ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Το αίνιγμα με τα κεφάλαια των Ελλήνων: Δισεκατομμύρια ψάχνουν απόδοση

Το διάλειμμα στην άνοδο του Χρηματιστηρίου με αφορμή την ΑΜΚ της Alpha Bank και η έντονη κινητικότητα κεφαλαίων από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Φυγή από τις προθεσμιακές, στροφή σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα, αμοιβαία. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Την ώρα που η ανοδική δυναμική της χρηματιστηριακής αγοράς δείχνει να έχει ανακοπεί, καθώς ο Γενικός Δείκτης έδειξε έντονα σημάδια κόπωσης στο επίπεδο των 910 μονάδων και γύρισε απότομα κάτω από τις 870 μονάδες με αφορμή την ανακοίνωση για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, στελέχη της αγοράς παρατηρούν με μεγάλο ενδιαφέρον τα μεγάλα ποσά ρευστότητας των Ελλήνων επενδυτών που… στροβιλίζονται προς αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων και υπογραμμίζουν ότι, εάν ένα μέρος αυτής της ρευστότητας κατευθυνθεί σε μετοχές, θα διαμορφωθεί ένα νέο σκηνικό στη Λεωφόρο Αθηνών.

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, τουλάχιστον όσον αφορά τις ροές ρευστότητας στην αγορά:

  • Από τη μια, τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που έχουν παρακολουθήσει από νωρίς το ράλι της αγοράς, ρευστοποιούν ένα μέρος των κερδών τους και αυτό γίνεται με μεγαλύτερη ένταση σε επίπεδα τιμών άνω των 900 μονάδων. Αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζουν στάση έναντι της αγοράς και πλέον περνούν μόνιμα στο στρατόπεδο των πωλητών, αλλά περιμένουν περισσότερες επιβεβαιώσεις των θετικών σεναρίων για την ελληνική οικονομία και τις εισηγμένες (αξιοποίηση Ταμείου Ανάκαμψης, επιστροφή σε ανάπτυξη με επιστροφή των τουριστικών ροών, βελτίωση εταιρικών αποτελεσμάτων) πριν προχωρήσουν σε έναν επόμενο γύρο αύξησης των τοποθετήσεών τους.
  • Την ίδια ώρα, οι Έλληνες επενδυτές, έχοντας συνειδητοποιήσει πλέον ότι σε εποχή μηδενικών επιτοκίων δεν υπάρχουν ικανοποιητικές αποδόσεις χωρίς ανάληψη ρίσκου, και διαθέτοντας «φουσκωμένα» βιβλιάρια καταθέσεων λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, φαίνεται ότι ανακαλύπτουν τη γοητεία των μετοχών και αυξάνουν με όλο και γρηγορότερους ρυθμούς τις επενδυτικές θέσεις τους στο ΧΑ. Παράλληλα, στρέφονται και σε εταιρικά ομόλογα, αλλά και σε αμοιβαία κεφάλαια.

Πού κινούνται τα κεφάλαια

Η παρουσία των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών έχει γίνει έντονα αισθητή φέτος, όπως παρατηρούν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς και διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Μεγάλου ύψους κεφάλαια ιδιωτών προσφέρθηκαν μέχρι στιγμής τόσο στις εκδόσεις ομολόγων που έγιναν μέσω του ΧΑ, όσο και στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, η οποία άντλησε 1,4 δισ. ευρώ με απρόσμενη ευκολία.
  • Στο ομόλογο της Motor Oil, ύψους 200 εκατ. ευρώ, προσφέρθηκαν συνολικά κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ. Την Παρασκευή έκλεισε η έκδοση της ναυτιλιακής Costamare, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με προσφορές 655 εκατ. ευρώ, γεγονός αξιοσημείωτο, αν λάβει κανείς υπόψη ότι πρόκειται για μια εταιρεία που δεν είναι γνωστή στο ευρύτερο κοινό και δεν έχει δώσει δείγματα γραφής στο ΧΑ, ενώ πρόκειται για μια έκδοση με ιδιαιτερότητες και αυξημένο ρίσκο, λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων της εταιρείας.
  • Οι διαχειριστές αμοιβαίων παρατηρούν μεγάλη αύξηση στις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, οι καθαρές εισροές φέτος -μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας- ανέρχονταν σε 859 εκατ. ευρώ, όταν ολόκληρο το 2020 ήταν 156,5 εκατ. ευρώ. Δεν κατευθύνεται, βεβαίως, το σύνολο αυτών των κεφαλαίων σε έμμεσες επενδύσεις σε μετοχές, καθώς πολλά τοποθετούνται σε ομολογιακά αμοιβαία και σε άλλες κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά ένα σημαντικό μέρος βρίσκει το δρόμο προς το ΧΑ, καθώς αρκετά κεφάλαια τοποθετούνται σε μεικτά και μετοχικά αμοιβαία.

