Ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε επιχείρηση στη Συρία με στόχο την εξάλειψη μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καθώς και την καταστροφή υποδομών και εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου μέσω της πλατφόρμας X.
Η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε ως «άμεση ανταπόδοση» για την πρόσφατη επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτικών και ενός διερμηνέα στη Συρία. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, «σήμερα καταδιώξαμε και σκοτώσαμε εχθρούς μας. Πολλούς από δαύτους. Και θα συνεχίσουμε».
Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM) έκανε λόγο για «μαζικό» πλήγμα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πηγές των συριακών σωμάτων ασφαλείας, τα πλήγματα σημειώθηκαν στην έρημο κοντά στη Χομς, καθώς και σε επαρχιακές περιοχές κοντά στη Ντέιρ Εζούρ και τη Ράκα.
Μετά τις εκρήξεις ακολούθησαν «πυρά όπλων μέσου διαμετρήματος στην έρημο» νοτιοδυτικά της Ράκα, όπως ανέφερε τοπικός αξιωματούχος. Τα περιστατικά καταγράφηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή de facto κυβέρνηση.
Ο δράστης της επίθεσης στην Παλμύρα, ο οποίος σκότωσε τρεις Αμερικανούς, ταυτοποιήθηκε ως μέλος των συριακών δυνάμεων ασφαλείας. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο συμβάν στη Συρία μετά την ανάληψη της εξουσίας από συμμαχία ισλαμιστών και τζιχαντιστών, η οποία είχε προσεγγίσει τις ΗΠΑ.
Η περιοχή της Παλμύρας είχε βρεθεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ πριν την κατάρρευση του «χαλιφάτου» το 2019, έπειτα από επιχειρήσεις του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την Ουάσιγκτον.
Παρά την ήττα του ΙΚ, μαχητές του εξακολουθούν να πραγματοποιούν σποραδικές επιθέσεις σε απομονωμένες περιοχές της συριακής ερήμου.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προσωρινού Σύρου προέδρου Άχμεντ ας Σάρα στην Ουάσιγκτον, η Δαμασκός εντάχθηκε στον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν κυρίως σε περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο στη βορειοανατολική Συρία, καθώς και στη βάση ατ Τανφ κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.
Η ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο οποίος εμφανίζεται σκεπτικιστής απέναντι στην ανάπτυξη στρατευμάτων στο εξωτερικό, εγείρει ερωτήματα για τη μελλοντική παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία.
Τον Απρίλιο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να μειώσει στο μισό τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών στη Συρία, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιηθεί ο ακριβής αριθμός τους.