ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Euroxx: Περιθώριο ανόδου έως 40% για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

Στα 2,2 ευρώ τοποθετεί την τιμή - στόχο για την τράπεζα η ελληνική χρηματιστηριακή, με σύσταση «overweight», τονίζοντας ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα να «εκμεταλλευτεί» με τον καλύτερο τρόπο την ανάκαμψη της οικονομίας.

Έτοιμη να βρεθεί σε περιβάλλον «Ανατολής μετά την καταιγίδα» (Sunrise after the Storm) είναι η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με την ελληνική χρηματιστηριακή Euroxx, καθώς οι μέχρι τώρα κινήσεις της τράπεζας, με αναφορά στο πρόγραμμα Sunrise ενισχύουν σημαντικά τη μετοχή της ως επενδυτικό story. 

Ως εκ τούτου η Euroxx δίνει τιμή – στόχο στα 2,2 ευρώ, δηλαδή με περιθώριο ανόδου 40% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα και «υπέρβαρη» (overweight) σύσταση για τη μετοχή. 

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της έκδοσης του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης AT1 με άντληση 600 εκατ. ευρώ, η συνέχιση της εκκαθάρισης του ισολογισμού και φυσικά η ΑΜΚ των 1,4 δισ. ευρώ,  καθιστούν ικανή την τράπεζα να επιτύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTE) κοντά στο 10%.  Παράλληλα η Τρ. Πειραιώς συνεχίζει να εφαρμόζει πρόγραμμα περαιτέρω στήριξης των κεφαλαίων της, προκειμένου να απορροφήσει τον αρνητικό αντίκτυπο του de-risking (660 μ.β) και να διατηρήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια υψηλότερα των επιπέδων που ζητούν οι ρυθμιστικές αρχές. 

Μετά την ΑΜΚ και την έκδοση του ομολόγου ΑΤ1 ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) φθάνει στο 19,5%, ενώ εκτιμάται ότι ο δείκτη CET 1 και ο δείκτης CAD φθάσουν κοντά στο 11% και 16% έως και την ολοκλήρωση του προγράμματος Sunrise. 

Το μεγάλο στοίχημα για την Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι άλλο από τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), με τη Euroxx να εκτιμά ότι ο αντίστοιχος δείκτης θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 10% εντός του επόμενου 12μηνου, με την ολοκλήρωση δυο προγραμμάτων τιτλοποίησης NPEs ύψους 11 δισ. ευρώ. Πάντως η Euroxx τονίζει ότι εξαιτίας της σχετικά χαμηλής κάλυψης NPEs, η οποία βρίσκεται στο 47,3% και το υψηλό απόθεμα NPEs (ο δείκτης φθάνει στο 46,2%, όντας ο υψηλότερος μεταξύ των συστημκών τραπεζών), υπάρχουν ορισμένα ρίσκα κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης του ισολογισμού της Τρ. Πειραιώς. Όμως η επέκταση του «Σχεδίου Ηρακλής» αλλά και η επιτυχημένη ΑΜΚ τα περιορίζουν αρκετά. 

Στα συν για την τράπεζα η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα ενισχυθεί κατά το β’ εξάμηνο του έτους, καθώς θα αυξάνονται και τα επίπεδα εμβολιασμών. Η Τρ. Πειραιώς έχει μεγάλο «αποτύπωμα» στην εγχώρια αγορά και ως εκ τούτου μπορεί να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο τρόπο την ανάκαμψη της Ελλάδας. 

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας, η Euroxx αναφέρει ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη θα φθάσουν στα 400 εκατ., 316 εκατ. και 451 εκατ. για 2021, 2022 και 2023 αντίστοιχα. 

Trapeza Peiraios, Euroxx
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Εθνική: Υψηλή κερδοφορία στο 9μηνο, στόχος η απόδοση κεφαλαίου 9%

Σύμφωνα με την Pantelakis Securities, η ΕΤΕ διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και δεν υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μεγάλη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων και λειτουργικού κόστους.
jpmorgan
ΑΓΟΡΕΣ

JPMorgan: Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, το νέο στοίχημα

Διατηρείται η «υπέρβαρη» σύσταση για Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα και η «ουδέτερη» για Τράπεζα Πειραιώς, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) να αποτελεί το κλειδί για το τραπεζικό σύστημα.