ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αναστολή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές της Attica Bank για 10 ημέρες

Η τράπεζα σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσης για το 2020 έχουν εγκριθεί στις 5/5, ενώ βρίσκεται εν αναμονή της έκθεσης της KPMG.

Σε αναστολή για διάστημα 10 ημερών τίθεται η μετοχή της Attica Bank, μετά από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς η τράπεζα δεν προχώρησε σε δημοσοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης του 2020. 

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της τράπεζας βρέθηκε σε συνεχή limit down το τελευταίο διάστημα, καθώς αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο επονομαζόμενος «νόμος Χαρδούβελη», για τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε οριστική απαίτηση του ελληνικού Δημοσίου. 

Σε ανακοίνωσή της η Attica Bank, αναφέρει ότι ετήσιες ατομικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Attica Bank για τη χρήση 1.1.2020 – 31.12.2020 εγκρίθηκαν την 5.5.2021, από τα αρμόδια όργανα της τράπεζας, αναμένοντας την ολοκλήρωση της σχετικής έκθεσης των ορκωτών ελεγκτών της KPMG.

Παράλληλα στο ποσό των 120 έως 150 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank μετά την ενεργοποίηση του «νόμου Χαρδούβελη» και, στο πλαίσιο αυτό, θα εκδοθούν δικαιώματα (warrants) υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση Πανταλάκη σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση, θα δοθεί η δυνατότητα στους υφισταμένους μετόχους να εξαγοράσουν τα warrants που θα εκδοθούν υπέρ του Δημοσίου και αν οι υφιστάμενοι μέτοχοι προχωρήσουν σε μερική εξαγορά των warrants τα αδιάθετα δικαιώματα θα προσφερθούν σε νέους επενδυτές, καθιστώντας πιθανή τη δραστική αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι όσα περισσότερα δικαιώματα ασκήσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι ή νέοι μέτοχοι τόσο μικρότερη θα είναι η κρατική ενίσχυση για την τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ταμείο των μηχανικών, το ΤΜΕΔΕ, ελέγχει το 46,32% των μετοχών της τράπεζας, ενώ ο ΕΦΚΑ ελέγχει το 32,34%.

Κεντρικός στόχος είναι η Attica Bank να περάσει στον έλεγχο ιδιωτών με την άσκηση του μεγαλύτερου μέρους των warrants από στρατηγικό ή στρατηγικούς επενδυτές και εικάζεται ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με επενδυτές.

Η ανακοίνωση της Attica Bank 

Η τράπεζα στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι: «σήμερα την 6/5/2021 και σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Δελτίου Τύπου αποτελεσμάτων της 28.4.2021 του Ομίλου της Attica Bank για την χρήση που έληξε την 31.12.2020, η Διοίκηση της Attica Bank ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα εξής:

Οι ετήσιες ατομικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Attica Bank για τη χρήση 1.1.2020 – 31.12.2020 εγκρίθηκαν την 5.5.2021, από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας, αναμένοντας την ολοκλήρωση της σχετικής έκθεσης των ορκωτών ελεγκτών της KPMG.

H Διοίκηση του Ομίλου έχει παράσχει στην KPMG τα τεκμήρια που ζητήθηκαν κατά την διάρκεια του ελέγχου και την 5.5.2021 υπέγραψε και την επιστολή παραστάσεων της Διοίκησης προς του ορκωτούς ελεγκτές της (‘Representation Letter’), για τον έλεγχο της χρήσης 1.1.2020 – 31.12.2020.

Οι παρατηρήσεις και προτάσεις των ορκωτών ελεγκτών, έχουν γίνει αποδεκτές από την Τράπεζα και έχουν ενσωματωθεί στις ατομικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, ενώ σημειώνεται ότι, δεν έχει γνωστοποιηθεί στην Διοίκηση επιφύλαξη των ορκωτών ελεγκτών ως προς τα οικονομικά μεγέθη. Παρά τα ανωτέρω, μέχρι τώρα (6/5/2021, ώρα 10:40), δεν έχει παραδοθεί στη Διοίκηση της Τράπεζας η προβλεπόμενη έκθεση ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών, καθώς όπως μας έχει πληροφορήσει ο ορκωτός μας ελεγκτής, εκκρεμεί η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών της KPMG για την διασφάλιση της ποιότητας του ελέγχου. Η Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του θέματος».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Πέραν της Attica Bank σε αναστολή διαπραγμάτευσης τέθηκε και η μετοχή της εταιρείας Interwood, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναστέλλεται από σήμερα, 6 Μαΐου 2021, η διαπραγμάτευση των μετοχών των εταιριών :

  • «ATTICA BANK AΤE", και για μέγιστο χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, σύμφωνα με την περίπτωση (δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 23 του ν. 3556/2007 (ΦΕΚ Α΄/91/30.4.2007), διότι δεν προέβη, εντός της προβλεπόμενης από το ν.3556/2007 προθεσμίας, σε δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση που έληξε την 31.12.2020.
  • Αναστέλλονται επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα και τα παράγωγα προϊόντα και ο δανεισμός επί αυτής της μετοχής "ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ-ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ Α.Τ.Ε.Ν.Ε", σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του Ν.3371/2005, καθώς, σε συνέχεια της από 05.05.2021 ανακοίνωσης της εταιρίας περί μη δυνατότητας έγκαιρης δημοσιοποίησης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεών της για τη χρήση 2020, δε διασφαλίζεται η προστασία του επενδυτικού κοινού και η ομαλή λειτουργία της αγοράς των μετοχών της, έως ότου η εταιρία καταρτίσει και δημοσιοποιήσει τις ως άνω οικονομικές καταστάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3556/2007».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ε. Βρεττού: Μονόδρομος η υιοθέτηση των αρχών του ESG στην Attica Bank

Συμμετέχοντας στο πάνελ «Financial Tools for Business» η CEO της τράπεζας σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπήςόπου κυοφορούνται εξελίξεις, ενώ παράλληλα εκπονούμε το νέο επιχειρησιακό μας πλάνο 5ετιας».