ΓΔ: 1376.69 0.82% Τζίρος: 44.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:11:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Με ισχυρό ενδιαφέρον από funds το νέο road show του Χρηματιστηρίου

Ποιες είναι οι 34 εισηγμένες που εκπροσωπούνται στο 10ο Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης που θα γίνει διαδικτυακά. Συμμετέχουν οι CEO's των τραπεζών, ισχυρή εκπροσώπηση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με το μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων εταιριών από την έναρξη της διοργάνωσης το 2008, με νέα ονόματα και ισχυρή εκπροσώπηση από τον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δεσπόζει το 2021 στις αποδόσεις του Χ.Α. ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το 10ο Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης που διοργανώνει η ΕΧΑΕ. 

Πρόκειται για το καθιερωμένο road show που πρωτοξεκίνησε το 2008 με φυσική παρουσία, όπου ταξίδευαν τα στελέχη των εισηγμένων στη Νέα Υόρκη για πολλαπλές συναντήσεις με funds παγκόσμιου βεληνεκούς, όμως φέτος –όπως και πέρυσι– λόγω του Covid-19 πραγματοποιείται διαδικτυακά. 

Έως αργά χθες το βράδυ η ΕΧΑΕ δεν έδινε ακριβή αριθμό των ραντεβού που έχουν κλείσει οι διοικήσεις των 34 εισηγμένων με εκπροσώπους ξένων διαχειριστών και funds managers και τούτο διότι τα ραντεβού συνεχίζονταν να κλείνουν έως την τελευταία στιγμή, ενώ και σήμερα θα συνεχίζονται. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με κύκλους της ΕΧΑΕ, τα ραντεβού αναμένεται να φτάσουν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. 

Για πρώτη φορά σε τέτοιο road show θα συμμετάσχουν φέτος οι Quest Συμμετοχών, Epsilon Net και Entersoft, έχοντας μάλιστα επιτύχει έως τώρα πολλά κλεισμένα ραντεβού, με την τελευταία να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των εταιρειών με τα περισσότερα ραντεβού. Οι διοικήσεις των 34 εισηγμένων εταιρειών θα έχουν 45λεπτες virtual επαφές με πάνω από 70 επενδυτικά funds και περίπου 120 διαχειριστές κεφαλαίων στις ΗΠΑ.

Συνολικά, τα περισσότερα ραντεβού έως τώρα έχουν οι εταιρείες ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς Financial, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΔΕΗ και Entersoft.  Τα funds που δίνουν το παρών προέρχονται τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ, ενώ πολλά εξ αυτών είναι εκ των κορυφαίων του κόσμου, καθώς διαχειρίζονται τεράστια κεφάλαια σε διεθνές επίπεδο. Ήδη οι περισσότερες εισηγμένες έχουν την εικόνα αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου, υπάρχει πληθώρα επιχειρηματικών εξελίξεων, εκδόσεις ομολογιακών αλλά και αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν αναμονή της μεγάλης επανεκκίνησης. 

Σε κομβική συγκυρία το φετινό road show 

Το φετινό road show έρχεται σε μια κομβική συγκυρία για την Ελλάδα και το ελληνικό χρηματιστήριο. Η χώρα έχει βγει από μια υπερδεκαετή δημοσιονομική και οικονομική κρίση που την πήγε πολύ πίσω, καθυστερώντας μεταρρυθμίσεις και αλλαγές χρόνων, ενώ το Χ.Α. –λόγω αυτών των εξελίξεων– έχασε το παγκόσμιο bull market. 

Πλέον, η χώρα βρίσκεται σε ένα διαφορετικό «σκαλοπάτι», καθώς προ διετίας υπήρξε πολιτική αλλαγή με την εκλογή μιας κυβέρνησης που είναι ξεκάθαρα υπέρ των επενδύσεων, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στην εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, εντός και εκτός χρηματιστηρίου. Αντανακλάται επίσης και στο μεγάλο ενδιαφέρον κορυφαίων ξένων ομίλων για επενδύσεις στο χώρο των ΑΠΕ, στις νέες τεχνολογίες (digital hub και data center των Pfizer, Cisco, Microsoft, Teem Wiewer, Deloitte, Lamda Hellix κ.α.), στις υποδομές, στο real estate, στη γεωργία (φαρμακευτική κάνναβη), ακόμη και στις κινηματογραφικές παραγωγές. 

Η Ελλάδα μπορεί να έχασε περίπου έναν χρόνο λόγω της πανδημίας, όμως βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή, δεδομένου ότι και η κοινωνία είναι περισσότερο δεκτική σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έως πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν ταμπού. Παράλληλα, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να αλλάξει επίπεδο σε όλους τους τομείς και να (υπερ)καλύψει όλο το χαμένο έδαφος από την περασμένη δεκαετία που βρέθηκε στο «γύψο» των μνημονίων, των πακέτων στήριξης, των capital controls και της χρεοκοπίας των τραπεζών. 

