ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Euroxx: Φιλόδοξοι αλλά εφικτοί οι στόχοι του business plan της Πειραιώς

Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι η Τρ. Πειραιώς θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει και θα συνεχίσει να διαθέτει υψηλότερα περιθώρια ανόδου σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τράπεζες.

Ως ολοκληρωμένο αλλά και απαιτητικό χαρακτηρίζει η Euroxx το business plan το οποίο παρουσίασε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς και αφορά τον τρόπο λειτουργίας και τους στόχους της τράπεζας έως και το 2025. 

Η ελληνική χρηματιστηριακή στο πρώτο σχόλιό της για το business plan τονίζει ότι αυτό είναι εφικτό, εάν συνυπολογιστεί και η επιτυχία της διοίκησης της Τρ. Πειραιώς με το σχέδιο «Sunrise». 

Επιπλέον, η διαφορά σε αυτό το σχέδιο είναι η αυξημένη εστίαση της διοίκησης στο θέμα της κερδοφορίας, όπως η δημιουργία εσόδων από αμοιβές (από τους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και των ακινήτων, όπου υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης) και η μείωση του κόστους λειτουργίας και όχι η αύξηση των εσόδων από τόκους, όπου η Τρ. Πειραιώς εμφανίζεται αρκετά συντηρητική στις εκτιμήσεις της. 

Αποτέλεσμα της παραπάνω εκτίμησης είναι η Euroxx να διατηρεί συνολικά θετική στάση έναντι της τράπεζας, η οποία συνεχίζει να εκτιμά ότι διαθέτει καλύτερα περιθώρια ανόδου σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. 

Αναφερόμενη σε συγκεκριμένα σημεία του business plan, η Euroxx εστιάζει σε τρία εξ αυτών:

  • Μείωση του λειτουργικού κόστους: Η Πειραιώς θα διατηρήσει αυστηρή πειθαρχία στο κόστος και θα αυξήσει περαιτέρω την αποδοτικότητα, στοχεύοντας σε δείκτη κόστους-εσόδων κάτω του 40% έως το τέλος του 2025, μειώνοντας περαιτέρω τα έξοδα στο επίπεδο των 0,7 δισ. ευρώ, με μείωση κόστους κατά 25 % στην τετραετία (μείωση του προσωπικού κατά 3 χιλ. άτομα σε 6,1 χιλ. άτομα), προκειμένου να επανεπενδύσει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα θα διαμορφωθούν στα 0,7 δισ. έως το 2025e (έναντι 0,8 δισ. έως το 2024e στο προηγούμενο επιχειρηματικό σχέδιο), με κόστος VES στα περίπου 150 εκατ. τα επόμενα δύο χρόνια.
  • Διαφοροποίηση στις «πηγές» άντλησης εσόδων: Δημιουργία μίας «καθαρής» τράπεζας με μηδενικό ρίσκο, με στόχο ο δείκτης ΝΡΕ να φθάσει στο 3% και οργανικό κόστος κινδύνου στις 40 μονάδες βάσης έως το 2025. Παράλληλα στοχεύει σε επέκταση των χορηγήσεων κατά 7 δισ. ευρώ στο διάστημα 2022 – 2025 (έναντι 10 δισ. στο διάστημα 2021 – 2024 στο προηγούμενο business plan), με τα εξυπηρετούμενα δάνεια να διαμορφώνονται στα 35 δισ. στο τέλος του ορίζοντα εφαρμογής του. Εστίαση στις νέες χορηγήσεις για τους τομείς μεταποίησης, φιλοξενίας και ενέργειας. Επιπλέον, η Πειραιώς στοχεύει να ενισχύσει τα καθαρά έσοδα από αμοιβές κατά 140 εκατ. ευρώ την τετραετία, μέσω της ανάπτυξης και των νέων στρατηγικών πρωτοβουλιών στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (με 12 δισ. AuM από 3,4 δισ. το οικονομικό έτος 21) και τη διαχείριση ακινήτων. Αναλυτικότερα, τα έσοδα από τόκους εκτιμώνται σε 1,2 δισ. το 2025 (έναντι 1,3 δισ. το 2024 στο προηγούμενο επιχειρηματικό σχέδιο) και τα καθαρά τέλη σε 530 εκατ. (έναντι 435 εκατ. το 2024 στο προηγούμενο επιχειρηματικό σχέδιο).
  • Απόδοση ιδίων κεφαλαίων: Στόχος ο διπλασιασμός της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας προ προβλέψεων σε 1,2 δισ. ευρώ το 2025, έναντι 0,6 δισ. ευρώ το 2021, θέτοντας τη βάση για σταθερές και βιώσιμες αποδόσεις στους μετόχους. Ως αποτέλεσμα, η Πειραιώς στοχεύει στην αύξηση της απόδοσης επί της μέσης ενσώματης λογιστικής αξίας (RoaTBV) περίπου στο 6% για το 2022 και σταδιακά χρόνο με το χρόνο να φτάσει περίπου στο 12% το 2025. Υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς υλοποίησης, αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της από το 2024 (με ποσοστό διανομής περίπου 25% το οποίο θα αυξηθεί σε 35% στη χρήση 2025) υπό τις καθορισμένες προϋποθέσεις και τη συγκατάθεση των εποπτικών αρχών. Ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη που οδηγούν σε ετήσια αύξηση του FLCET1 κατά 100 μ.β. ήδη από το 2022. Δείκτης FL CET1 περίπου 10% το 2022e, και αύξησή του στο 13% το 2025.
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΑΓΟΡΕΣ

Euroxx: Περιθώριο ανόδου έως 40% για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

Στα 2,2 ευρώ τοποθετεί την τιμή - στόχο για την τράπεζα η ελληνική χρηματιστηριακή, με σύσταση «overweight», τονίζοντας ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα να «εκμεταλλευτεί» με τον καλύτερο τρόπο την ανάκαμψη της οικονομίας.
Trapeza, trapeza peiraios
ΑΓΟΡΕΣ

Τρ. Πειραιώς: Αύριο Παρασκευή 07/05 η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

Η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των νέων μετοχών, οι οποίες έχουν ήδη πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.