ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Metoxes, Agores
Φωτο: Shutterstock

Ήπια πτώση για τη Wall Street, συνεχίστηκαν οι πιέσεις για τεχνολογία

Η μεταβλητότητα υπήρξε το βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης στην αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να στρέφουν τις τοποθετήσεις τους σε κυκλικούς κλάδους.

Η αδύναμη πορεία του τεχνολογικού κλάδου ήταν η βασική αιτία για την αρνητική εικόνα της Wall Street, η οποία, πάντως, κατόρθωσε να μαζέψει σημαντικά τις αρχικές της απώλειες, ενώ την ίδια ώρα οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις τυχόν επιπτώσεις του στη νομισματική πολιτική της Fed δεν έχουν εκλείψει πλήρως. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,2% στις 34.327,79 μονάδες, με τον S&P 500 να εμφανίζει απώλειες 0,3% στις 4.163,29 μονάδες, ενώ στο -0,4% και τις 13.379,05 μονάδες βρέθηκε ο Nasdaq, ο οποίος, όμως, ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να υποχωρεί άνω του 1%. 

Σημαντικές οι πιέσεις για τους κορυφαίους τεχνολογικούς ομίλους, με Apple και Netflix να εμφανίζουν πτώση 0,9%, ενώ κατά 1,2% χαμηλότερα κινήθηκε ο τίτλος της Microsoft, με την Tesla να υποχωρεί 2%, μετά την ανακοίνωση ότι ο διάσημος επενδυτής Michael Burry έχει αρκετές short θέσεις στη μετοχή της εταιρείας.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για αρκετές συνεδριάσεις έντονης μεταβλητότητας, εξαιτίας και της πορείας του πληθωρισμού αλλά και της πανδημίας», εκτίμησε ο Mark Haefele, επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων της UBS, ο οποίος, πάντως, προσέθεσε ότι «δεν νομίζω ότι η πορεία του πληθωρισμού θα σταματήσει το ράλι για τις μετοχές, το οποίο θα στηριχθεί στους κυκλικούς κλάδους καθώς η οικονομική δραστηριότητα επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς». 

Οριακές απώλειες για τη μετοχή της AT&T αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε σε ιστορικό υψηλό, μετά τη φημολογία ότι βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές για τη συγχώνευση του μιντιακού της ομίλου με το Discovery Inc., μία συμφωνία, η οποία στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί θα δημιουργήσει έναν γίγαντα των μέσων με εταιρική αξία 150 δισ. δολαρίων. Στο +14% η μετοχή Class B της Discovery. 

Αναφορικά με τη γενικότερη πορεία της αγοράς οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ρευστοποιήσεις οφείλονται και στη διαμόρφωση των αποτιμήσεων σε υψηλά επίπεδα. «Δεν είναι μοναδική αιτία το «καμπανάκι» για την πορεία του πληθωρισμού που έκρουσε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και ο φόβος ότι τελικά η αγορά είναι υπέρ-αγορασμένη (overbought) και οι αποτιμήσεις πολύ υψηλές», αναφέρει σε έκθεσή της η JPMorgan

Σε ανοδική πορεία κινήθηκε η αγορά πετρελαίου, με το προθεσμιακό συμβόλαιο του brent να ενισχύεται 1,21% στα 69,54 δολάρια και το αντίστοιχο συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό να έχει κέρδη 1,48% στα 66,33 δολάρια. Ανάλογη η εικόνα και στην αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει άνοδο 1,54% στα 1.866,45 δολάρια, ενώ κέρδη άνω του 3% σημείωσε ο άργυρος στα 28,3 δολάρια. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