά και μιας ιδιωτικής τοποθέτησης 30ετών τίτλων στην Εθνική Τράπεζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΑΓΟΡΕΣ

Για έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Η Fitch σε πρόσφατη ανάλυσή της υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024, στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.
ΑΓΟΡΕΣ

Προσφορές 20 δισ. για το 5ετές με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 0,2%

Η πολύ μεγάλη ζήτηση οδήγησε ακόμη χαμηλότερα το επιτόκιο δανεισμού για την εν λόγω έκδοση, ενώ την ίδια ώρα σε τροχιά σημαντικής υποχώηρησης κινούνται και οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.