ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Τρ. Πειραιώς: Αισιοδοξία JP Morgan, Axia για το σχέδιο "Sunrise"

Η Axia Research ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 2,15 ευρώ για τη μετοχή της τράπεζας, ενώ η JPMorgan Cazenove εστιάζει περισσότερο στην αύξηση των χορηγήσεων δανείων.

Με θετικό τρόπο σχολιάζουν τόσο τα οικονομικά μεγέθη α’ τριμήνου 2021 όσο και τους στόχους που έχει θέσει η Τράπεζα Πειραιώς τόσο η JPMorgan Cazenove όσο και η Axia Research σε εκθέσεις τους για την τράπεζα, εστιάζοντας περισσότερο στην εφαρμογή του προγράμματος «Sunrise» όσο και στην εκπεφρασμένη πρόθεσή της να αυξήσει τις χορηγήσεις προς την πραγματική οικονομία. 

Η JPMorgan Cazenove δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα νέα δάνεια που εκταμίευσε η τράπεζα στο α’ τρίμηνο τα οποία έφθασαν στα 2,1 δισ. ευρώ, αλλά και στον στόχο της διοίκησης για συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας κατά 5,7 δισ. έως το τέλος του έτους, έναν στόχο που χαρακτηρίζει επιτεύξιμο. 

Σημειώνει ότι η βελτίωση στις οικονομικές συνθήκες, μέσω και της βοήθειας που θα προσφέρουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τις εκταμιεύσεις στο διάστημα 2021 – 2024, τον οποίο, πάντως, κρίνει αρκετά φιλόδοξο.

Ειδική αναφορά γίνεται στο σχέδιο «Sunrise», με τον αμερικανικό χρηματοοικονομικό όμιλο να αναφέρει ότι μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την τράπεζα έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) αλλά και βελτίωση στην προ προβλέψεων κερδοφορία. 

Σχετικά με τη μείωση των NPEs, σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει ως στόχο την ολοκλήρωση των συναλλαγών Phoenix και Vega ύψους επτά δισ. ευρώ στο τρέχον τρίμηνο, ενώ το «Sunrise 1» των επτά δισ. ευρώ βρίσκεται τώρα στο στάδιο της δεσμευτικής προσφοράς, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η JPMorgan Cazenove δεν δίνει τιμή – στόχο ή σύσταση για τη μετοχή της ελληνικής τράπεζας. 

Axia: Επιτεύξιμοι οι επιχειρηματικοί στόχοι 

Η ελληνική χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο ώστε να υλοποιήσει επιτυχώς το επιχειρηματικό της σχέδιο, δίνοντας σύσταση «αγορά» («buy») και τιμή – στόχο στα 2,15 ευρώ, σημαντικά υψηλότερα από τα 1,52 ευρώ που διαπραγματεύεται σήμερα η μετοχή. Αυτό σημαίνει ότι ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς έχει δυνατότητα ανόδου 40% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. 

Τα εύσημα δίνει και η Axia στην τράπεζα για τις εκταμιεύσεις δανείων στο α’ τρίμηνο αλλά και για τους στόχους που έχει θέσει για το σύνολο του έτους, ενώ τονίζεται ότι μετά από ένα πολύ δύσκολο 2020 η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο ώστε να ολοκληρώσει επιτυχημένα το επιχειρηματικό της σχέδιο. 

Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι, όπως ακριβώς συνέβη στο α’ τρίμηνο και στα επόμενα στα αποτελέσματα θα περιλαμβάνεται μία σειρά «έκτακτων παραγόντων», με δεδομένη την εν εξελίξει εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου της τράπεζας.

Στο α’ τρίμηνο τα έκτακτα στοιχεία αφορούσαν τα κέρδη από συναλλαγές (0,4 δισ. ευρώ) αλλά και ύψους 0,8 δισ. ευρώ πιστωτικές απομειώσεις που σχετίζονται με τις τιτλοποιήσεις Vega / Phoenix.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η πρεμιέρα της Πειραιώς στο ΧΑ: Η «βουτιά», τα 135 εκατ. και η συνέχεια

Πώς «σκούπισαν» 17 εκατ. μετοχές από το limit down μέσα σε 20 λεπτά. Οι χιλιάδες εντολές αγοράς - καρμπόν 757 τεμαχίων πιθανότατα από private bank για λογαριασμό πελατών της. Τι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Χρήστος Μεγάλου, Τράπεζα Πειραιώς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Φυγή προς τα εμπρός με δέκα βήματα, αλλάζει σελίδα η τράπεζα

Στο μισό έπεσαν τα «κόκκινα» δάνεια, ορατός ο στόχος για μονοψήφιο δείκτη. Ενισχύθηκε η κεφαλαιακή βάση και η κερδοφορία, ρεκόρ χορήγησης δανείων το β' τρίμηνο. Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του σχεδίου "Sunrise".