ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τρ. Πειραιώς: Θετική στάση για το ομόλογο από τον οίκο Autonomous

Ο οίκος προβλέπει ότι η απόδοση του ομολόγου AT1 θα κυμανθεί μεταξύ 8 και 9%. Εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα εφαρμοσθεί με επιτυχία το σχέδιο εξυγίανσης χαρτοφυλακίου και κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Με απόδοση 8% - 8,5% η οποία θα μπορούσε να ανέλθει και κοντά στο 9% εκτιμά η Autonomous ότι θα εκδοθεί το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (Aditional Tier 1 - AT1) της Τρ. Πειραιώς. Σημειώνεται ότι οι έως τώρα εκτιμήσεις της αγοράς ανέβαζαν την απόδοση πάνω από 9%, έως και στο 9,5%.

Ο οίκος τονίζει ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα υποστηρίξουν το σχέδιο για την γρήγορη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δηλώνει την πεποίθησή του ότι η τράπεζα θα εφαρμόσει με επιτυχία το σχέδιο εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου και κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Όπως αναφέρει η Autonomous, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά σε μια έκδοση τίτλων που αθροίζονται στη βασική κεφαλαιακή επάρκεια (AT1) αμέσως μετά την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και η έκδοση ΑΤ1 θα είναι η πρώτη από ελληνική τράπεζα.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς, σημειώνει η Autonomous, η νέα έκδοση θα προσθέσει περίπου 1,4% στο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας. Η τράπεζα θα μπορούσε να είχε αναβάλλει για αργότερα αυτή την έκδοση, αλλά η πρόθεση της να φέρει στο 2021 την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 18 δισ. ευρώ σημαίνει ότι η έκδοση ΑΤ1 θα χρειασθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Η Autonomous εκτιμά ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι καλές, με ένα μεγάλο αριθμό συναλλαγών υψηλότερου κινδύνου από τράπεζες να έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα και με ρεκόρ όγκου εκδόσεων τίτλων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (CCC) μέσα στη φετινή χρονιά.

Εξηγώντας τις βασικές παραμέτρους της νέας έκδοσης, ο οίκος αναφέρει πως πρόκειται για ένα ομόλογο χωρίς ημερομηνία λήξης (perpetual) το οποίο δεν μπορεί να ανακληθεί πριν την παρέλευση 5,5 ετών (PNC 5.5). Το ομόλογο βαθμολογείται με Ca από τη Moody’s και με CCC- από την Standard & Poor’s. 

Όσον αφορά το ποσό της έκδοσης, ο οίκος σημειώνει ότι η τράπεζα εργάζεται για να αντλήσει 600 εκατ. ευρώ ποσό που θα προσθέσει 1,4% στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενόψει της διάθεσης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ παράλληλα θα καλυφθεί η εποπτική απαίτηση για πρόσθετα βασικά κεφάλαια 2,1% μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο οίκος σημειώνει ότι από την πλευρά της διοίκησης της Τρ. Πειραιώς υπήρξε υπαινιγμός ότι μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου η τράπεζα θα μπορούσε να εκδώσει μικρότερο ποσό τίτλων ΑΤ1, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Autonomous εφόσον υπάρξει επαρκής ζήτηση για την έκδοση η τράπεζα τελικά θα αντλήσει το αρχικά επιδιωκόμενο ποσό των 600 εκατ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα που απορρέει από τα δάνεια σε αναστολή, να ικανοποιήσει τις εποπτικές απαιτήσεις και να υποστηρίξει την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Η Autonomous σημειώνει επίσης ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αυτή που καθοδηγεί τις κινήσεις της Τρ. Πειραιώς καθώς η τράπεζα επιδιώκει πολύ γρήγορη μείωση των NPE’s από το 45% στα τέλη του 2020 σε περίπου 10% ως το τέλος του 2021. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την μεταφορά δανείων εκτός ισολογισμού, ενώ οι προβλέψεις που έχουν σχηματιστεί για αυτά τα δάνεια υπολογίζεται πως είναι περίπου 20% χαμηλότερες από το απαιτούμενο.