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν είναι οι εξής: ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, Entersoft, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι-Κρι, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς Financial, ΟΛΠ, Prodea Investments, Profile Software, ΔΕΗ, Quest Συμμετοχών, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν και Viohalco.

Ποιοι θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση 

Από την πλευρά της κυβέρνησης, το παρών θα δώσουν με ξεχωριστές ομιλίες ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης, ο Κωνσταντίνος Σκρέκας, υπουργός Ενέργειας, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης

Παράλληλα, σε επίπεδο κορυφής θα εκπροσωπηθούν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που επίσης βρίσκονται στην αιχμή των εξελίξεων, λόγω είτε των ΑΜΚ, είτε των διαδικασιών απαλλαγής από τα «τοξικά» των «κόκκινων» δανείων. Το «παρών» θα δώσουν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο CEO της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς και ο CEO της Alpha Βασίλης Ψάλτης. Επίσης, θα μιλήσει η Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο David Burger, Deputy Chief of Mission στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και ο Νίκος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της ΕΧΑΕ.

Τι έγινε πέρυσι 

Το περυσινό 9ο Greek Investment New York Forum, έγινε επίσης διαδικτυακά μεταξύ 15 και 18 Ιουνίου 2020 με τη συμμετοχή 29 εισηγμένων εταιρειών. Οι τηλεδιασκέψεις των διοικήσεων των εισηγμένων με τους διαχειριστές και τους εκπροσώπους των ξένων funds ξεπέρασαν τις 550, αριθμός ιδιαίτερα ικανοποιητικός, δεδομένης της συγκυρίας. Το «παρών» έδωσαν 77 διεθνή επενδυτικά funds και 116 διαχειριστές χαρτοφυλακίου. 

Στο περυσινό road show το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών έλκυσαν οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Στην κορυφή της ζήτησης ήταν οι ΟΠΑΠ, Jumbo και ΔΕΗ, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, με τις δύο πρώτες να θεωρούνται δύο εξαιρετικά «χαρτιά» της αγοράς με «εγγυημένα» κέρδη και γενναία μερισματική απόδοση διαχρονικά, όμως πέρυσι (όπως και φέτος) αντιμετώπισαν την ιδιαιτερότητα του κλεισίματος των καταστημάτων για περίπου δύο μήνες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. 

Όσο για τη ΔΕΗ, η εταιρεία βρίσκεται σε πορεία επιστροφής σε βιώσιμη λειτουργία, μπαίνει στις ΑΠΕ και γενικώς «ξεφορτώνεται» βαρίδια του παρελθόντος, κάτι που άλλωστε αντανακλάται στη μετοχή η οποία ήταν από τις πρωταγωνίστριες του 2020, ενώ και φέτος κερδίζει 20,52%. Μάλιστα, από τα χαμηλά της 16ης Μαρτίου 2020 η μετοχή της ΔΕΗ έχει ράλι +478%. 

Υψηλά στις προτιμήσεις των ξένων ήταν και οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών. Αυτές οι μετοχές άλλωστε ξεχωρίζουν και επενδυτικά τα τελευταία χρόνια στο Χ.Α. ενώ και διεθνώς είναι στην αιχμή του δόρατος. Παρόμοια εικόνα αναμένεται και στη φετινή εκδήλωση. 

Το πρόγραμμα του 10ου Road Show της ΕΧΑΕ στη Ν. Υόρκη
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστές vs Γ. Κοντόπουλου: Τα... casus belli και το μέλλον του ΧΑ

Αντιδρούν οι ελληνικές χρηματιστηριακές στις πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης της ΕΧΑΕ για ενίσχυση της παρουσίας ξένων εταιρειών με το βλέμμα σε ένα deal με τη Euronext. Αντιπροτείνουν αύξηση εισηγμένων και περιφερειακές συνεργασίες.
xrimastirio, agores, xa, metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Αρχίζει κινητικότητα στο Χρηματιστήριο για νέες εισαγωγές εταιρειών

Εγκρίνεται η εισαγωγή των εταιρειών ακινήτων Μπλε Κέδρος και Dimand, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από δύο μεγάλες εταιρείες για την Κύρια Αγορά. Η R Energy 1 και η NewCo κατευθύνονται στην Εναλλακτική.
xrimastirio, agores, xa, metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Από την ακραία απαξίωση στο στοίχημα της αναγέννησης

Το «τραύμα» του '99, η μεγάλη περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και η μαζική έξοδος εισηγμένων εταιρειών και επενδυτών από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκληση για τη νέα διοίκηση Κοντόπουλου η αναζωογόνηση της αγοράς.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση 5,4% στο ΧΑ από τα υψηλά Μαρτίου, απώλειες έως 21% στον 25άρη

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν αρκετές μετοχές του Large αλλά και του Mid Cap το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τα υψηλά των 13 ετών και τις 1.434 μονάδες, όπου βρέθηκε το ΧΑ βρέθηκε στις 4 Μαρτίου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.