Στα ύψη οι «ευέλικτες» καταθέσεις, φεύγει χρήμα από τις προθεσμιακές

Από τα στοιχεία για τις κινήσεις των καταθέσεων, που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, φαίνεται πώς έχουν επιδράσει η πανδημία και τα μηδενικά επιτόκια στη συμπεριφορά των καταθετών. Από τη μια, οι «ευέλικτες» καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως έχουν σημειώσει μεταξύ τέλους 2019 και τέλους πρώτου τριμήνου 2021 μια θεαματική αύξηση κατά 27,6 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας τα 130 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι προθεσμιακές καταθέσεις, που άλλοτε ήταν το κλασικό καταθετικό προϊόν για όσους ήθελαν μια σίγουρη και ικανοποιητική απόδοση, έχουν κάνει «βουτιά» 7,6 δισ. ευρώ, στα 45,3 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, το φαινόμενο που παρατηρείται στις περισσότερες δυτικές οικονομίες, όπου η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική αυξάνει θεαματικά τη ρευστότητα, είναι ορατό και στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης νομισματικής κυκλοφορίας M3, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει εκτιναχθεί κατά 21 δισ. ευρώ από το τέλος του 2019 ως το τέλος α’ τριμήνου 2021, φθάνοντας τα 178,5 δισ. ευρώ.

Όπως παρατηρούν τα στελέχη της αγοράς, μετά από αρκετά χρόνια η εγχώρια οικονομία μοιάζει να έχει λύσει τα προβλήματα ρευστότητας και πλέον αντιμετωπίζει ένα άλλο πρόβλημα: πού θα τοποθετηθούν οι οικονομίες των πολιτών για να φέρουν μια ικανοποιητική απόδοση, όταν ακόμη και οι προθεσμιακές καταθέσεις έχουν πλέον επιτόκια πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, δηλαδή εάν δεν υπάρξουν γεγονότα που θα κλονίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη στο Χρηματιστήριο, ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών θα καταλήξουν σε μετοχές, δίνοντας νέα ώθηση στην αγορά, ακριβώς την ώρα που οι ξένοι επενδυτές κινούνται περισσότερο προς τη ρευστοποίηση κερδών, παρά σε νέες τοποθετήσεις.

Μια κρίσιμη εβδομάδα: Η αύξηση της Alpha και τα αποτελέσματα τριμήνου

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που αρχίζει σήμερα είναι αρκετά κρίσιμη, από αυτή την άποψη, καθώς οι επενδυτές περιμένουν αφενός να βγάλουν συμπεράσματα για την πορεία του τραπεζικού κλάδου, κυρίως με βάση τις ανακοινώσεις από την Alpha Bank για την αύξηση κεφαλαίου, και, αφετέρου, να διαπιστώσουν από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων σημαντικών εισηγμένων αν επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για βελτίωση των μεγεθών:

  • Ο τραπεζικός δείκτης, που χάνει 17% φέτος και έχει πλέον, μετά την αύξηση της Πειραιώς, αυξημένη συμμετοχή στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη και του FTSE υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα «πάρει γραμμή» από την Alpha Bank, καθώς οι επενδυτές περιμένουν περισσότερα στοιχεία για τους όρους της αύξησης κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν, υπάρχει η εντύπωση ότι η αύξηση αυτή δεν θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τη μετοχή της τράπεζας και, ευρύτερα, για την αγορά, καθώς η Alpha δεν αναμένεται να σχηματίσει μεγάλο αποθεματικό για απορρόφηση ζημιών, μειώνοντας το μετοχικό κεφάλαιο, ενώ οι παλαιοί μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν νέες μετοχές με βάση τα ποσοστά συμμετοχής τους. Ενθαρρυντικό είναι, επίσης, ότι οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank διέψευσαν την Παρασκευή, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
  • Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, οι ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το α’ τρίμηνο ήταν, πιθανότατα, το τελευταίο πολύ δύσκολο τρίμηνο της πανδημίας και οι επενδυτές θα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για την ανθεκτικότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές των εισηγμένων. Στο χορό των ανακοινώσεων μπαίνουν η ΕΧΑΕ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, E-NET, Quest, Lamda Development, Eurobank, Alpha Βank, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη και παρουσίαση της Aegean στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Έντονη μεταβλητότητα στις αγορές