Με την εκκαθάριση των προβληματικών δανείων η Τρ. Πειραιώς θα βελτιώσει τον δείκτη Texas, που απεικονίζει την σχέση των προβληματικών δανείων με τα ίδια κεφάλαια, από το 135% στο τέλος του 2020 στο 60% περίπου του 2021. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Autonomous που έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι τα ομόλογα ΑΤ1 θα μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές εάν μειωθεί η βασική κεφαλαιακή επάρκεια κάτω από το ελάχιστο όριο, η Πειραιώς θα έχει ένα «μαξιλάρι» κεφαλαίων πάνω από την ελάχιστη απαίτηση του 11,7% με βάση τις εκτιμήσεις για το 2023, ενώ με την έκδοση των τίτλων ΑΤ1 θα αυξηθεί η απόσταση ανάμεσα στα βασικά κεφάλαια και τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις.

Ο οίκος σημειώνει προς τους ενδιαφερόμενους για το ομόλογο πως όσοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στην έκδοση θα πρέπει, επίσης, να είναι πεπεισμένοι ότι η τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα εξυπηρετούμενα δάνεια και ότι τα δάνεια σε αναστολή δεν θα χειροτερεύσουν πέρα από τις αρχικές προβλέψεις.

Συνεπώς χρειάζεται μια συνολικότερη εμπιστοσύνη στη πορεία της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών και στη βασική υπόθεση ότι φέτος θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ με ώθηση και από τα κοινοτικά κονδύλια. Κατά την εκτίμηση του οίκου η Πειραιώς έχει καλές πιθανότητες να υλοποιήσει τα σχέδια της, γι' αυτό και ήδη η Autonomous συστήνει ήδη την αγορά των τίτλων Tier 2 που έχει εκδώσει η Πειραιώς, εκτιμώντας μάλιστα ότι η Πειραιώς θα ωφεληθεί περισσότερο από άλλες τράπεζες από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Ο οίκος δεν παραλείπει πάντως να υπενθυμίσει πως πρόκειται για μια επένδυση υψηλού κίνδυνου όπως φαίνεται και από τις πιστοληπτικές βαθμολογίες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, Bank
ΑΓΟΡΕΣ

«Ξεκλειδώνουν» τις αγορές οι τράπεζες: Μαραθώνιος για άντληση 13 δισ.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επιτυχία της Τρ. Πειραιώς στην πρώτη έκδοση τίτλου AT1 από ελληνική τράπεζα. Δύσκολη αποστολή τα επόμενα χρόνια: οι τράπεζες θα πρέπει να αντλούν 3 δισ. το χρόνο έως το 2025.
ΑΓΟΡΕΣ

JP Morgan: Θετική για τα ομόλογα της Πειραιώς μετά το σχέδιο "Sunrise"

Αναβάθμιση για πρώτη φορά σε "overweight" για τα υφιστάμενα ομόλογα της Τρ. Πειραιώς, συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιτυχία της επόμενης έκδοσης ύψους 600 εκατ. ευρώ. Κλειδί η αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα με τα κεφάλαια των Ελλήνων: Δισεκατομμύρια ψάχνουν απόδοση

Το διάλειμμα στην άνοδο του Χρηματιστηρίου με αφορμή την ΑΜΚ της Alpha Bank και η έντονη κινητικότητα κεφαλαίων από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Φυγή από τις προθεσμιακές, στροφή σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα, αμοιβαία. Τι δείχνουν τα στοιχεία.
ΑΓΟΡΕΣ

Τα μυστικά του πρώτου ναυτιλιακού ομολόγου που μπαίνει στο Χρηματιστήριο

To ελκυστικό επιτόκιο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της έκδοσης, οι κίνδυνοι της ναυτιλίας και το ιστορικό συνέπειας της Costamare. Υπετριπλάσια απόδοση από τον δείκτη S&P 500 είχε η μετοχή το τελευταίο 12μηνο.