ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μικρά κέρδη για τη Wall Street με νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500

Κέρδη 0,4% για την εβδομάδα σημείωσε ο S&P 500, με τον Nasdaq να ακολουθεί πολύ καλύτερη πορεία και να ενισχύεται 1,1%, ενώ αντίθετα εβδομαδιαίες απώλειες 0,8% είχε ο Dow Jones.

Ήπια ανοδική κίνηση για την αμερικανική αγορά με τον S&P 500, όμως, να φθάνει σε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, ενώ οι τρεις βασικοί δείκτες εμφάνισαν μεικτή εικόνα για την εβδομάδα. Η προσοχή στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση της Fed στις 15 και 16 Ιουνίου. 

Άνοδος μόλις 0,04% για τον Dow Jones στις 34.479,60 μονάδες, ο οποίος έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 0,8%. Στο +0,2% και τις 4.247,44 μονάδες ο S&P 500 με εβδομαδιαία κέρδη 0,4%, εμφανίζοντας την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου. Κέρδη 0,4% στις 14.069,42 μονάδες για τον Nasdaq, ο οποίος σε εβδομαδιαία βάση εμφάνισε την καλύτερη εικόνα με άνοδο 1,9%. 

Σημαντικά κέρδη για τις μετοχές των Apple, Microsoft και Netflix και αυτό παρά την κατάθεση ενός πακέτου πέντε νομοσχεδίων από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, που θέτουν τους κορυφαίους τεχνολογικούς ομίλους στο στόχαστρο των αντιμονοπωλιακών αρχών. 

Η καλή εικόνα της Wall Street ξεκίνησε την Πέμπτη, καθώς παρά την άνοδο σε υψηλό άνω των 13 ετών του αμερικανικού πληθωρισμού τον Μάιο, επενδυτές και αναλυτές εμφανίζονται απόλυτα πεπεισμένοι ότι η Fed δεν θα αλλάξει τη νομισματική της πολιτική. Παράλληλα οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι η πορεία του πληθωρισμού, κυρίως σε ετήσια βάση, είναι ένα «παραπλανητικό» φαινόμενο, με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στην αμερικανική οικονομία το 2020 λόγω της πανδημίας. Όπως σημειώνουν το έτος σύγκρισης 2020 δεν είναι αντιπροσωπευτικό της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας και ως εκ τούτου και η έκρηξη του πληθωρισμού οφείλεται απλά στην αφύσικα «χαμηλή πτήση» του κατά το προηγούμενο έτος. 

Άλλωστε και η αγορά ομολόγων δεν φαίνεται να πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα οδηγήσει τη Fed σε αλλαγή πολιτικής, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρεί στο 1,44% δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών, ενώ στην αρχή του έτους είχε φθάσει έως και το 1,77%. 

Επιστροφή σε ανοδική πορεία για τα «meme stocks» με την AMC να ενισχύεται 15% και τη GameStop να εμφανίζει κέρδη 6%. Η άνοδος καταφθάνει μετά τις διψήφιες απώλειες που σημείωσαν στην προηγούμενη συνεδρίαση. 

Θετική η εικόνα για την αγορά πετρελαίου με το brent να ενισχύεται 0,11% στα 72,60 δολάρια, ενώ κέρδη 0,74% στα 70,81 δολάρια είχε το αμερικανικό αργό. Μεικτές τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, καθώς ο χρυσός υποχώρησε 0,99% στα 1.877,65 δολάρια, ενώ αντίθετα ο άργυρος ενισχύθηκε 0,05% στα 28 δολάρια. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτικές τάσεις για Ευρώπη, σταθεροποίηση για αμερικανικά futures

«Έτοιμες» να κλείσουν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σήμερα οι πιέσεις επικεντρώνονται στον κλάδο των Πρώτων Υλών, μετά, όμως, από αρκετές συνεδριάσεις ισχυρής ανόδου.