Οι κινήσεις των επενδυτών στο ΧΑ θα γίνονται και αυτή την εβδομάδα με το βλέμμα στραμμένο στα διεθνή χρηματιστήρια, όπου αναμένεται να επικρατήσει  και πάλι έντονη μεταβλητότητα:

  • Η εβδομάδα έκλεισε στην Ευρώπη με άνοδο 0,57% για τον Stoxx 600 την Παρασκευή και συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά αυτό τον μήνα ο δείκτης, αφού «αναρριχήθηκε» σε ρεκόρ (445 μονάδες, στις 10 Μαΐου) παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Υπάρχει, πάντως, η προσδοκία ότι η Ευρώπη θα πάρει τη σκυτάλη της χρηματιστηριακής ανόδου από την Αμερική, καθώς μόλις τώρα η ευρωπαϊκή οικονομία ανοίγει βηματισμό μετά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.
  • Στη Wall Street, τη μεταβλητότητα τροφοδοτούν οι μετακινήσεις κεφαλαίων από την τεχνολογία στις κυκλικές μετοχές, που οδηγούν σε πτωτική κίνηση τον S&P 500 και τον Nasdaq και σε άνοδο τον Dow Jones. Η αγορά παρακολουθεί πολύ στενά κάθε δήλωση αξιωματούχου της Fed και κάθε νέο οικονομικό στοιχείο, που θα μπορούσαν να δείξουν ότι είναι πιθανή μία γρηγορότερη από το αναμενόμενο σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Εξίσου στενά, παρακολουθεί και την πορεία της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, που πλησίασε στις 19 Μαΐου το 1,70%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 1,62%. Πηγή αστάθειας, εξάλλου, είναι και το Bitcoin που βρίσκεται σε συνεχή πίεση και έχει υποχωρήσει κάτω από τα 35.000 δολ. ενώ τον Απρίλιο είχε κάνει ρεκόρ κοντά στα 65.000 δολ. Τέλος, αρκετές σημαντικές εισηγμένες, όπως η NVIDIA και η Dell έχουν προγραμματισμένες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου αυτή την εβδομάδα.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Ποταμός» 3,4 δισ. σε ομόλογα και ΧΑ, έρχονται νέα κύματα κεφαλαίων

Μόνο το πρώτο τετράμηνο και πριν οριστικοποιηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, οι ξένοι τοποθέτησαν κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ. Η αναβάθμιση, η είσοδος σε διεθνείς δείκτες και οι επόμενες εισροές.
ΑΓΟΡΕΣ

Αγοράζουν μετοχές οι ασφαλιστικές αλλά όχι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι ασφαλιστικές εταιρείες αύξησαν κατά 108 εκατ. τις θέσεις τους σε μετοχές, αλλά τοποθέτησαν μόνο 5 εκατ. σε ελληνικούς τίτλους. Γιατί αποφεύγουν το ΧΑ και πότε θα αλλάξουν στάση.
ΑΓΟΡΕΣ

ΤτΕ: Τι κέρδισαν τα ομόλογα και οι μετοχές από την επενδυτική βαθμίδα

Ραγδαία υποχώρηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και μείωση του spread από τα γερμανικά ομόλογα κοντά στις 100 μονάδες βάσης, ρεκόρ 10ετίας στο χρηματιστήριο και φθηνότερη χρηματοδότηση για τις τράπεζες καταγράφει η Τρ. Ελλάδος.
trapezes-banks
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς οι ελληνικές τράπεζες «κλειδώνουν» διπλάσιες αποτιμήσεις από το 2019

Η τεράστια διαδρομή που έχουν διανύσει οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές από το 2019: Τι δείχνει η σχέση τιμής προς τη λογιστική αξία. Πώς οι διεθνείς επενδυτές θα επιβεβαιώσουν με τα κεφάλαιά τους την αλλαγή επενδυτικής «πίστας».
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι «βλέπουν» οι αναλυτές: Γιατί παραμένουν φθηνές οι μετοχές

Οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Χάνουν το πλεονέκτημα των επιτοκίων, αλλά θα είναι αντίβαρο η αύξηση χορηγήσεων. Ποιες είναι οι τιμές στόχοι.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ΧΑ παίζει... μπάλα μόνο του: Πρώτο με διπλάσια απόδοση από τον δεύτερο

Ο Economist πίνει... ούζο στο όνομα της ελληνικής αγοράς: Κορυφαία πραγματική απόδοση στον κόσμο με απόσταση σχεδόν 20 μονάδων από τη δεύτερη. Γιατί δεν είναι υπερβολικές οι αποτιμήσεις των μετοχών: οι κρίσιμοι δείκτες.