ΓΔ: 1473.53 1.47% Τζίρος: 179.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Ο φόβος νέας επέλασης πανδημίας και πληθωρισμού «ρίχνει» τις αγορές

Σε κλοιό μεγάλων πιέσεων οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ με τον ΓΔ να διολισθαίνει στις 888 μονάδες, ενώ απώλειες που ξεπερνούν το 1% εμφανίζουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε κλοιό μεγάλων πιέσεων τόσο οι διεθνείς αγορές όσο και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και η βάση των αιτιών που οδηγούν σε αυτήν την πορεία είναι διαφορετική, δεν παύει να υπάρχει… ταύτιση απόψεων μεταξύ των επενδυτών. 

Στην εγχώρια αγορά ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει στο επίπεδο των 888,82 μονάδων, με τις απώλειές του να φθάνουν στο -0,52% και την αξία συναλλαγών να παραμένει σε επίπεδα… θερινής ραστώνης καθώς διαμορφώνεται στα 16,17 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,91% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και 0,8% για τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης. Επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 55, έναντι 43 ανοδικών και 10 που παραμένουν αμετάβλητες. 

Οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,39%. Απώλειες 1,74% για την Alpha Bank, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 2,56%, τη Eurobank στο -1,23%, ενώ αντίθετα η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται 0,6%. 

Οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές έρχονται ενώ οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για την ΑΜΚ της Alpha Bank, ενώ την ίδια ώρα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μοιάζει να δυσκολεύεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με την επιλογή των τελικών προσφορών για την τιτλοποίηση Frontier. 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς το τελευταίο διάστημα είναι ότι έχει στεγνώσει από ρευστότητα, λόγω της ύπαρξης ΑΜΚ (Alpha Bank, Aegean και Πειραιώς) αλλά και εκδόσεων ομολόγων (ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil), με ταυτόχρονη επιστροφή των ανησυχιών για την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ελληνικό τουρισμό. 

Μπορεί οι εκθέσεις εγχώριων και διεθνών οργανισμών να είναι θετικές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με ταυτόχρονη αναμονή των πρώτων εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης στις αρχές Αυγούστου, όμως, εάν τελικά ο τουρισμός δεν επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις, τότε θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την κατάκτηση και των αντίστοιχων προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης. Παράλληλα ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, όπως άλλωστε έχουν τονίσει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, θα ήταν καταστροφικό, καθώς τα περιθώρια του Δημοσίου για λήψη γενναίων μέτρων στήριξης αρχίζουν να στενεύουν. 

Πάντως μετά από δύο συνεδριάσεις μεγάλων πιέσεων η μετοχή της Aegean βρίσκει τον δρόμο προς την άνοδο με κέρδη 3,30%, ενώ ξεχωρίζει και η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κέρδη που ξεπερνούν το 1,5%. Στον αντίποδα, πέραν των τραπεζών, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των Jumbo (-3,12%) και ΕΥΔΑΠ (-3,7%), με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ να έχουν πτώση άνω του 1%. 

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης του Πετρελαίου (+0,19%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-3,00%) και των Τραπεζών (-1,49%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 2.978.993 και 1.361.526 μετοχές, αντιστοίχως.Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 3,368 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 2,295 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Δομική Κρήτης +7,44% και Κυριακούλης +6,99%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ακρίτας -19,84% και ΚΡΕΚΑ -4,76%.

Μεγάλες απώλειες για την Ευρώπη 

Αρνητική στροφή και για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα προηγούμενα συνεχή ρεκόρ, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού και κυρίως η ταχύτατη διάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα» επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, πλήττοντας κλάδους που είναι «ευαίσθητοι» στον οικονομικό κύκλο. 

Απώλειες 0,98% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας να αποδυναμώνεται 2,9%. Στο -1,24% ο γερμανικός DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,7% και τον γαλλικό CAC 40 να έχει απώλειες 1,16%. Ανάλογη η εικόνα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια όπου ο ιταλικός FTSE MIB κινείται 1,22% χαμηλότερα και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αποδυναμώνεται 1,38%. 

Παρά τη σημερινή τους αρνητική πορεία, όμως, οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί δείκτες είναι έτοιμοι να κλείσουν ένα πολύ θετικό α’ εξάμηνο, με τα κέρδη τους να είναι τα υψηλότερα για μία τέτοια περίοδο από το 1998. Σημειώνεται ότι σήμερα είναι και ημέρα όπου κλείνουν παράγωγα σε όλες τις μορφές επενδύσεων, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση της μεταβλητότητας των αγορών. 

Πτωτικά αλλά πολύ πιο συγκρατημένα από την Ευρώπη κινούνται και τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν από 0,16% έως 0,23%. 

Κέρδη για το πετρέλαιο, με το brent να ενισχύεται 0,88% στα 74,93 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει άνοδο 1,07% στα 73,75 δολάρια, ενώ μεικτές τάσεις στην αγορά πολυτίμων μετάλλων, όπου ο χρυσός υποχωρεί 0,32% στα 1.758,05 δολάρια, ενώ ο άργυρος ενισχύεται 0,26% στα 25,9 δολάρια. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